Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 29-Jul-2007 13:02 Email | Share | Bookmark
mi kuah n tong kayu

 
 
 
 

last sunday ku first time gi pasar tani sorang2 slalunya hubby yg gi shopping kat situ, ku slalu temankan je. tapi pagi tu dia sibuk ngan tong kayu dia and dah kehabisan stok lauk terpaksalah ku yg gi beli lauk. aduhaiii ku ni fail bab beli lauk. tak kenai ikan dah satu hal pastu tak reti beza le plak apa yg segar dan tak dah berbelas tahun kawin, ku ni gi pasar hanya tukang bawa barang je...hal pilih memilih seme hubby yg buat ku just cakap je apa yg ku tingin nak makan dia yg pilih kihkihkih. so sunday tu ku men amik je lah apa yg ada, segar ke tak lantak le hahaha...dah tak reti kan...janji ada benda nak dimasak dah tu gi pun agak lewat, ikan, sayur pun dah nak abis, tinggal saki baki je. ku beli sotong, udang, ikan kembung, siakap, daging dan ayam. tak lupa skit sayur dan juga keledek. dah ada daging so tuesday kot...ku buat le mi kuah. tapi tak tau le version apa...ini versi caca marba...apa ku rasa nak taruk, ku taruk je kih kih kih. yang pasti hubby suka makan mi kuah nih tak kira le version apa pun

mi kuah
mi
taugeh - dicelur
tauhu - goreng dan ptg
telur rebus
cucur klu rajin wat

rebus daging ngan keledek + halia ketuk dan sup bunjut dlm pressure cooker
blend cili kering, udang kering, tomato, bwg besar dan bwg putih
pastu amik keledek pun diblend

tumis bhn blend sampai nek minyak pastu masuk je daging dan air rebusan pastu masuk je keledek yg dah diblend utk pekatkan kuah. tambah le cili sos klu nak xtra masam. perasa ngan garam dan gula. emmm rasanya cam ni je kot ku wat aritu pastu makan le ngan mi dan bhn2 hiasan yg lain


last saturday tu makan luar je...t/hari makan kat pizza hut, dinner lak tapau kat restoran lengkuas. we all tak masak coz kehabisan stok lauk , hubby malas nak gi beli. lagipun saturday tu kita orang sibuk dok pasang tong kayu untuk isi barang. kami nak pindah umah next mth. 2 hari hubby dok pasang tong kayu. ku lak kemas pinggan mangkuk dlm lemari dan yg dlm stor...masuk tong kayu. nasib syairah dah besar dan boleh diharap so tak ada lah makan masa lama sgt nak pack pinggan2 tu segala. neber suggest upah org tolong kemas.... emmm tapi ku nih tak jenis harap orang....klu ada yg pecah nyesal lak hehehe. bior sendiri wat, sendiri kasi pecah tak ralat


ni dah siap diisi

ni plak hok dlm stor...lum penuh diisi masih ada buku2, ken baju dan pinggan mangkuk di dapur yg belum dikemas.

ari ni lak kami sesama gi pasar tani. lebihkrg je beli lauk nye. so lunch masak sambal udang, sambal tempe + ikan bilis + kentang, sayur air kcg buncis and stim siakap. this weekend athirah my niece ada kat umah. coz semalam bawa dia gi beli laptop.

Quote:
sembang jom:
ainizakri: amin...mudah2an mulut ang masin, kalau tak pun ku tunggu ang balik jadi sleeping partner hahaha

yangmazni: tulah sakan berkemas, kalah orang dok jepun nak balik mesia punya kemas insyaalah ada rezeki ada masa kita jumpa yek yg penting ko balik jgn lupa call ku. later amik ku nyer hp no and simpan elok2 tau, kalau tak camna nak berhubungan

idaisk: ida klu nak sponsor cookies cendawan tak mo...hehehe sombong. alang2 nak sponsor, sponsor le puff ko yang femes tu , gurau je.

cak: pindah dekat je cak. hehehe cik kamal tu mcm ku....beli ikan kembung, tup tup ikan kembung dah tak fresh...nasib ku tak jamu laki ku, klu tak jenuh kena kutuk

syahmie: jom makan mi kuah


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net