Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 28-Nov-2008 07:16 Email | Share | Bookmark
kawan dan gifts

 
 
 
 
 

kenal ke orang ngan ku kt foto ni??? sure ramai pengunjung fp yg kenal kan...tu le ana dari utara nun. baru ni ana kat area cini, dia gi shopping2 kat yummies depan kws umah ku tu..so ku pun jemputlah dia ke rumah ku. mula dia agak keberatan...tapi ku paksa dia singgah juga...siap ugut lagi..kih kih kih. akhirnya ana datang dengan suami dia dan 2 org anak dia. sonok sungguh jumpa ana dan keluarga. jamu ana makan t/hari, coz dah lunch time pun masa tu. lauk jgn cite le...lauk tanpa dirancang...belasah je lah. sori lah ana kalau ada terkurang kat mana2....almaklumlah appointment kita terkejut tergempar....tu lah ang tak mau sound awal2....dah sampai bangi baru nak habag.

ni plak kek coklat moist buah tangan dari ana. terima kasih...ingat gak ang nak bawa kat ku nu. ku aja tak dapat nak bagi apa2 coz tengah tak ada stok apa pun. wei len kali mai lagi tau...jgn serik. tak puas sembang2 ngan ang ari tu, coz sat sgt jumpa.


blueberry ciskek sebagai hadiah ari jadi buat k/dot. epi besday k/dot, semoga ceria selalu.
feedback dari k/dot:
zana.... thank you so much.... kek zana buat, kak dot sayang nak makan, dan memang tak sempat... so kak dot bawa balik, makan ngan family + my sister in laws... semua cakap sedap... depa memang tak makan cheese cake, tapi bila rasa sikit, nak lagi... thank you so much!! and semoga kita semua di bawah lembayung rahmat Allah swt ....


ni coklat topping ciskek hadiah ari jadi buat anak sedara ku, murni. epi besday murni.


ayam masak merah versi arwah baba ku

ni adalah ayam masak merah versi arwah baba ku. rasanya ni resipi dia create sendiri berdasarkan...menu2 yg dia dok makan kat kedai dulu2. kiranya dia makan, rasa dan balik dia combined apa2 yg dia suka utk hasilkan resipi ni. arwah ni dulu org yg suka makan lauk2 cengini dan dia memang tukang masak kenduri kat kg ku. masakan dia...sedap.... hehehe baba ku masak mestilah sedap kan tapi tulah...anak2 tak ada sapa pun yg sempat minta resipi dari dia. masa dia meninggal...minat memasak lum begitu mendalam kat diri ku ni. lagipun masa tu ku kerja lagi...so bab memasak kurang terpikir...masak setakat makan berdua je masa tu. skarang baru nak nyesal. tapi ni ku dapat dari kakak ku yg no. 3. maybe dia dapat dari mak ku kot. resipi ni pun mungkin tak exactly cam dia buat....tapi rasa tu lebih kurang ada le hehehe. ayam ni le ku jamu ana datang ari tu

AYAM MASAK MERAH PAK AJI HASSAN

1 1/2 ekor ayam

A- bhn tumis (ni men agak2 je)
bwg merah dihiris
bwg putih dihiris
halia dihiris
1/2 inci kulit kayu manis
3 bj buah pelaga
sekuntum bunga lawang
3 bj cengkih

B - bhn mesin dan di adun sekali jadi pes
5 biji buah keras (tak ada buah keras ganti ngan kacang tanah pun ok gak)
10 biji buah badam
2 sdb kaskas (optional - kurang jarang letak)
1 sdt jintan manis
1 sdt jintan putih
1/3 tin tomato sup brand heinz (arwah guna brand ni je)
1/3 tin susu cair
1/2 botol sos tomato (arwah guna brand del monte je)
10 ulas bwg merah
5 ulas bawang putih
2 sdb serbuk cili (ni ikut tahap pedas memasing - nak taruk extra atau kurang)

C -
santan (optional - tak boh pun tak apa)
susu pekat
garam
bawang besar - potong bulat
daun sup dan daun bawang - dipotong



1. ayam dibersihkan dan di gaul dgn garam & kunyit dan digoreng sebentar.
2. masuk minyak dlm piyok secukupnya utk menumis.
3. tumis bhn tumis hingga naik bau dan agak kekuningan
4. pastu masukkan seme bhn2 mesin dan yg dah diadun sekali tu. dan masak hingga pecah minyak.
5. bila rempah dah pecah minyak baru masukkan ayam yg telah digoreng. kacau sebati
6. biar seketika dgn api sederhana, pastu baru masukkan air mengikut kepekatan yg disukai.
7. reneh kan dlm 5 -10 minit. then masukkan susu pekat, santan dan garam secukup rasa.
8. biar didih sebati dan sebelum tutup api masukkan hirisan bawang besar dan daun sup/bawang.

ayam ni lebih sedap kalau makan dengan nasi minyak atau yg sewaktu dengannya. ku kalau ada kuah ayam ni lebih...ku suka rebus telur dan curah kuah ni atas telur rebus...nyum nyum.





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net