Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 17-Mar-2007 03:15 Email | Share | Bookmark
Daging masak itam n muffin pisang

 
 
 


Last few weeks my hubby beli daging. so kerap juga lah masak daging for that week. and daging masak itam is one of my favorite. I like to have it with nasi daging or just plain nasi minyak/hujan panas. ha lagi satu makan dengan roti canai pun sedap. anyway there are many recipes with the same names...but different people come with different ways and ingredients. so my way of cooking this daging masak itam based upon my fren`s mom recipes but i altered it here and there. depends on availability of ingredients hehehe. kawan ku tu nama kak aishah rose...anak mami penang le nih. dulu masa keja kat penang selalu makan daging masak itam yang dibeli dari kedai mamak ataupun yang dimasak oleh katerer yang menyediakan makanan utk jamuan opis. i was so much wanted to learn to cook this so she told me the way her mom`s cooks it. since then....this recipe remain as my favorite thanks to k/aishah for sharing.

daging masak itam
daging samada dipotong bentuk blok sederhana besar atau nipis terpulang.
bhn dimayang : bwg besar, bwg putih dan halia

bhn untuk dikisar :
bawangmerah
bawang putih
halia
serai
buah tomato
kicap pekat
buah keras

bhn tumis:
kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang and daun kari

cili kisar
tomato puri
garam n gula

daging yang telah dipotong diperap dengan bahan kisar selama 30 min ke 1 jam. panas piyok tumis bhn penumis kemudian masukkan bhn yang dimayang, tumis hingga agak kekuningan dan masukkan cili kisar. tumis cili kisar hingga pecah minyak dan masukkan tomato puri. kacau sebati. kemudian bolehlah dimasukkan daging yang telah diperap tadi. masak hingga daging empuk, dan perasakan dengan garam dan gula. sebelum ditutup api elok juga dimasukkan bawang besar yang dipotong bulat serta daun sup dan daun bawang.




muffin pisang ...ni kira one of the easiest muffin to prepare. I got it from catcancook.com. it is so simple to prepare and yummy to taste klu nak lebih kreatif boleh le sprinkle some nuts, choco chip ke, choc rice ke or even raisin. tapi at that time of making this...i don`t have any nuts and my hubby do not like chocolate so i just make it plain.

Banana muffin
3 large banana
1/2 cup white sugar
1 slightly beaten egg
1/3 cup melted butter
1 tsp soda bicarbonate
1 tsp baking powder
1/2 tsp salt
1 1/2 cup flour

Mix mashed banana, sugar, egg and butter. mix it well. mix all the dry ingredient together. then add in the dry ingredient into the wet ingredient. mix it well and do not over stir it. Bake for 20 mins in preheated oven 175 celcius.



Quote:

k/kham: hehehe cepat lap yang meleleh tu kang basah abis baju kih kih

kenitra : sori...salah taip le, dah tu tak check le plak.

mamazieza: a`ah le mama klu kena daging jenis ketegag tu...adoiii tensen..klu siang2 dah tau cengitu...zana senang je...sesiap rebus dulu dlm pressure cooker

rinnchan: a`ah le...zana klu masak daging nih...trus terlupa diet.

mamafami: baru tengok ...dah rock metal, klu makan....trus jadi reggae (ala akon `konvicted`) hahaha

yangmazni: kejo yeop kejo

zakiah : terai jgn tak terai... fp ni kan tpt koleksi makanan kegemaran ku hehehe. ada orang blend kismis itam skali ngan bhn blend tu. tp rasanya kismis tu goreng dulu. lum cuba tapi i think i will taste better


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net