Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 27-Mar-2007 07:35 Email | Share | Bookmark
sunyinyer....

 
 
 
 
 
sunyinyer umah ni. anak2 kecil ku gi bercuti balik kampung ngan mama derang. tinggal anak2 ku je. tu pun sorang gi sekolah agama, sorang gi umah kwn wat keje sekolah. lengang je suasana umah nih. eventhough kalau syairah ada kat umah pun masih terasa `kekosongan`. yelah anak2 kecil baya2 hani n adam ni memang begitu menceriakan suasana dengan kehadiran derang. macam2 dia org buat/main. seminggu lak tu derang balik kampung. sabar je lah...ni dok fikir2 apa ku nak buat eson, time2 boring cengini...gi buat facial pun elok juga nu...leh buang masa dengan bermanfaat kan

last week ku buat ikan masak serai...ini kegemaran ku and mak ku. tapi tulah kat umah ni susah benar nak naik lauk ni coz ku sorang je suka. tapi last week buat, unexpectedly...ada geng... irfan pun suka. tapi hubby n syairah....tak suka niway ada hikmahnya juga dua branak tu tak suka....coz kalau derang suka mau ku jadi gedempol manataknya...hari ku masak lauk ni, ku hantam makan nasi 3x sehari diet2 segala seme dah tak ingat hehehe.



ikan masak serai

ikan isi ie ikan merah, ikan tenggiri dan yg sewaktu dengannya (sori tak brapa tau nama2 ikan, kureng kenaiiiiiii )

serai - dihiris halus
bawang merah - dihiris
bawang putih - dihiris
cili merah - dihiris
cili padi - diketuk
santan pekat
serbuk kunyit
asam keping
garam dan gula

goreng ikan macam biasa. panaskan minyak tumis seme bahan yang dihiris hingga garing. masukkan skit air utk kuah, biar didih, masuk ikan + serbuk kunyit + asam keping then masukkan santan pekat. biar didih perlahan sambil kaco2 yek jgn bior pecah minyak lak. then sebelum tutup api perasakan dengan garam dan gula.




seri muka kaler brown...emmm lama tak buat. slalu dok buat kaler ijo je atas dia tu. nih tiba2 rasa tingin lak nak makan kaler brown cam mak dok buat dedulu. resipi sama je cam seri muka pulut itam.

Seri muka
1 3/4 cwn pulut
2 cwn santan cair
secubit garam
bhg atas:
2 cwn santan
1/2 cwn gula merah
1/2 cwn tpg gandum
1 sdb tpg jagung
1sdb tpg beras
1biji telur
secubit garam

Kukus pulut dlm loyang hingga masak then kuarkan dan ditekan2 skit dan diratakan. Untuk lapisan bwh, campur santan, telur, gula, tepung gandum, tpg beras, tpg jagung dan di blender or dikacau sebati. Kemudian masukkan telur dan di kisar sekejap. keluarkan dan seeloknya cedok buang buih nyer. Kemudian tuang ke atas pulut tadi dan kukus api sederhana selama 10-15 minit


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net