Want your
own Fotopage?








 
Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 13-Jul-2007 08:21 Email | Share | Bookmark
pau goreng

 
 
 
 
 
 
pagi ni rilex skit. dah 3-4 minggu, bila friday morning je ku sibuk di dapur. coz order from fiza, dia akan amik kol 9 pg, setiap jumaat. tapi minggu ni tukar jadual. dia collect semalam. so rini rehat le. niway ku memang kurang sihat this week. start ahad petang ku dah tersalah urat le kot...sudah sakit dari pinggang ke bawah. sakit peha, sakit betis. gamaknya coz angkat tong yang agak berat dlm keadaan tak stable. monday morning tu gak ku contact k/norfatimah. dia aja tukang urut yang ku kenal. so dia pun dtg kol 3 petang. lepas dia urut ilang le sakit kat betis and paha tu. kalau sakit pun bila bergerak je, tak le sakit sepanjang masa sebelum diurut tu. skarang ni tinggal skit2 lagik sakitnya. so skarang ni dok rehat je banyak dari wat apa2. dah penah kena sakit pinggang teruk ni masa kat nihon dulu. time tu mungkin disebabkan stress dok packing barang nak balik mesia . gi doctor indonesia dia buat acupunture terus lega. ni plak baru kena.

bila dok rilex je mula le tekak ni rasa nak makan je. so hari rabu ku buat pau goreng. kebetulan ada sambal bilis lebih nasi lemak. pau ni bila lepas goreng, crispy kulit luar dier tu. emm pau ni tak ada spesifik resipi pun, main agak2 je. tapi lebih krg cengini le ku wat


8 - 10 senduk tpg gandum (senduk bulat hok kecil tu) dlm gram more or less 360-450 gm le
1 senduk gula je
3 sdt yis segera mauripan
1 sdb - 2 sdb marjerin
1 sdb bread softener (optional - dulu tak penah guna pun)
1 sdt bread improve (optional - le ni guna coz dah ada dlm stok)

gaul gula, yis, bread improver dan tepung. pastu masuk marjerin dan gaul wat cam bread crumb tu then tambah bread softener. pas tu taruk air agak2 sesuai nak diuli. uli le sampai tak melekat di jari dan elastic. bior 10 minit. pastu bulat2 dan isi inti. lepas isi inti bior dlm 30 minit baru le digoreng.


last sunday, chak dtg amik mak gi umah dier plak. so dpt le snap gambar eva ngan tok nek. tapi payah benor nak dpt snap gambar senyum. tak dpt pun...seme pose ternganga sama je




ni bread pudding masa baru kuar oven...cewahh punya le tinggi naik...tapi tak dan seminit lepas tu....trussssssss turun sama level je ngan cup nye . best je nengok masa tengah naik tinggi tu

Quote:
jom sembang:
rinnchan: tq for your advice. camne tk wat keja, housewife mana leh dok baring je hhehe. lain le klu keja...boleh amik mc, anak2 pn dah diurus org lain. ni seme urus sendiri.

yangmazni: ada dua version masa wat tu. satu lagi taruk inti kacang merah. sedap kannnn

umi: buat le..memang sedap

ana: tq ana. tak fully recover lg. yelah tak cukup rest camne nak elok makan tetap makan hahaha...sakit lain cite

ida: sedap dan senang kan wat bread pudding ni. ku baru tauuuuu

cak: yg camni lagi puas makan kan, dari hok style burger tu. tu lah orang katakan cak tak kenal maka tak cinta....ni dah kenal...jatuh cinta le plak kat bread pudding

k/kham: nah amik sepinggan....akak gi piknik tak sabtu 20/7?

cendawan: nak sauna kt mana? best gak klu sauna kan.

nabia: pasti sedap, nak2 plak panas2 lagi, baru angkat dari kuali...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net