Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 21-Jan-2008 12:27 Email | Share | Bookmark
sedapnya roti

 
 
 

weekend yang lepas bukan yg baru ni, tapi yang sebelum tu , giler buat roti 2 mlm berturut2 kita orang late night supper ngan roti cheese. dah lama salin resipi dari fp mamafami (tpt biasa cari resipi). cuma minggu tu je baru bersemangat nak buat. ku start mengadun dan menguli sebelum maghrib. malam pertama tu ikut resipi cuma dpt 7 ketul.... bila kol 9.30 pm cengitu roti pun siap dibakar...so angkat le dan buat air dan bawa nek atas, makan ngan anak2 dan hubby. emmmm sedihnya...tukang uli cuma dpt makan 1/2 ketui je. yang lain abis anak2 dan hubby makan tak apalah kan...dari tak kehabisan plak.

so the next day tu buat lagi. start menguli time yg sama juga. dan ready utk dimakan pun around masa yg sama juga. kali ni ku tambah dlm 100 gm lagi tpg nya so dapat le lebih dari sebelum tu. so memang pulun makan roti tu sampai puas.

malam pertama memang cheese bun le....cuma ku tambah butter+gula+cheddar cheese sebagai filling. malam kedua pulak....dari resipi cheese bun tu jadi 2 jenis roti hehehe cheese bun ngan mexican bun. mexican bun kegemaran ku. tapi masih fail lagi bila part nak seal supaya filling tu tak bocor. anyone ada any tips tak so that filling butter tu tak mengalir keluar????

yang berminat ini resipinya, as usual le copy & paste dari mamafami's fp
CHEESE BUNS

Ingredients :

300g high protein flour
1 teaspoon bread improver ~ optional
60g castor sugar
1/2 teaspoon salt
50g egg (1 egg)
7g (2 teaspoons) instant dried yeast
70 - 75 ml fresh milk (chilled)
70ml water
25g margarine ~ melted

Glazing :
1 teaspoon fresh milk
a bit of grated cheddar cheese

Method :
1. Mix flour, bread improver, yeast, salt and sugar in a big bowl.
2. Make a hole in the centre and pour milk, water and egg. Mix well to form a soft dough.
3. Add in margarine and knead for another 30 minutes or till dough is smooth and elastic and does not stick to the bowl.
4. Make into a big ball and place it in a bowl greased with a bit of oil. Cover using a cling film.
5. Place the bowl at a warm place and let dough prove for 1 1/2 to 2 hours or till dough has doubled it's size.
6. Punch down the dough, and divide into 7 equal pieces.
7. Arrange them in a well greased 9 inch tray and cover with cling film.
8. Leave to prove again till double the size.
9. Brush the buns with fresh milk and sprinkle with grated cheddar cheese.
10. Bake in a preheated oven at 170 celcius for about 15 - 20 minutes or till golden brown.


Quote:
kita cite2 nak?:
mamafami: ni seme gara2 dok tengok/baca mamafami nye cite wat roti le. cam senang je...teruja ku pun. w/pun sebenar2nya malas le sesangat . apa2 pun tenkiyu mama for the tips. next time buat ku cuba buat bagai dinasihatkan

rinnchan: betui k/rinn klu mesin gerudi tu tak jln...mud seme lari sabar skit ari lagi sampai le tu. tepat skali k/rinn....roti ni 'blakang tangan' mamafami je. suka2 ati je dia boleh uli dan jadi gebus giler...tak pa tak pa...kita boleh amik semangat dia sorang sikit

ana: ye ke ana, ana pun wat roti. memang teruja kan tengok kwn2 buat roti. dah tu makan panas2 memang sedapppppppppppppppp.

masriyah: awak tak tergoda ke masriyah???? seme orang dok wat roti...jom le uli roti hehehe.

anna: anna...betui ke dah singgah ke engko...perasan je hehehe... jgn mare gurau je. tu lah tgk kt blog, anna pun wat roti gak.

penyulawa: alah...cheq tak mo antaq kat k/nim...malu wei...k/nim pun sifu roti gak nih...handal wat roti...cheq ni dok terhegeh2 uli roti ni...pastu kantoi sana sinun ha....



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net