Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 16-Jan-2008 09:00 Email | Share | Bookmark
pau pau sapa mau pau

 
 
 
cam kena demam pau le plak. dah 2 minggu berturut2 buat pau. mula nya irfan yg dok cakap lama tak makan pau. ya lah masa di rantauan dulu rajin bebenor buat pau. skarang tak rajin lagi. bukan apa...frust setiap kali buat pau. coz dia tak jadi cantik dan gebus mcm masa kat rantauan dulu, walhal guna resipi yg sama...resipi kat mauripan tu le. bila lepas stim, tutup api...pau jadi kedut2 dan mcm bantat le plak masa baru buka tudung tu bukan main lagi cantik naik dan licin jeeeeee. a few time juga buat dok jadi cam tu. tu yang cam malas je nak buat lg.

so last week irfan request nak pau lagi so, ku usahakan le buat. kali ni terai resipi pau mamazieza yang ku jumpa kat fp mamafami . dah pernah cuba sekali. resepi ni ku buat ok, jadi licin dan naik elok. cuma tahap kelembutan tu...ada yg tak kena. mungkin pasal ku tak cukup uli kot. almaklumlah...orang yg tahap rajin dier nih kureng....dah tu nak buat apa2 tu nak cepat je siap kan hehehe tapi the best part of making pau using this recipe...cepat coz masa nak rehatkan doh cuma sekali je

PAU MAMAZIEZA (cut & paste dri fp mamafami - tenkiyu to kedua2 mama)
1 kg Hong Kong Flour (I used all purpose flour)
8 g instant dried yeast
18 g baking powder
100 g sugar
30 g vegetable shortening
10 g Voltex/Bread Improver
2 teaspoons ovalette
500 g lukewarm water (extra if needed)
Filling (I used red bean filling)

Method :

1. Sift flour, bread improver and baking powder into the mixing bowl.
2. Add in yeast, sugar, ovalette and mix well.
3. On the mixer and pour in water, a little at a time till well incorporated then add in the vegetable shortening.
4. Continue kneading till a smooth and soft dough is formed. Add more water if needed.
5. Make into small balls and place the filling in the middle.
6. Leave the dough to rest and rise for 20 - 25 minutes.
7. Get the steamer ready and steam the pau for 8 - 10 minutes.

Note :
1. I made just 1/4 the recipe.
2. Using ovalette in the recipe will make the pau softer


Senin baru ni buat lagi pau. tapi kali ni cuba resipi mauripan tapi tambah skit bhn pada resipi nyer. emmm tak sia2 mencuba...baru lah kali ni buat jadi naik dan lembut elok. ku tambah bread softener ngan ovalet. ni resipinya:

PAU (resipi ni dpt dlm 12 ketul)

300 gm tepung pau/HP/gandum
3 gm yis
60 gm gula
30 gm myk jagung
1/2 tsp ovalet
1/2 tsp bread softener
+- 138 gm air

Gaul yis + tpg + gula. Masukkan bread softerner + ovalet dan gaul/ramas sebati. Pastu masuk minyak plak pun kasi sebati juga. then baru masuk air skit2. then uli le sampai kenyal or tak melekit. Dah tu perap selama 10 minit. Punch the dough dan bentukkan serta isi le intinya. Rehatkan doh selama 30 minit. Panaskan kukusan. Stim pau selama 10 minit.



[/img]
Quote:
cite jom cite:
maklang: tu nasib tak wat kaya resipi mak lang lagi, klu idak...lagi power beb

haniss: jgn give up hanis, cuba le dua resipi ni insyaallah tak kedut2. ku pun mengalami masalah yg sama masa wat pau sebelum ni. tapi 2 resipi ni insyaallah tak kedut. tp jgn lupa kukus mesti cuma 10 minit dan balut tudung pengukus ngan kain lembab.

penyulawa: purposely tu pilih hok nampak meleleh tu pulut byk nih...memang patut sgt ikut suggestion k/nim nih. pau or pau goreng inti sambal bilis memang sedap giler akakkkkkkk.

masriyah: pau pau gerenti sedap....inti kaya lak tu.

beebeek: k/chik, kaya beli je. tak pandai buat kaya. but i've found one nice recipe of kaya from http://ulampegaga.fotopages.com nanti boleh terai.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net