Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 4-Dec-2007 21:04 Email | Share | Bookmark
buttercream class

 
 
 

ni hasil kerja chef dan juga student2 nya yang sempat ku amik gambar

emmm finally ku gi gak attend class buttercream decoration yang dibuat kat kedai yummie tu. kelas tu hari ahad 2hb disember, dari 11 pg sampai 5.30 petang. memula tu dok teragak juga nak gi. sebabnya masih penat ....coz gi kelantan 4 hari sebelum tu. tapi fikir punya fikir...emm gi lah...bila lagi. manalah tau kot2 jadi cerdik skit nak deco cake hehehe almaklumlah ku ni kan kerastangan


ni kek hasil kerja kerastangan ku...men suka2 je buat...tak ada planning langsung

chef yang ajar tu nama alan. ramai juga yang attend tapi ku tak kira lak brapa orang...pastinya more than 12 people. bagus juga attend kelas cengini kan...coz w/pun ilmu tu tak le dpt dilaksanakan dengan baik namun pastinya ku dapat a few more new friends . tapi tak semua sempat ku tanya nama...tapi ku tau nama, tina, mira, ana, anis, kak ruhana, and another rosmawati . anis dan tina...antara kaki riuh sama cam ku hehehe . ilmu tu bukan pasal apa tak dapat....bukan salah cikgu mengajar...tapi anak murid ni ha....terover kerastangan....dah tu ku ni handicap person le plak hehehe kidal orangnya...so memang terhegeh2 sungguh bila part nak wat bunga ros...coz kat kedai tu tak ada nozzle ros utk org cam ku so nak tak nak terpaksa tukar tangan. boleh kata sampai sudah training pun ku tak berjaya wat bunga ros. tapi di saat akhir ku letak juga bunga ros 2 kuntum kat atas kek ku peduli le kalau chef kata tak jadi hehehe.

ni lah bunga ros yang berjaya ku hasilkan...yang kanan sekali tu chef yang buat. so yg kiri dn tengah tu ku yg wat guna tangan kanan, pe mcm???? do u think i can improve????

resipi buttercream:

250 gm pure butter ie anchor
250 gm butter ie buttercup, farmcow
250 gm krimwell
50 gm susu pekat manis
300 ml sugar syrup

sugar syrup:
1 kg gula
600 ml air
2 keping hirisan lemon

campur seme bahan dan masak lebih kurang 20 min. dan sejukkan. boleh disimpan lama.

1) potong kecil2 pure butter dan pukul hingga lembut
2) masukkan butter dan pukul selama 1-2 minit dgn menggunakan whisker
3) masukkan krimwell pukul hingga sebati dan lembut
4) masukkan susu pekat, pukul sebati
5) masukkan sugar syrup dan pukul dengan kelajuan tinggi hingga dpt spreadable consistency. lupa plak nak take note brapa lama nak beat hehehe


Quote:
jom sembang:
ana: join ana jgn tak join....best tauuuu...gi kelas ni skit sebanyak sure ada yg kita dpt...busuk2 pun dpt tips kan

misliha: eeeee malunya....k/mis tengok bunga ros tergigil2 tu , almaklumlah k/mis dah pro...hebat hasil kerja k/mis. zana salute.

bondarafiqyn: amik semangat ko le ej. ej boleh...akak pun nak boleh juga hehehe. klu dekat mau suruh ej dtg umah je ajar akak ni ha.

boxhousestudio: thank k/tun. yalah harap2 nanti makin improve le kan. k/tun tak mo terai ke? jom le terai...saja je nak bakar semangat k/tun

nabialishad: insyallah intan...moga2 boleh le nantikan. intan bila nak jengah kat bandar baru bangi nih??? nanti senang2 kita arrange satu small gathering nak???

anna: ha...dah jumpa tapi camne plak ku nak kontek ko? kasi le mel add ke apa2 je lah


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net