Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 17-Apr-2007 06:32 Email | Share | Bookmark
apam tpg beras

 
 


wah...lepas tak jadi tempohari, minta tulun kat EJ @ bonda, dan bonda pun beriya juga membantuku. lepas berbalas mel dan sms akhirnya, bonda kirimkan the more exact resipi apam tepung beras untukku. tenkiu tenkiu very much to bonda....amat ku hargai keprihatinan bonda. dah hasilnya cukup memberangsangkan. mekar cantik sekali hehehe , ku kukus apam ni pagi semalam. dpt dalam 10-12 ketul gitu. emmm makan sorang2 je buat bekpas, and tak abis dok ulang sampai lunch. ni kat bwh resipi yang bonda kasi

apam tepung beras versi bonda

100 gm tpg beras
50 gm gula
130 gm air
2 gm yis
2 gm eno
pewarna

campurkan tepung, gula, yis dan air dan kacau hingga sebati dan gula larut. then tutup biar kedap udara and perap more than 4 hours. bila dah kembang....masukkan kaler dan kacau perlahan then masukkan eno. kacau perlahan dan biar selama 5 minit. sementara itu panaskan kukusan. masukkan dlm cwn2 apam yang kecil tu dan kukus selama 15 minit.


setelah habis makan apam tu...emm rasa cam nak lagi so ku buat skali lagi untuk minum petang semalam gak. tapi kali ni ku mix and match resipi bonda ngan resipi apam salju dari k/liza. Ini disebabkan nak match kan mekar dan rasa yang ku nak. resipi bonda memang sedap dan tekstur begitu halus dan cukup gebu dan ringan. tapi teringin plak nak makan apam tpg beras yg mekar dan gebu macam bonda buat tapi nak tekstur yg ada skit heaviness. so inilah hasilnya dan resipinya.



Apam tepung beras versi mix & match ku

1 cwn nasi
2 cwn tepung beras
1 cwn gula putih
1 1/4 cwn air
3 gm yis
4.3 gm eno (sepeket kecil rm0.70)

Blend nasi dengan air hingga halus then add sugar, tepung dan yis. Blend hingga sebati. Masuk dlm bekas dan tutup rapat. Perap selama more than 4 hours (semlm perap 5 jam). Selepas tu kacau perlahan dan masukan pewarna jika mau then masukkan eno, kacau sebati perlahan-lahan dan biar another 5 minit. Panaskan kukusan. Masukan dlm cawan2 kecil dan kukus selama 15 minit. emmm sedap dimakan dengan kelapa parut.


Quote:
reply:

raqynrafiqin: sonoknya dah jadi...tenkiu kat ang le, resipi ang memang mudah sgt kan...pasal adjust tu...biasa ah....bila dah jadi tu mula le gatai tangan nak adjust

k/liza: terai le. anyway resipi yg ke 2 tu adjust dari resipi akak juga. tenkiu kat akak. kerna cuba resipi apam salju kat fp akak menjadi tu pasal le berani campur ngan resipi dari raqynrafiqin n alhamdulillah hasilnya dapatlah dikongsi ngan kawan2.

k/leen: emm memang sedap kan k/leen apam tpg beras ni. apam nih faberet dari zmn budak2 lagi...tapi ni ha dah lanjut umur baru pandai buat hahahaha

jeff: eh pinjam kena kasi balik, amik je tak yah pinjam2 ....sok2 dah jadi letak je kat fp.

ouledkenitra: ha majidah boleh kawan le ngan aunti zana ....suka koi nih. nanti suruh bapa buat tau....ibu tengah cuti tak leh masak...senang je dah ada resipi

nabia: terai le nabia, mudah2an menjadi yek. tapi k/zana lum pandai lagi wat apam ala kek tu...lum jadi. nanti leh berguru ngan nabia lak



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net