Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 22-Oct-2007 22:20 Email | Share | Bookmark
cerita aidil fitri 2007

as usual the boys musti nak main bunga api
october baby - 3 sepupu syairah, diman and eka
my nieces n nephews dok tunggu sesi bermaafan
sekeluarga
nana and syairah
 
 
 
 
well ni nak story sikit pasal raya 2007 ni. kami sekeluarga berangkat dari rumah untuk pulang ke kampung kol 2 petang. my hubby balik dari outstation kat teganu ari tu gak dia sampai umah dalam 12.30 pm cengitu. by that time ku dah siap pack baju dah pun...cuma tunggu drebar je to drive us to kampung mula2 plan nak straight to my mum's place je....tapi on the way my sil inform kata derang nak gi buka posa somewhere else so we changed plan. we went straight to penanti, my mil's place. so we arrived there just a few minutes before azan hehehe just nice nak buka posa. abang not and k/yati sekeluarga dah pun ada di sana. we slept there one night. before solat jumaat, sempat helped my mil balut ketupat. as usual ku jadi tukang karut je...coz ku pandai balut ketupat betina je..my mil dia rebus so ketupat betina ku selalu kena reject ngan QC, my hubby le tu so this year...ku jadi tukang karut je lah lagi senang kan . lepas siap balut ketupat kami pun berangkat ke rumah mak ku. sampai sana just nice my hubby nak gi solat jumaat. mula tu my hubby dok cakap kat syairah, kita balik sg acheh tolong tok sana plak balut ketupat...tapi tu lah sampai je...nengok2 ketupat dah ready kat atas dapur dlm stemer hehehe...dah siap kakak, k/ipar and nieces ku buat. lauk pauk pun dah nearly ready. mak masak dia nyer ayam masak kuzi, favorite dish anak2 dan cucu dia le tu. my sis, Oh (aceli roslina tapi ku panggil Oh coz kecit2 pelat) buat rendang daging. dah siap masak, kita orang lepak2 sembang2 coz dah lama tak jumpa. petang lak ku gi umah anak angkat mak ku yg ku panggil pak cik pi'e. gi anto kek coklat and almond shortbread sebagai buah tangan utk dia. lepas tu ku gi pasar ramadhan ngan Oh cari juadah buka posa. coz memasing tak ada mood nak masak utk buka posa macam2 gak kami borong. yg kelakarnya beriya2 tingin itu ini, macam le posa walhal dedua tak boleh posa so malam tu buka posa ramai sekali....coz chak and famili pun sampai just nice untuk berbuka sesama. so tahun ni as usual merasa le berbuka puasa dengan famili ku dan juga famili mertua.

pagi raya ku di umah mak ku. macam biasa juga...dah jadi tradisi keluarga, selepas semua balik solat sunat, memasing akan cari bekpas. pastu bersiap sedia untuk program seterusnya...program bermaafan dan juga ziarah mak2 sedara berdekatan. dah macam jadi resam keluarga kami....umah kami memang macam tertutup le plak di waktu pagi. kami hanya ada dirumah menerima tetamu sebelah petang. ku dan hubby plak lepas selesai ziarah keluarga mak dan arwah baba ku, kami akan gi ziarah keluarga angkat hubby ku plak. lewat petang baru le selesai program ziarah kami. then kami terus angkat beg untuk ke rumah mertua plak.

syawal ke 2, program beraya dengan keluarga mertua. tradisi ku dan hubby serta anak2 setiap kali raya syawal, kami akan pergi menziarah kaum keluarga ibu dan bapa mertua ku. so sehari suntuk kami dijalanan menziarah sedara mara bersama mil dan fil. gi baling, singgah sedim then ke junjung. masa kat baling, my bil abg nan & k/shah serta anak2 came to join us. then gi sedim umah mak ngah (adik my mil). lunch menu kg kat umah mak ngah emmm berselera sekali. tea time plak kat umah mak lang . dinner kat umah sendiri le....masak simple je....goreng ikan, ku lak tingin makan sardin, so ku wat le sambal sardin. elok nak dinner, abg not and k/yati pun sampai dari kl. tahun ni depa pi beraya ngan sedara k/yati di kl.

