Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 17-Mar-2007 11:31 Email | Share | Bookmark
ayam kuzi versi my mom

 
 
 
alah baru nak mengarang...dah si irfan buat kalut plak...dia pun nak guna komputer gak.... len kali lah cite...



Kuzi ayam versi my mom
Bhn utk rempah:
1 tbsp jintan manis
1 tbsp jintan putih
sebesar ibu jari kulit kayu manis
10 kuntum bunga cengkih
10 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
1 sdb serbuk cili (this is optional but ku suka taruk so that ada rasa pedas skit)

seme bhn di atas digoreng tanpa minyak hingga naik bau kemdian boleh le ditumbuk dan dikisar hingga halus seperti tepung gituk.

Cara memasak kuzi ayam style mak ku

1 ekor ayam
2-3 sdb rempah kuzi
1/3 botol sos tomato
1/2 tin susu cair
1/3 tin susu pekat
1/2 tin tomato sup
santan – ikut suka byk mana – ku jarang taruk hehehe.

bhn hiasan
bwg kecil digoreng utk bwang goring dan skit minyak nyer
kacang peas
kacang tanah digoreng tanpa myk dan dibuang kulit
kismis
halwa kundur
or any other bhn yg sewaktu dengan halwa kundur tu like buah pala etc

Ayam digoreng dulu yek. Campur rempah kuzi + sos tomato+ susu cair + susu pekat + tomato sup dan sedikit air jika perlu. Panaskan minyak boleh tumis bawang besar dan hirisan halia jika mahu – this is optional. Dah layu masukkan campuran rempah tadi dan tumis hingga betui2 garing. Klu tak garing tak sedap. Dah garing baru masukkan ayam dan di kacau rata, biar seketika ngan api kecil kemdian baru tambah skit air dan santan.. masak hingga ayam betui2 empuk coz lagi lama dimasak lagi sedap. Tambah kan garam secukup rasa. Kemdian sebelum tutup api jangan lupa masukkan kacang peas, kacang tanah, kismis, halwa kundur dan juga bawang goring serta minyaknya. Biar renih kejap je pas tu tutup le api. Sedap dimakan dengan nasi panas2 atau nasi minyak pun ok juga.




Quote:

kenitra : cepat cepat amik ken ni ha...lap le air lior hok meleleh tu...kang basah plak baju

nabia: nabia ko nih musti berangan lebih nih...klu dah sampai jatuh krusi bagai

mamafami : jgn toleh mamafami...nanti ku amik sepinggan teruih kah kah kah... niway korang nih kelakar le...tersengih2 zana sorang2 kat sini ha baca komen nabia, mamafami and kenitra....ilang rasa boing segala

beebee : eh don`t u have all those spices over there or u dunno coz i wrote in malay ???



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net