Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 20-Jun-2008 18:30 Email | Share | Bookmark
rosemary grill chicken & apple carrot walnut cake

 
 
 
 
emmm baru balik tgk wayang cite kungfu panda kat the mines. lama dah si irfan dok ajak tgk. ni baru berkesempatan. nak godak kek malas lagi so update fp dulu lah. since ada gak yg dok tanya resipi ayam panggang yg femes nih...meh le ku plak letak kat fp ku resipinya. resipi dah ada kat almost seme links kat fp ku tu hehehe. niway dedulu ku dah terai buat ayam pgg ni...tapi masa tu ku buat half je. so not very much like the taste and the color so bila ku buat kali ni ku adjas skit to my taste. anyway bab ayam panggang ....citarasa ku lebih kepada citarasa melayu...ku lebih suka ayam panggang enak ngan ayam tandoori spt resipi kat link tu hehehe.



LEMON ROSEMARRY CHICKEN GRILLED
Sumber : The Naked Chef (Jamie Oliver)
Diolah oleh Jeni dan di olah lagi ikut citarasa ku plak kah kah kah

1 ekor ayam
1 biji lemon
6 ulas bawang putih
2 sudu besar olive oil kalau ada, kalau tak hantam myk masak atau butter je
Segenggam Rosemary Kering
1 1/2 sudu besar lada hitam (serbuk atau biji).
2 biji kentang dibelah 2
2 biji tomato
Baby carrots
1 biji bawang besar dibelah 4
1 1/2 sdb kicap pekat
2 sdb sos tiram
Garam dan gula secukup rasa

Cara:

Lemon, kentang dan bawang putih direbus selama 15 minit.
Angkat dan tos.
blend bawang putih, rosemary , lada hitam sehingga lumat. then campur sos tiram dan kicap dan juga gaul dgn myk olive. masukkan garam & gula sesedap rasa.
Ambik sedikit bahan ini dan gaulkan dengan kentang yg diptg wedges, bawang besar, baby carrots dan tomato.
Lemon tadi dicucuk cucuk dengan garfu supaya jusnya nanti keluar dan disumbat ke dalam perut ayam.
Sumbatkan juga beberapa kentang, bawang dan baby carrot ke dalam ayam tadi.
cucuk lubang ayam tu dengan toothpick supaya tak terkeluar bahan2 tadi.
Lumurkan ayam tadi dengan bahan tumbuk tadi.
bakar didalam oven 180'c selama 1 jam atau sehingga masak.
manakala sayuran lebihan yg tak muat masuk perut ayam tu ku grill atas pan je. Ana @ elianas fp nasihatkan ku jgn bakar skali ngan ayam, nanti rentung plak.


apple carrot walnut cake yg ku letak dlm papercup
apple carrot walnut cake (modified dari resipi rusty carrot walnut cake dlm my previous entry)

2 cups all purpose flour
2 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
1 tsp cinnamon
1 tsp salt
4 large eggs
1/2 - 3/4 cup sugar
3/4 cup firmly pack brown sugar
1 tsp vanilla essence
1 cup corn oil
1 1/2 cups grated carrot
1 1/2 green apple - diced
1/2 cups walnut or other nuts
sift together flour + salt + baking powder + cinnamon
beat egg + sugar + vanilla essence until sugar dissolve and mixture become thick
at slow speed add oil gradually, beat until incorporate
add flour and lightly beat until mixed
fold in nuts, apple and carrot.
pour into prepared pan 8.5" or 9" round pan and bake at 175C. in pan around 45 mins

just to share : pada citarasa ku le kan...sebenarnya bila orang tanya ku suka walnut ke tak....ku tak suka walnut. rasa nya agak pahit jika dimakan begitu sahaja. namun ianya amat sesuai sekali didlm carrot cake. kalau dah biasa letak walnut dlm carrot cake...dan jika diganti dgn badam flake ...memang amat terasa skali kekurangan dari segi rasa lemak cake tu. so memang walnut is the best nut to be in carrot cake...itu citarasa ku le.

dan plak yg dibakar dlm 8.5" round pan dan dihias dgn cream cheese icing


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net