Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 18-Jan-2008 15:26 Email | Share | Bookmark
lauk oh lauk

 
 
 

gambar selingan

ni menu lauk seminggu dua yang lepas. ada one friday tu ku gi IPS (institut pertanian serdang) ngan my gud buddy, faridah. ni kes laki suruh gi beli tanah. konon nak tanam rumput. dah 2 minggu berlalu...bayang rumput tak nampak pun cuma comot je dok ada kebelakang umah tu aduhaiiiiiiiiiiiiii..... eh melalut ke cite rumput le plak. sebenornya nak cite...on the way ke IPS tu terjumpa pasar tani, so masa balik ajak faridah berenti coz ku nak cari nangka muda. dah lama tingin nak makan gulai nangka. jengok punya jengok...ku tak jumpa pun, ingat nak balik dah..tup tup faridah jumpa. so beli le...bnyak lak tu pak cik tu potong dan caj cuma rm1.50 je. pakkal jenuh le ku makan nangka.

so sampai umah kelam kabut le bersih kan nangka tu then ikut petua faridah terus je masuk pressure cooker..coz nak cepat. nasib baik sebelum pergi IPS tu ku dah rebus daging so dgn masa yg begitu limited siap le juga gulai nangka ngan daging. fuyoooo....puluh ku makan nangka. nasi dah tak brapa nak pandang dah . cam org mengidam le plak nangka ngan daging tu ku buat gulai darat je...caranya, simple je:

Gulai Nangka

Nangka
Daging (kalau tulang lg sempoi) atau ikan bilis pun ok gak.
Serbuk kari daging/ayam
air asam skit
garam secukup rasa
santan sesedap ati
bhn tumis:
bawang kecil dimayang
bawang putih dimayang
halia dimayang
daun kari

Rebus daging dan nangka secara berasingan hingga empuk. Pastu satukan, eloknya amik le air daging kan, jgn le amik air nangka plak hehehe. then letak le serbuk kari dan rebus le sampai didih, then masuk le santan, dan masak lagi sampai didih pelan2 yek. masukkan air asam dan garam secukup rasa. Pastu tumis bhn tumis sampai garing/kekuningan dan tuang dlm kari tadi dengan myknyer sekali. lepas...boleh nyum nyum....


Dan minggu lepas, hubby beli ikan patin. dah lama dia tak beli. niway kalau dok travel kat hiway tu, kalau berenti makan kat R&R memang gulai tempoyak patin le dicarinya. ku plak tak suka rasa ikan patin tu...tapi ku suka le plak rasa gulai tempoyak tu. tak pernah terfikir pun yg satu ari, ku akan suka gulai tempoyak. dulu ku cukup tak lalu. tapi sejak balik mesia lepas dok jepun tu....tup tup pandai le plak ku makan gulai tempoyak. memula dulu...puas juga ku bertanya sana sini camne nak wat gulai ni...last2 ku trial and error je lah. so macam ni lah ku buat gulai tempoyak ku...
Patin Gulai Tempoyak ngan Timun

Ikan patin 3 ketul
2 sdb tempoyak
1/2 biji timun dipotong - ikut suka le camna mau
serbuk kunyit
garam
1 btg serai dititik

bhn tumbuk
1 biji cili merah
2-3 biji cili api (tak leh bebanyak hubby tak makan pedas)
2-3 ulas bawang merah

Masukkan ikan patin yang telah dibersihkan, serta timun dlm piyok. letak serai titik, kunyit serbuk, bhn tumbuk dan air sesedap rasa. bior didih then masuk 2 sdb tempoyak tu dan adjas rasa ngan garam, bior didih lagi...taraaaaaa jadi dah.


Quote:
jom kita cite2:
beebeek: yalah fresh one, cannot compare with the can. by the way...macam plak rupa nangka dalam tin???

ida isk: betui k/ida, klu alah angin memang tak leh makan, zana pun sebenarnya tak boleh gak...tapi hantam je...tapi masa nak makan dan after makan...dah buat persediaan rapi.

mamasya: ku tak le suka sangat ikan patin tu...tapi suka masak tempoyak tu. memang nangka angin...ku pun alah gak...nak2 plak keturunan gastrik.

mamaella: jemput le makan

maklang: cari maklang jgn tak cari. sedap tu masak lomak cili api....

masriyah: durian ada tak???? kalau ada buat le tempoyak sendiri. tempoyak wat sendiri lagi sedap masriyah coz kita guna durian elok kan. kuar kan je isi durian tu dari biji dia then campur garam skit. letak dlm bekas bertutup then bio le 2 ari cengitu. dah bau masam2 skit tu jadi le tu hehehe.

mamafami: amboi...sampai ke nilai 3 ha....shopping apa ha kat situ????




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net