Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 22-Mar-2007 15:28 Email | Share | Bookmark
kek dr fp babybatriesyia

 
 
 
 

rainbow swiss roll

i baked these two cakes last week. i has been quite some time i`ve been admiring nina`s rainbow swiss roll and rich choco moist cake and finally i made it. alhamdulillah kedua2 nya...elok jadinya and rasanya pun sedappppp. cuma...next time i shd try make my own sponge cake or try another brand selain dari nona sponge cake mix...why??? coz nona`s sponge cake mix is too sweet for my taste. for the chocolate cake...next time i`ll do it, i wld like to try to steam it. coklat kek ni masa ku buat, ku reduce the sugar amount. for the recipe...emmm rasanya cam malas le plak nak taip or nak copy hahahaha....tahap gaban punya malas.... . tried to deco with swirl flower and leaves...and by the look, sah le...kerastangan hahaha...tak elok sungguh kan. nak buek camne...keras sungguh le tangan nih ha bila part deco mendeco nih.

at the moment dok tunggu roti sosej tu mengembang hahaha. ptg ni wat roti je for tea. jemu dah makan kuih or bubur...tukar selera utk ptg nih.

merajinkan diri le gak...copy dr nina`s fp

RICH CHOCOLATE MOIST CAKE

6 oz butter (170.1gm)
14 oz gula castor (396.9 gm) - boleh kurangkan 12 oz je (ku krg kan lagi cuma 250 gm je)
3 biji telur ayam

BAHAN2 INI DIBANCUH BERSAMA:

1 sudu teh NESCAFE
1 sudu teh air panas
1 sudu teh esen vanila - boleh tukar vanila kepada lemon / orange
1 sudu teh chocolate EMULCO

BAHAN2 INI DI AYAK BERSAMA:

8 oz tepung HIGH PROTEIN (226 gm)
2 1/4 oz serbuk koko (63.8 gm)
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh soda bicarbonate
1 1/2 sudu teh baking powder

7 oz air sejuk - air dlm peti ais


CARA MEMBUATNYA:

GUNA MIXER FULL SPEED:

1. Pukul mentega dengan gula sehingga kembang.

2. Masukkan telur satu persatu.

3. Masukkan campuran NESCAFE dan esen2.

PERINGKAT SETERUSNYA INI, SILA GUNAKAN SPATULA ATAU WHISKER - JGN GUNA MIXER LAGI (tu yg menyebabkan kek berkawah sebab kek berat, bila pukul laju2 dia merajuk..)

4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan - KACAU PERLAHAN2 - SATU ARAH SAHAJA SAMPAI TEPUNG HILANG DARI PANDANGAN..
5. Masukkan air sejuk sedikit2 sambil di gaul perlahan2

6. Bakar dalam loyang 9" persegi dengan suhu 170C selama 50-60 minit ATAU kukus - tutup loyang dgn aluminium foil - guna api biasa.. selama 1 1/2 jam..



rich chocolate moist cake

Quote:
reply:
yangmazni : hahaha tepat skali dok mengarang, pastu sambil adjust roti, sambil jahit lencana baju syairah dan sambil berbalas sms ngan SIL. byk benor selingan tu yang selowww tu. amboiiii depa dok rajin pi jalan...sampai tak dan nak bakar membakar lagi dah ha...tak pa la ni toksah ode lagi...satni balik mai mesia, boleh le ode tau...

zakiah : klu bentuk luv tu...tak come pun jadi come hehehe

k/kham : boleh nak ode tapi chek habag sesiap...takat boh frosting coklat tabur manik ke nuts ke buleh le chek buat akak oi...kalu mau bunga lelawa tu minta mahap le. takut kek dari sedap trus jadi tak sedap coz rupa dia buruk le plak hahaha .

jeff : memang menyelerakan....esp kek cukulat tuuuu

ishzah: benda cukulat cukulat nih memang sedapkan...ku kan even kain kaler coklat pun ku kata sedap hehehe...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net