Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 21-Nov-2007 13:07 Email | Share | Bookmark
oreo cheesecake (konon)

 
 
 


ni malam tadi buat. dok testing wat cheesecake saiz beso. selalau buat dlm papercup je. ni kononnya oreo cheesecake. tapi ada tipu skit tipu kat base dier. patutnya base nye pun guna oreo juga tapi since ku tak suka base oreo so ku just campur2 biskut yg available kat umah utk wat base nyer. cuma kat dlm adunan cream cheese tu je ku patah2 kan biskut oreo, tu pun tak byk coz ku tak suka


texture wise...okay...cuma tahap masam dier tak mencapai citarasa ku. ku suka cheesecake yg rasa masam dia agak terasa hehehe. ni kes lemon juice tah kehabisan stok le nih.


SAPA BERMINAT NAK ORDER???? MEH LE ORDER SIZE 7 INCH CUMA RM35.00

sapa rasa nak test yr own skill...sila le buat sendiri... ni resipinyer. resipi ni mix and match nyer resipi...

250gm cream cheese
3 sdb sugar - ku guna icing niway tak kisah le caster ke icing gula ni ku men taruk ikut citarasa ku
2 biji telur
50 gm fresh cream/ yogurt- optional (ku nyer style ada klu ..ku taruk, tak ada tak yah taruk hehehe)
20 gm tepung gandum
1-2 sdb lemon juice - ikut kesukaan sendiri le

base nye plak
6-7 keping digestive - boleh ganti oreo ke, chipsmore ke, choc chip cookies ke, marie ke...whatever
+- 3 sdb butter melted.

utk buat base...hancurkan biskut tu... then taruk melted butter dan kacau. kira butter cukup bila dah boleh dikepal . tekan dlm loyang 7 inch dan sejukk dlm peti ais 30 min or more.

utk filling...emmm lagi simple...beat cream cheese ngan sugar sampai sebati dan smooth. pastu masukkan telur sebiji demi sebiji. bila dah smooth masukkan fresh cream or yogurt serta tepung dan kacau sebati. eh lupa plak...masukkan skali lemon juice tu yek. then amik biskut oreo 3-4 keping dan patah2kan dan kacau perlahan2. then tuang adunan cream cheese ni ke base yang dibuat tadi.

bakar dlm preheated oven pd suhu 160C selama 50 minit. ku bain marie cara rinnchan. letak satu loyang berisi air panas pada rak yang bawah dan letak cheesecake pada rak ke 2
.

Quote:
Jom sembang:
mummy jam: nah amik sepiring

bonda: ish...sama je rasa cam awak buat....cewah perasan lak ku...bonda buat lagi sedap kot. dok sibuk meniaga benda tu mana nak lalu makan. sok2 bila dah jarang2 buat...baru le lalu balik. k/zana pun cengitu...le ni cookies...satu pun tak lalu. dok ada lagi belen dlm peti ais. walhal sebelum nih..antu kukis

nabialishad: alah intan resipi ciskek ni mana2 pun lebihkrg sama jer mungkin len utk xtra ingredient je like letak biskut ke, letak buah2 ke..... sukatan lain sama je...puas dah jalan dan study pasal resipi nih...sama jer. ada satu chef tu kata kekadang yg membezakan rasa is the way we bake...like how long, temperature wise...cengitu le. cokelat tu...biasa je meltkan coklat then tuang kat atas. berkilat le coz lum betui2 kering lagi kot. niway better lagi kot letak ganache dari melt cokelat. melt cokelat ni jadi keras pastu bila potong jadi tak comei dah ha....

yangmazni: alahai...punya banyak microwave....sampai tak leh nak decide ha pilih jgn tak pilih. tiramisu pun rega lbh krg gak...8" RM35

ana: best gak ada neber kan...ku sedih lum ada neber...lg pun so far neber seme bekerja tk nampak rupa....dulu best neber hsewife cam ku gak...senang nak hulur2 piring so ana klu dok sebelah...memang tak rugi ko baik ngan ku...jenuh makan hehehee mau ari2 ku anto pi umah ko hehehe. oreo bkn tak suka but kureng minat

ida isk & zatidati: tepat sekali ciskek camne pun sedap. tapi ku suka yg plain je...baru le terasa dia nyer keenakkan cheese tu...klu byk sgt deco and xtra ingredients nanti temper plak rasa cheese tu

boxhousestudio: insyaalllah

zakiah z: amboi2 tinggi melambung tu zakiah...tak ada le terer pun...ikut nasib beb. niway ni saiz ngan 250gm cream cheese tak ada le tinggi ....tapi just nice to my liking. k/zana memang tak suka kek yang tebal2. sebab tu suka wat dlm papercup je hehehe. alergik le kek yg tebai and kukis yang besar

lee lin & yatt: "konon" tu pasal...beriya letak oreo cheesecake tapi ...tak guna oreo pun utk base nyer hehehehe.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net