Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 17-Dec-2008 02:50 Email | Share | Bookmark
TAMAN TAMADUN ISLAM TERENGGANU

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

weekend baru ni ku gi terengganu ngan anak2...ikut hubby wat workshop kat sana. pepagi sabtu dah bertolak. sampai sana t/hari. tinggal kat grand continental. emmm tgk location grand cont....tersenyum lebar le ku...senang nak le nak rayap niway kali ni nye trip ke terengganu...ku punya plan..satu je...nak bawa anak2 gi tengok masjid kristal dan juga monumen2 masjid di serata dunia.


pandangan dari bilik ku n family nginap...kt dlm kolam tu...irfan le tu..
petang tu just lepak kat bilik. lewat petang gi dinner kat A&W (permintaan irfan) kat pantai batu buruk. pas dinner balik bilik le coz hubby dah start dia nye workshop. dlm dok lepak2 tgk tv and men game ngan anak2...wife kazen hubby ku, kak imah call....dia nak datang aceli ku yg suruh dia datang untuk amik cuppies and swiss roll yg ku bawa utk dia . k/imah datang dgn kak long je. lama gak dok sembang2...kat kol 11pm baru k/imah balik. elok lepas k/imah balik, hubby pun balik.


ku dpt info dari hotel...dari dataran shahbandar ada shuttle free yg dinamakan bas bandar untuk ronda2 KT. ada dua route satu ke muzium & taman tamdn islam dan satu lagi...around town kot...xsure. so ok le...tak yah le ku drive sendiri ke sana.... so kol 10 pg kami pun kuar cari bekpas. kol 11 am nek bas kayu tu hehehe..bas tu antik ...cam dlm gambar tu le.


cuaca ari tu...ok le. kejap mendung, kejap panas...tapi tak le ujan masa pagi tu. dah beransur ke petang baru ujan skit2 tu pun kejap2 je ujan. niway masa kat dlm kws monumen2 masjid tu cuaca elok. layan le gambar2 mesjid tu yek...


masuk kat sini mengingatkan ku, kat jepun, tobu world square..kat sana pun ada taman yg menempatkan lebih 200 mini buildings yg femes di seluruh dunia. tapi kat sana much more smaller buildingnya. ada kat link entry ku tu kalau nak tengok. http://zanaz70.fotopages.com/?entry=53440

yuran masuk ke taman monumen tu adalah rm10 utk dewasa dan rm5 untuk kanak2. kat dlm tu leh naik tramp atau kayuh basikal. tapi kami jalan kaki je hehehe. bukannya besar mana pun just 21 majid je.


ada masjid yg dibina 2 tingkat...dimana monumen masjid di bhg atas dan di bhg bawa plak ada mini theatre yg memberi lebih keterangan tentang masjid yg berkenaan dan juga ruang pameran yg mempamerkan artifaks2 berkenaan masjid dan juga negara yg berkenaan. irfan rajin nak tengok tayangan video tu.cuma kat masjid negara je kat tak masuk. yg lain spt taj mahal, masjid al haram dll..seme kami masuk tengok teater dan juga tgk pameran. kat masjid negara tu...tak tau...coz bhg depan...lagipun masa tu seme lum caj lagi...masih blur

lepas kuar dari taman monumen.. dah lunch time...cari makan kt kafe tapi tak menarik makanan dan byk yg tiada...ntah lah...baru 12 lebih tp macam2 tak ada...tak ready lagi kot. pelik betui...ari tu ari ahad and coti sekolah lagi...kenapa seme nya lambat....cam tak nak berniaga plak...last2 beli air je. kuar dari taman, ingat nak makan cafe kat luar...pun sama juga seme nya lum sedia...order koey teow grg...punya la lama...last2 cancel order kami nek tram gi tengok masjid kristal lak.

lepas round masjid kristal kami pun jalan pulang ke arah kws cafe tu...bagus dok jalan...tup tup nampak bas bandar dah ada...so pe lagi terus mempercepatkan langkah ...nek bas nak balik town le. sampai town singgah Astaka cari few things then gi lunch kat gerai kat belakang astaka tu. lunch pun dah kol 3 hehehe. kol 4 lebih baru sampai bilik...adoiiiiiiiiiiii penatnyaaaaaaaaaaaaa tapi puas ati...

monday...sempat le round pasar payang sekejap saja...dlm 30 min je kot hehehe...bgn lewat plus nak balik awal...beli kopok ngan tshirt je kat syairah. before 1 pm kami dah bertolak balik ke bbb.


Quote:
meh nak kabor:

to aishah: bhn asas fondant: glicerin, liquid glucose, gelatin dan shortening. ya lah selisih le plak kita hehehe...kalau2 tersinggah bangi...let me know yek.

zai: gi zai jgn gak gi
umieaisyah: dah coti sekolah...dok umah aja kang merungut lak anak2 ku esp anak hero ku tu le


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net