Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 8-Jan-2008 06:13 Email | Share | Bookmark
donut suria

 
 


donut...first time buat donut masa dok kat jepun dulu. tu pun ada le kot sekali atau dua kali. selalunya tolong atau tolong tengok kwn buat je . bila dah dok kat bbbangi ni...baru le cuba buat donut lagik. sebelum2 ni dok buat donut resipi dari my sis, k/chik dan juga resipi kat yis mauripan tu. selalu dok jalan2 kat fp tengok ramai yg mencuba donut suria. so satu ari beberapa bulan yg sudah ku pun copy le resipi dari my fav fp fp sapa lagi kalau bukan Mamafami. dan hasilnya....fuyohhh patutle ramai yg mencuba buat donut suria nih...memang best. lembut gebu elok je. anak2 pun suka. dah frozen dan goreng balik pun still best lagik. cuma a bit berminyak le bila dah goreng 2 kali tu.

2 hari lepas ku buat lagi donut suria nih. 1/3 ku coat ngan castor sugar, the other 1/3 ku coat ngan coklat dan coklat rice dan another 1/3 ku frozenkan. yg bersalut coklat ke, bersalut gula ke....licin...piringnya...yummy sambil dok cite ni pun rasa cam nak makan je lagik hehehe.

DONUT SURIA (copy & paste dari mamafami nyer fp je...tq mamafami )

Ingredients :
(A)
3 cups flour
3 tablespoons milk powder
3 tablespoons shortening (I just used margarine)
3 tablespoons castor sugar

(B)
200ml lukewarm water
2 teaspoons instant dry yeast
20ml water ~ extra if needed

Method :
1. Mix well all the ingredients in B.
2. Pour into ingredients A and knead till smooth and shiny.
3. Roll to about 1/2 cm thick and cut with the donut cutter.
4. Leave to prove for about 1/2 hour.
5. Fry on medium heat till golden brown.
6. Coat with sugar.

Variations :
Suria made this donut with cheddar cheese filling. Just make the dough into small balls and place a piece of sliced cheddar cheese in the middle. With 1 cup of flour, she managed to get about 8 donuts. She'll cut a piece of sliced cheddar cheese into 4 parts for the fillings. When fried, coat with sugar.


ni dok tak dok tingat kat tortilla le plak. dulu masa kat jepun, selalu beli readymade tortilla kat mat bangla yg dok mai jual barangan halal tu. kat sini tak plak penah ku jumpa tortilla tu. dulu kami panggil tu capati hehehe. emmm sedapnya. ish asyik dok tingin itu ini je. bukan apa ni...lapar sebenarnya...

Quote:
sembang2 jom:

rani: memang gebu dan sedap

nini: gebus giler...sedap u....try le

madiha: senang je filling kebab tu...kang gi fp madiha le cite

boxhousestudio: k/tun biasa buat resipi ni tak? zana masa buat resipi yg lain tu...jadi tu jadi tapi bentuk lg tak elok. donut suria ni elok le skit bila zana buat bentuk dia. baru 3x je... cuba buat lagi...ntah2 kali ke 4 nih terus jadi...don't give up. nak bagi tips pun...zana pun dok merangkak lagi...tapi zana men beat guna mixer je nih...tak uli pun ngan tangan...kes malas dan nak cepat.

cak: tulah cak tengok ramai benor dh cuba...so kena le akak give a try....dah try baru le tau...no wonder seme orang buat...memang cedap. apa resipi akak cak tu??? tak mo share ke?

kak leen: hubby zana pun kurang suka donut. tapi bila anak2 dan adam hani suka makan....buat juga lah. zana apa yg bersalut coklat insyaallah gerenti sukaaaaaaaaaaa

mamasya: bukan anak je suka...mak nyer pun suka...lagi lebih pada anak...siap cicah2 lagi ke coklat masa makan donut tu hehehe.

mamafami: ye ke mama...donut chef li tu leh wat frozen??? wuishhh camni kena cuba nih. jap lagi nak pi round fp mama cari resipi k zana kalau mama kasi stamp kata resipi tu sedap dan menjadi...gerenti berani cuba punya thanks pada mamafami coz byk membantu dan kasi ide...cayang mamafami


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net