Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 10-Mar-2007 16:29 Email | Share | Bookmark
choux n my simple lunches

 
 
 
 
 


emm dah jadi choux i nih. it is quite a long time i did not bake this. malas. children were asking for it. so I surf frens` fp to look for other recipes of choux and I finally gave a try to the one that i found in mamafami`s fp. thanks for sharing the recipe mamafami. bagus bangat hasilnya. as for the filling i made french custard, a recipe from my microwave recipe book. i made 2 types of custard filling. one is plain or vanilla flavor and the other one was chocolate flavour. dah buat ni, ku rasa ku lebih suka yang menggunakan fresh milk rather than uht milk.



Quote:
choux
250 gm water
100 gm margerine
200 gm flour
6 eggs
1/2 tsp vanilla essence

Water + marjerin + vanilla dimasukkan dlm piyok and dididihkan. Then slowly masukkan tepung dan kacau rata and tutup api. masukkan ke dlm mangkuk and using mixer, beat it till cool. Then add egg and beat it till it becomes sticky paste. Masukkan dlm piping bag, boleh guna star tip and pipe atas loyang yang di alas ngan baking sheet. Bake for 15 mins at 170 celcius. boleh bakar at 200 celcius juga
.



nasi lemak - i had this for lunch last few weeks.


nasi daging and ati lembu masak merapu - my lunch
nasi daging tu, ku wat guna lebihan sup daging the previous night. daripada membazir kan... Hati lembu tu...ntah le apa yg ku taruk...ku pun dah lupa. tapi ok gak rasanya. rasa2nya not much different from resipi hati masak arab, i just add daun limau purut and kerisik, kalau tak silap le

Quote:
reply:
jeff: ku memang tak reti mkn lauk banyak. satu lauk je dah cukup. klu byk, rasa xpuas makan hehehe

ouled kenitra: bak kata astro `macam2 ada`

mamafami: krim puff tu sedap tp ku pun tak rajin gak wat selalu. nasi lmk lak tak leh masak selalu nanti ku makan overdose plak

nabia: puas ku baca resipi masak ati lembu sana sini...nama lain, bhn cam sama je. ..last2 combine seme hahaha trus tak dak nama ..itu le citenya cik nabia oiiii. sedap ke idak...ikut tekak memasing...yg penting tekak ku suka hehehe.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net