Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 7-Jul-2007 14:20 Email | Share | Bookmark
coffee bread pudding with choc chip

 
 
 


pagi tadi....ku wat bread pudding. ini first time ku buat kuih seumpamanya. ku tak penah suka makan bingka roti or sewaktu dengannya. tapi ntah kenapa semalam bila tgk roti yg dah agak krs tu....tingat plak nak wat bread puding nih. so ku surf tenet cari resipi.....setelah round2 and read some of the recipe so i mix match apa yang ku dah baca so jadi le bread puding that suits my taste hehehe

coffee flavor bread pudding with choc chip
6 keping roti - sapu butter on each of it
3 biji telur
1/2 cwn sugar - or kurang lagi
1 1/2 cwn fresh milk or evaporated milk
2 tbsp fresh cream - optional
1 - 2 sdt coffee emulco
1/2 sdt cinnamon powder
chocolate chip sesedap rasa
golden syrup /honey
pumpkin seeds or nuts

masuk telur dlm bowl, whisk kejap bg sebati. masuk gula, milk, fresh cream, coffee emulco and cinnamon powder. whisk seketika. pastu roti yang telah disapu butter tu ...koyak2 ikut suka beso mana mau...masuk dlm bowl yg berisi adunan telur tu. soak it for 10 mins or more. then scoop le masuk dlm aluminium foil hok comey2 tu...sikit then masuk choc chip dan pumpkin seed then tambah lagi adunan sampai penuh dan taruk le lagi pumpkin seed ngan choc chip klu mau the picit golden syrup skit kat atas. pas tu bakar kat preheated oven at 180C for 30-45 mins.


emmm tak sangka pula, ku suka hehehe. sedap tau....niway ku nih penggemar kopi . and i was so lucky coz my mom pun suka. klu mak tak suka, kes naya coz ku tak wat bekpas lain...buat bread pudding tu je sbg bekpas utk mak n syairah. hubby cuma bekpas telur 1/2 masak ngan roti je. dia tak pandai makan puding2 nih . irfan lak gi sekolah.

ari ni pagi cam sibuk sikit coz kena gi amik repot kad irfan kat dua sekolah. sekolah kebangsaan ngan sekolah agama. nasib dedua sekolah dekat je. and kami pergi awal so tak yah le queue coz parents lain lum datang ramai lagi. emmm teruk le result irfan kat dedua sekolah kali nih... macam nak mengamuk. esp sekolah agama nyer result betui2 wat ku terkuzut... menurun teruk result dier, entah kenapa???? tapi bukan irfan je teruk....syairah pun ari tu ku gi amik repot kad pun ....result teruk giler....balik dlam kete....ku mengamuk le sepanjang jalan tu hehehe membebel membebel... derang berdua nih terlebih honeymoon le nih. terus lepas tu ku set new regulation. kita kasi chance for them to make their own schedule...derang kasi result cengini...so kali ni ku kena leeee ikut cakap mama. pagi tadi papa pun dah give new syarat for irfan hahaha... amik korang.



ni plak bingka bawang goreng. ini antara kuih yang mak ku suka buat masa kita orang kecit2 dulu. and i love it very much. since mak dah ada kat umah....ku pun wat le bingka ni utk dier yesterday morning. tapi so unluckily....terkeras skit...terlupa taruk xtra air bingka or bengkang ni sebenornya bingka tpg gandum cuma mak ku tambah bawang goreng je sebagai xtra flavour.

bingka bawang goreng
5 biji telur
1 cwn gula - adjas le ikut suka
3/4 cwn tepung
1/2 cwn air - leh ganti ngan air tapisan daun pandan
400 ml santan
pewarna hijau/ perisan pandan/ or blend je daun pandan
3-4 ulas bawang merah digoreng

blend je seme tu dlm blender kecuali bawang goreng. tapi normally ku amik 1/4 dari bwg goreng tu dan skit minyak bekas gorengan bawang tu dan masuk dlm blender tu. pastu tuang je dlm loyang 18/20 cm. pastu tabur je bawang goreng tu kat atas. dan bakar pd suhu 150 selama 50 minit pastu check le masak ke idak, klu tak tambah masa dan tambah suhu klu suka garing hehehe. niway ku wat tu ku cuma guna 2 biji telur je dan ku omit kaler and ku bakar dalam piyok bengkang yg ada lubang tengah tu dan tengek atas dapur gas je.


