Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 19-Aug-2007 23:23 Email | Share | Bookmark
lagik lagik ciskek

 
 
 
 

with chocolate marble dan macadamia nut


plain ciskek ngan chocolate topping

ada new foto kat kamera tu tapi tak dak mood lak nak download jadi jamu mata ngan ciskek je lah. dlm sebulan nih dah macam2 versi ciskek ku cuba. yg plain je dlm je tapi variasikan topping nyer. last thursday plak ku wat a few variation...ada yg campur kukis dlm adunan dan campur blueberry. tapi dalam bebanyak tu...yang paling ku suka yang dua ni le. mungkin juga kerna ku ni penggemar chocolate kot hehehe. tapi tulah sedap, cantik tu subjektif kan. memasing le kan.


jom makan


foto irfan ni amik masa dia gi japan gt kot kat litar sepang sebulan ke 2 bulan sudah. hehehe mama dah tak muda...sudah lupa wo. niway gambar ni memang kurang cerah dah tu yg ni dia scan sendiri... ku just amik je. malas nak adjas or scan lain. lagipun album gambar seme dah masuk kotak. sonok giler dia gi litar sepang. dia gi ikut trip sekolah. anak truna ku nih....jenis terlebih aktip. tak leh dok diam...skarang tengah giler main bola. ari2 main bola...kulit dah le gelap bila dok asyik main bola je...emmm bertambah2 le gelapnyer...niway what to say ... i was an active young girl too... when i was his age. lagi gelap dan berkilat kulit ku dari irfan

aceli nak tido dah nih tapi baru lepas bakar oat choco chip so dok tunggu sejuk dulu sebelum simpan so sempat le membebel kat sini. buat untuk sample. aceli malas betui nak buat sample....tapi kecian lak kat my nieces...derang nak jual and derang nak sample. so ku pun wat je lah.....

atas permintaan ana ini ku letak resipi ciskek nih. aceli ku main hantam je. tapi asas dia from cheese tart nyer filling le.

base
100 gm digestive biskut/oreo
15 gm btr dicairkan
gaul dan tekan ke paper cup

filling
250 gm cream cheese
1 biji telur - 2 biji pun boleh
70 gm icing sugar - leh adjas ikut citarasa
70 gm yogurt / sour cream
lemon juice kalau suka xtra masam
70 ml fresh cream for extra creamier taste (optional)
50 ml fresh milk (optional)

beat cream cheese + sugar + fresh milk till smooth. add egg + yogurt + fresch cream and beat incorporate. pastu tambah le lemon juice kalau suka masam. tuang le atas base tadi. pastu paip le chocolate ganache then lorekkan pastu tabur macadamia nut. bakar le suhu rendah 150 C ke bawah selama 20 min. nak bio dlm oven sampai dah suam2 ru kuar pun tak pa, terus kuar pun tak pa, apa2 pun trial and error je lah. pastu tuang le chocolate ganache for topping.

sebenornya cheese cupcake ni cam cupcake le gak guna aje apa2 resipe ciskek yg korang suka dan masuk dlm papercup. tak ada masalah.

Quote:
Jom sembang:

Arrembawi: terai le wat, tak susah pun. Resipi leh guna resipi cheese tart.

Ana: hehehe coklat sedapkan kih kihkih….resipi ke ana, ini resipi main boh je. tapi dah ana nak...kita boleh je lah resipi nya.

Cak: ya lah cak, macadamia tu letak le kat apa pun musti sedapkan…nak2 plak klu choc chip kukis…fuyoooooooooo


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net