Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 7-Dec-2007 21:18 Email | Share | Bookmark
mee kari

 
 
 

resipi ari ni... mee kari...rasanya dah lama cakap nak letak resipi...tapi asyik lupa je nak taip . mee kari ni kira ku nyer specialty le. ni je yang ku masak yang anak2, suami dan kawan2 paling suka. and every year kalau ada majlis makan2 musim raya, mi kari ni le yg akan jadi main menu ku . gamaknya tetamu yang tiap2 tahun datang pun mesti dah nek boring kot, coz asal dtg umahkuje mesti jamu mi kari, cam tak ada benda lain nak makan kan kan kan

tak ada istimewa atau beza pun ngan mi kari lain...cumanya mi kari ni totally seafood je guna. masak tak penah le sukat plak...so resipi ni kira ku agak2 je le... utk piyok 20cm stock pot. abt 2-3 liter kot kuah...abt 1/2 to 3/4 of stock pot tu nyer tinggi le.



MEE KARI

4 sudu penuh penuh serbuk kari ayam dicampur air buat pes - ku guna babas
2 sdb cili mesin/cili boh -optional
1 atau 2 kotak santan - depend on suka pekat ke tak
1/2 cwn air asam jawa - ni adjas ikut tekak le
garam dan gula sesedap rasa
200 gm udang sederhana besar - buang kulit tapi kulit dan kepala di amik, direbus dan blend amik airnya. udang plak letak sebelah dulu yek, later taruk dlm kuah.
1-2 kg kerang direbus dan dibuang kulitnya
1 pek fishball - dipotong 3 atau 4
1/2 pek fish cake - potong
kacang panjang seikat kecil potong abt 1cm to 1.5cm
6 ketul taufuk (tauhu kering)
2 ekor ketam fresh
daun kari

bhn blend
1 labu bawang besar
2 batang serai
3 ulas bawang putih
2 cm halia

bhn hias
taugeh
telur rebus
sawi
cili hijau jeruk
bwg goreng
cili merah

1) tumis bhn blend dan daun kari sampai naik bau
2) masukkan rempah kari dan cili boh dan tumis sampai wangi dan naik minyak;
3) masukkan ketam;
4)masukkan air udang dan air abt 1 ke 2 liter dan didihkan...
5) masukkan fishcake, fishball, taufuk, kerang pastu perasakan dgn air asam, garam dan gula
6) dah didih masukkan santan dan bior didih slowly kejap
7) pastu baru masuk udang dan kacang panjang. pastu tutup le api. nak sedap lagi masuk skit bawang goreng ngan minyak dia skali so makna kata bawang goreng sendiri le bukan segera

**** mi kari ku nih...nak pasti rasanya power...make sure semua seafood tu fresh especially ketam le. penyedap kuah ni memang le ketam tu ngan air udang. klu dua benda ni tak fresh...hancuss le rasa kuah mi kari nih.


niway ku dah buat mi kari ni sejak zaman ku dok penang lagi, kiranya sejak 10 thn sudah le. ku belajar wat mi kari ni dari my only sister in law, k/ipar gua le...bini my only abang, k/nora. skarang ni ku lagi selalu buat mi kari ni dari dier hehehe. tenkiyu sesangat le pd k/nora kerna ajar ku wat mi kari ni...dan sejak itu le mi ni jadi main menu di setiap majlis musim raya rumah ku

Quote:
jom sembang:
mamafami: mi ni tak kira le kari ke rebus ke, goreng ke....memang faveret zana. so kalau tanya zana pasti sedap jawabnya

ida isk: emmm bekas tu jauh mali...beli masa dok kat jepun dulu. tapi kat mesia pun skarang byk cengitu kan....orang le kata tapi zana tak le penah jumpa...niway zana ni jarang ke big shopping complex pun

mommy d&d: erna...memang ingat kat awak masa singgah teganu ari tu...tapi dari awal dah tau singgah kejap je...so akak tak le awal2 minta hp erna niway last year...masa monsoon cup juga...akak gi teganu dah. masa tu lum begitu berinteract ngan erna lagi kot insyallah len kali..klu akak ke sana, kita dating yek....

syahidd: emmm klu akak, tak ada tak yah taruk le...letak je udang bebanyak...tambah sotong pun sedap gak, tapi letak masa last skali just before tutup api.

arrembawi: sabar dek oi sabar....nanti dah abis blajar balik mesia...makan le pepuas. jangan marah2 lagi tau

cek de sam: baguih tu...dari dok telan air lior kosong je...bek cuba terai wat bior telan air lioq berkari le plak hehehe

cak: ooo ya ke...bukan slalu orang at mi kari taruk kacang panjang ke???? ntah le...jarang benor makan mi kari yg dijual terai cak terai....

mamasya: seafood ni tak yah wat mi kari...goreng garam kunyit pun anak makan berselera...dah jadi mi kari...lagi le besh kan. selamat bercuti di kg yek.

nabialishad: ....ape nak malu.....insyaalah ada rezeki kita jumpa lagi kan.

moknda: tulah asyik dok lupa je....santan tu...hok kotak kecit tu le hok rega range from rm1.30-1.90 cengitu. alah santan tu ikut kita nye suka le ...klu suka pekat, pakai le santan lebih skit, elok lagi kalau guna santan fresh dari pasar tu.

fliffy: hehehe...first time sampai kelantan....jakun le sikit tak ada borong pe sangat pun. ni jenis tak eti shopping nih... ish percaya ke...ada org cengini???? beli baju batik siap sorang sepasang ngan anak dara kita je.

ana: ana ang nak wat mi kari ke raya aji...ku nk pi raya umah ang le. ku balik raya kat BM.

chendana/ha: la haiii......napa le yg ko segan plak...ishh tak payah segan2 le.

mummy jam: terai le...memang sedap....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net