Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 29-Mar-2007 01:20 Email | Share | Bookmark
bun

 
 
 
 


last week dok gila bakar bun.... seminggu tu 3-4 kali ku buat bun. buat cheese bun, sosej bun, mexican bun and kacang merah. yg kelakarnya...punya le lembab nye le ku nih....nak buat sosej bun tu pun tak reti nak pusingkannya. abis tu shape nye pun jadi kelakar. ..ada yang betul pusingannya, ada yang haru biru. tapi tak kisahlah...janji sedap dimakan.





lauk plak buat tomyam...emmm lama benor tak buat tomyam. tomyam nih belajar dari my neber masa kat gyotoku dulu...sapa lagi klu bukan nikki san. tenkiyu coz ajar ku wat tomyam nih...senang, tak payah nak cari tomyam paste lagik.



tomyam nikki san

ayam di potong kecil
udang
sotong
serai - dititik
tomato - dipotong dadu
cili kisar
bwg putih - diketuk
cili api - diketuk
skit belacan

sayuran :
bwg besar
tomato
karot
bunga kobis
baby corn
celery
dan apa2 sayur yang suka le
daun limau purut
air limau nipis
garam n gula



panaskan minyak tumis bwg putih and cili api hingga layu je then trus masuk skit cili kisar + belacan dan masukkan serai. tumis seketika cili kisar tu then masukkan tomato yang dipotong dadu dan ditumis hingga tomato itu layu dan hancur. Pastu masukkan isi ayam. biar didih seketika barulah masukkan air. didihkan hingga ayam empuk. Pastu boleh le perasakan dengan garam dan gula. masukkan sayuran, air limau dan juga daun limau purut. biar didih kejap pastu boleh le tutup api.

Quote:
oouled kenitra: hehehe awak tu klu pandai wat pun skarang kena cuti dulu...almaklumlah org rumah kan tengah cuti

mummy jam : laparke? nah amik roti satu hahaha....cam boleh kasi yek....

k/leen : resipi ke k/leen??? malas nak taip ari tu...niway resipi bun manis tu pun ok gak cuma kat dlm taruk skit cheese ngan gula dah tu kat atas bun tu slit + pastu taruk cheddar cheese atas slit tu, tak slit pun tak pa. pastu zana paip plak mayonaise then tabur oregano. ni kes merapu sama nih.

rinnchan : nasib dah masak tak nampak pun pintalan yang merapu meraban tu hahaha

mamafami: not bad tomyam ni mamafami, sedap tau....zana sejak dah dpt resipi nih dah tak suka lagi dah hok guna readymade paste tu lgpun buat sendiri kan tak ada monosodium glutamate lebih sihat kan

mamazieza : twist jgn tak twist, klu tak pun kita salsa hahaha...

raqyn: sila lah uli bun yek...sodap wat sendiri kan boleh buat camne suka . thanks bonda for the tip utk apam tu. dah beli dah eno jap tadi (10/4/2007), insyaallah esok kot nak terai.

syahidd: sampai morocco ....bun pun dah tak rupa bun...hehehe penuh ngan kulat jerk . eh mana plak ko dpt idea akak ni org kelate??? org penang le tapi bab makan satu mesia ku hantam...tak ada masalah hahaha . rasanya oghe jepun yg dok kawan ngan grup ku dulu memang penah kena budu tu ha... tapi derang ni jenis geng hok international sikit so tak takut nak terai makanan kita.

k/kham : ha esok ku dah buka kedai, akak jgn tak datang beli plak heehhe buka kedai kat umah dah le kot




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net