Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 26-Jun-2007 08:43 Email | Share | Bookmark
bubur caca & apam gula hangus

 
 


dedulu kecit2 mak selalu buat bubur caca simple cengini. tapi mak buat sendiri tepungnya. so bila ku dok tengok mak dok gunting2 tepung tu...ku pun panggil bubur ni bubur gunting. lama tak buat bubur ni. kalau buat guna tepung yang ready made kaler2 tu....emmm tak brapa laku kat umah nih. so last week ku rajinkan diri untuk menggunting tepung untuk buat bubur caca nih. ingat lagi ...dulu ku tak tau buat bubur nih...masa mak dok buat dulu...ku kecit lagi jadi tak ingat apa yang mak taruk untuk buat doh nye. so masa ku bersalin anak no. 2 , irfan, hubby ku yang buat dan masak bubur ni untuk kita orang minum petang. masa tu le ku belajar camne buat bubur gunting nih. . ni kira malas sikit sebab tu le tak ada kaler. kalau masa rajin dulu ku siap warnakan doh tu supaya kaler2 cam yang orang jual tu. untuk yang tak tau apa bahan untuk doh nyer...meh sini nak cite: (manalah nak tau kot2 ada orang yang tak tau cam ku dulu juga kan).

doh bubur caca

tpg gandum + skit garam + air - gaul je skali agar jadi doh yang senang nak dihandle. boleh uli kalau mau. ku malas tak uli pun. ku terus canai nipis then potong dan gunting ikut saiz apa ku nak. jgn lupa taruk tpg so that tak melekat to each other. dedulu ku buat banyak...ku kering kan tepung yang dah ku canai nipis tu kat kuali sekejap baru ku gunting.

pastu masak le cam masak bubur biasa tu.



apam gula hangus ni resipi dari fp zura. ok jadiknya. tapi tu lah kenapa tak mekar mcam zura buat hehehe. jeles tengok zura buat mekar elok jer ni resipi copy and paste dari zura`s fp.

APAM GULA HANGUS

150g Gula Castor
100ml Air panas
70g Mentega ~ dicairkan
75ml Susu cair
1 biji Telur ~ dipukul sedikit
150g Tepung ~
1 sudu kecil Bicarbonate Soda ~ Ayak
Secubit garam ~
75g Gula Castor

Panaskan kukusan.
Cairkan 150g gula castor dengan api perlahan. Jangan sampai hangus nanti pahit.
Setelah gula cair, tuangkan air panas perlahan-lahan. ~berhati-hati ye~
Kacau rata di atas api sehingga mendidih dan menjadik sirap gula. Tutup api dan biarkan sejuk.
Setelah sejuk, masukkan mentega cair, susu cair dan telur.. Kacau rata.
Campurkan bersama tepung, soda bikarbonat, garam dan 75g gula. Buatkan lubang ditengah adunan dan curahkan sirap gula perlahan-lahan. Kacau rata. Kukus.

Quote:
sembang jom:
syahmie: ntah lah apa maksud caca tu agak nya dr perkataan caca marba means campur aduk or tarian caca ...aceli bubur ni kan masuk sepatutnya masuk keledek, keladi, labu etc. ni ku wat bukan caca marba tapi caca malas

cak: ko angkat tangan wat pa give me five kih kih kih. wei arwah mak ko...lagi terer...lagi senang le dan cepat wat cengitu kan. terkenang plak beriya suruh hubby tebuk piyok nak wat cendol masa kat jepun dulu .

zura: bukan ada ke dlm fp zura wat apam tu merekah kat atas dier??? itu le yang ku maksudkan mekar tu hehehe

mamaella: jadi neber ku antara sonok dan tak sonok kih kih kih. tak sonok bila part nak balas pinggan ku le kot kah kah kah slalu pesan kat neber kasi balik je pinggan ku tu kosong. la ni ku kasi guna pinggan plestit or foam tu jer...senang tak nyusahkan neber nak fikir apa nak balas pinggan ku tu.

maisya: tulah kan...rasa cam senang and simple. sesekali fikir tak yah le tepek resipi rupanya ramai juga yang tak tahu yang buat sendiri nye sedap.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net