tup tup tingat plak tentang perbualan antara hani (2 1/2 tahun) ngan tok (mak ku le). hani ni aktip sesangat dan cepat manja ngan org esp org tua. so the first day mak ku sampai dia dah siap dok ngendeng tepi mak ku and las skali terus nek atas riba . so selama seminggu mak kat umah nih...memang jenuh le dia melayan kerenah hani yang mulut nye pot pet pot pet bijak bercakap dan aktip le plak, even time ptg klu budak2 lain time nap...dia plak time paling aktip. selalu juga tak nap pun petang tu. 2 hari lepas ku buat cucur jagung. so mak ku tanya hani `adik makan tak lagi cucuq (org penang kan)?` hani jawab `cucuk sakit le tok`..... ku yg dok kat depan komputer masa tu jenuh gelak terbahak2, mak ku pun gelak juga and semalam petang nenek hani datang fetched adam n hani. emmm bila nenek dia datang...dia terus mention `hani ada nenek dua le` wah eksyen dier. coz mak ku tu kekadang dia panggil tok, kekadang panggil nenek. bila hani balik mak ku mula le cakap `hawai bila hani tak ada` maksudnya cam sunyi dan lengang je umah. mak ku kata bijak sungguh hani ni....cepat ingat apa kita ajar dah tu petah le cakap , tak pelat langsung. dia memang dah boleh nyanyi lagu abc tu sampai habis. most of the time memang tepat urutan abc tu dia nyanyi sesekali je tersilap huruf belum kenal coz bila nak ajar...dia byk alasan. tapi abg dier adam (4 years) dah kenal huruf dan skarang dah boleh sambung huruf b -j dengan a.

Quote:
jom sembang:
jeff/rinnchan/mamaella/mamazieza: sendiri wat, sendiri makan, musti le sendiri kata sedap

yangmazni: tulah mazni ni le 1st time wat pudding roti and baru le ku sedari betapa mudah dan sekejapnyer nak buat hehehe leh wat slalu le esp bila org mai terkejut tergempaq kan

ana: ana pun biasa makan ke bengkang bwg goreng nih??? wangi je kan. even bengkang pun zana suka makan kat part hangus tu...purposely kasi hangus

cak: terai le cak. sedap tau...tapi kena buat bawang goreng sendiri jgn guna bawang goreng segera, itu kurang aroma nyer

beebeek: u know why never tried before coz i never like it bila makan yang my frens buat. but then when i read the recipe and feel it so easy to make...that is why i adjust the recipe which i think i will like it. as you know kita ni kan fussy...suka minum manis tapi tak suka kuih manis hehehe...

ida: ku tak ltk raisin coz xmau manis. ya lah ida...anak2 ni...tak leh kasi chance, tak reti nak buat pertimbangan sendiri. so skarang kena le masuk campur dan rajin bertekak ngan derang...aduhaiiiiiiii. niway nama pun anak2 kan.

nabia: ikut angin dan masa gak nabia....klu tak, langsung tak ada new expriment berminggu2.

zura : alah zura mana ada lawa pun...gambar tu biasa ah....gimmik je tu

k/kham: dia lain skit ngan kuih teganu hasidoh tu kot. cewah mcm ariff sgt rasa kuih hasidoh tu

boxhouse: ooo awak ke?...ida pesan byk tapi tak ada stok dah kat kedai tu. alah benda kecik je...kedai tu memang tpt persinggahan ku tiap minggu. so no hal le. apa salah saling membantu kan tak rugi kat mana pun.




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net