Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 6-Feb-2008 16:53 Email | Share | Bookmark
CARROT CHEESE CAKE

 
 
masa awal muharram ari tu, ku jumpa jiran masa kat nihon, nikki san. emm dok sembang2 pasal cheesecakes, cakes segala, dia pun told me her favorite cake, carrot cheese cake. ku pun curious l sesangat...camne la carrot cheese cake ni, sedap ke, will it suit my taste, camne rupa nyer.... so apa lagi lepas tu mula le projek berjalan dari fp ke fp untuk mencari resipi nyer. so finally terjumpa le di fp mamafami. katanya she got it from nina's fp. so pe lagi copy and paste macam selalu le.

finally ku pun terai le wat kek nih. memang jadi elok. cuma tak puas rasa. tak puas rasa carrot, tak puas rasa cheese. ku ni apa2 pun kalau makan seme mesti kaw kaw kata orang utara . so kek ni bukan my favorite le wpun ianya tak ada cacat celanya. bukan tak sedap just tak suit my selera je


CARROT CHEESE CAKE

Ingredients :
(A)
125 g cream cheese ~ softened at room temperature
150 g butter ~ softened at room temperature
230 g castor sugar
5 eggs

(B) ~ to be sifted
230 g flour
1 teaspoon baking powder

(C)
50 g shredded carrot ~ squeeze out the juice
1 teaspoon vanilla essence

Method :

1. Heat the oven at 170 C.
2. Beat butter and cream cheese till creamy then add in sugar. Beat till fluffy.
3. Add in egg, one at a time and continue beating.
4. Add in ingredients B and beat on medium speed.
5. Add in shredded carrots and vanilla essence.
6. Bake using a Baine Marie method for 60 minutes or till done.



Quote:
sesi bergebang :
k/rus: cuba k/rus jgn tak cuba...insyaallah jadi
anna: anna kalau carot ciskek ni...ok kot utk org yg tk gemar sgt cis coz rasa cis nya very minimal. bukan mcm cheesecake biasa tu
masriyah: memang gebusssssssss gituk, cuba lah.
hajar: meh nak hembus angin kasi tukar jadi rajin fuh fuh, dah kena ke belum?
mamaleen: sedap le kot kalau suka fp ni ada masa tak elok kan. suka wat hal. tu yg kekadang malas nak updet tu.
fadzilsalleh: memang sedap kalau suka makan kek.
ana: mana nak suit...rasa dia tak extreme/tak kaw le....
mamaella: nanti mai MY bukan carrot ciskek je buat...macam2 pun boleh buat...sambut tetamu musti le meriahkan
mamasya: betui mamasya...tak puas rasa. tak rasa karot cam karot kek, dan tak rasa cis mcm ciskek
diba: dah ada resipi....jom le terai...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net