Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 14-Jun-2007 23:00 Email | Share | Bookmark
laksa penang & brownies

 
 
 
 

green tea cup dr Koransha

ini antara koleksi green tea cup yang masih ku simpan. yang dua ni kira feberet. yang lain dah ku jadikan purezento kat kawan2 hehehe. saja la cuci mata. asyik tengok makanan je...meh tengok cawan2 cantik plak


ini tak tau jenama apa tak reti baca kanji jepun



jgn risau...makanan tetap adaaaaaa kali ni kita tengok laksa penang lak...fuyooo ku sendiri yang terlior sebabnya ni gambar lama dan dah lama bebenor tak buat laksa nih. laksa ni senang nak buat so macam2 style orang buat. ini lak style ku. ku kalau buat kuah dier...musti kena cair sikit coz hubby tak suka kuah yang pekat. walhal dedulu ku suka benor kuah laksa yang pekat dan ikan banyak tu tapi la nih...dah tune ikut taste hubby le plak . laksa cukup masin dan masamnya serta pedasnya tentu sedap...tak kisah lah orang lain tak sedap janji tekak kita sedap hehehehe

laksa penang

4-6 ekor ikan sardin sederhana besar (cukup le kami 4 branak makan 2 round )
5-6 biji cili kering - direbus dan diblend
1 labu bawang besar }
sebesar ibu jari kelingking belacan } blend bersama
serai diketuk
1 cm lengkuas diketuk
1 sdb gula merah
garam dan asam keping ikut selera
sekor ikan sardin tin ngan skit sosnyerrr - kalau suka - di ramas hancur

laksa - beli laksa basah je sepeket
timun }
bawang } sebagai hiasan
cili merah }
salad }
telur }

ikan sardin direbus dan ditumbuk kasar or blend halus terpulang. panas piyok trus masuk cili mesin dan masak seketika then masuk gula merah dan biar sampai gula cair dan cili agak kering. then masukkan bawang yang dimesin dengan belacan. masukkan ikan sardin fresh dan sardin tin, masuk serai dan lengkuas, masuk asam dan masuk air ikut kepekatan yang dikehendaki. then rebus le ikut kepekatan yang suka. jgn lupa taruk daun kesum dan bunga kantan dan juga garam secukup rasa.





ni pun dah lama buat. brownies ni amik kat fp zack and originally dari allrecipe sedap gak hasilnya. ku saja tambah conteng ngan coklat periasa oren kat atas tu.

best brownies
115 gm butter
120 gm white sugar (i suka tawar skit so dlm 100 gm)
2 eggs
5 ml vanilla essence
30 gm coco powder
60 gm all purpose flour
2 gm salt
1 gm baking powder

Melt butter in a pan. remove from heat and stir in sugar, eggs and vanilla essence. beat in coco, flour, salt and baking powder. Mix the mixture well and spread batter into 8" pan. bake at 175C for 25-30 mins. do not overcook. seeloknya lapik le pan ngan kertas so senang nak angkat kuar. pas tu potong le ikut suka dan deco ikut citarasa


Quote:
jom sembang:

k/leen: jgn ingat tak ada org yang menanti/merindu bila k/leen tak hupdet fp , bila dok jalan2 kat fp lain musti jengah gak kat fp k/leen. niway fp k/leen, k/liza, mamafami adalah antara fp yg terawal zana setat lawat. dedulu zana cuma lawat fp kawan2 yang sama2 dok kat jepun je, cam katak bwh tempurung lak yek aik ingatkan org selalu buat guna sardin ??? zana slalu guna sardin dan kembung. dan kalau malas tahap gaban zana beli ikan tongkol je...sekor pun dah cukup makan kami 4 branak hehehe.

nabialishad: tq. amboi melambongnyer intan puji k/zana, kang jatuh sapa nak sambut hehehe. akak masih belajar dek non oiiii lum superb lagi mcm sifu2 kita tu cam k/liza, mamafami, mamazieza, penyulawa etc...tak tersebut...

cakcibur: satu ari suntuk makan laksa pun tak apa cak oiiii. yg dah overnite lagi power rasa dier letak serai n lengkuas ni aceli kawan ku yang ajar. dia anak mami penang, org bayan lepas. dedulu wat kuah laksa tak ada pun taruk serai n lengkuas ni. main rebus naik je cili + bawang+belacan+ikan yang dimesin. sebenarnya cak ku ni ada penyakit tak suka simpan barang bebanyak, normally bila brg dah more than dari yg perlu...mula le ku gatai tangan nak let go hehehe...

bonda : ej mak ku tak penah wat laksa...seingat ku sekali je ku penah makan kuah laksa mak buat hehehe. tapi mertua pandai n selalu gak buat, ku pun suka kuah mertua buat. aceli kuah laksa ku lum betui2 menepati citarasa tekak ku pun.... dah mcm2 style buat...lum ada yang sesuai lagik hehehe.

syahmie : kuah laksa ni senang je syahmie ko campak je cili + bwg besar + belacan + ikan yang dimesin, taruk air, taruk asam keping, taruk d. kesum dan garam dan rebus. dah jadi hehehe. dah pandai yang tu...boleh le modified sana sini




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net