syawal ke 3, ku dah ckp kat hubby tak nak kemana masa pagi tu coz ku nak masak lontong. dah lama tingin makan lontong tapi tak terbuat masa kat umah sendiri. so pagi tu gi pasar, balik pasar ku bersilat le kat dapur buat kuah lodeh, kuah kacang dan sambal bilis. my mil lak masak gulai ketam ngan nenas, ku lak wat sambal udang untuk lunch. lepas lunch segala....ku & hubby gi umah cousin hubby, k/chak, bersama anak2 kami. then gi umah another cousin lak, che som. masa kat tpt che som, maklang and anak2 dia plak datang joined us. masa nak balik ajak mak lang and family datang umah mil ku lak.

syawal ke 4, lepas solat subuh around 6.45 cengitu kami pun bertolak balik ke BBB. by 10.30 am sampai le kami ke umah kami. legaaaaaa tahun ni perjalanan ke kampung dan kembali ke BBB kami tak menempuhi any traffic jam. first time alami cengini for the past 3 years. lega sesangat.


aksi eva dimalam raya dan dipagi raya. emm eva adalah umat paling kecil dlm family ku hehehe tapi malam raya tu...dia yang paling last tido...nearly 1 am kot. pehal ntah dia tak leh nak tido malam tu excited semacam. tapi yalah tukar tempat...lagipun itu first time dia balik umah nek dia. mula2 tu dok main ngan tok2 menakan dia (aku le tu) and makcik2 dia, pastu kita orang sibuk tengok tv...dia main ngan pak2 menakan kecit dia le plak, irfan and aiman. derang bebuat tido...dia gi usik...kelakar betui...aksi dia malam tu.


ni je lah foto ku masa musim raya kali nih. emm tak banyak pun snap gambar tahun ni...malasss. but ku realize, every year musti ada gambar ku ngan kakak ku yg sorang nih aramak....tu lah mata ni rabun...dh tengok gambar baru tau rupanya blusher ku tu terover le plak....


ni plak foto yg termuda dlm family ku, irfan, aiman dan eva beraya ngan mak ku. yg last tu mak ku ngan kakak dan adik dier.


ini foto famili ku. kiranya semua ada kali ni cuma murni je tak ada coz dia tukang amik gambar hehehe...dan ada penambahan seorang....emmm ehsan bawa balik girlfriend dia beraya dengan kami. ( i know k/chik musti tanya who is that girl so i cakap siap2 le - ni statement utk my sis)


ni sambut besday october baby...syairah, diman and eka. aceli ku tak tau pun diman nye besday gak so ku just letak nama syairah and eka je kat kek tu. sori yek diman, maksu tak tau.


syairah ngan nana anak abg nan.



ha ni baru complete anak cucu mak ku yg ada di mesia nih.....

Quote:

chedesam: tq kerna sudi singgah di fp ku.

ainizakri: loving ke? biasa ah...azman tu bila anak dia nak amik gambar, time tu le wat muka poyo. tiap2 tahun pun cengitu je muka dia. kan kena chop "pelik" niway penat le ani, travel sana sini, dah tu bila ubah tempat, malam tak leh tido......

fliffy: ramai le...coz anak sedara seme dah besar2, akak yg bungsu dr 5 bradik. memang riuh coz pompuan ramai kan....gelak dan bising sgt...tensen lagi gua hahahaha bab masak...emmm harap yg pangkat mak2 je lah kena masak...

ana: ya lah ana...kalau lagi lama kat kg lagi le byk umah diterjah tapi tak lama so adik bradik pun tak abis round. tambah le kengkawan....lagik le tak sempat.

zakiah z: memang seronok zakiah bila berkumpul coz kat kl/selangor ni cuma 2 bradik je. so ini lah masa nak kumpul semua. sabar zakiah...dah tak lama dah kan...skit ari lagi dah nak balik mesia kan...

dod: akak asal dpt berkumpul ngan keluarga...tu dah cukup meriah. luckily kami semua dok jauh2 so bila raya memang berkumpul umah mak. tak mcm family hubby derang dok dekat2 so most of them tido umah sendiri so umah MIL jadi kurang meriah dan lengang je. niway tradisi ziarah ni memang akak bawa dri family akak ke family hubby, akak tak leh le dok umah tunggu org datang di pagi raya akak mesti ajak hubby gi round umad sedara mara dia so dah 13 thn kawin...tradisi tu dah lekat kat hubby




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net