Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 10-Mar-2007 13:07 Email | Share | Bookmark
muffin beri biru

 
 
 


last sunday, dok lepak2 kt umah, tingat plak ada blueberry pie filling lam peti ais...emm dah lama gak beli...klu tak diguna segera musti rosak punya kan. since petang tu tak ada apa2 untuk dikunyah ku pun godek le muffin beri biru nih. dpt resipi dari buku bwf. tapi adjust sana sini coz rasanya dulu buat agak kureng gebus n lembut. hasilnya memang lebih baik dari yang sebelum nih. yg syioknya...hubby ku makan this muffin. normally dia tak makan all this kind of things hehehe.


Quote:
muffin beri biru
125 gm butter
120 gm fine granulated sugar (ku reduce to 100 gm je)
3 eggs (size c)
250 gm all purpose flour ( reduce to 230 gm je)
1 tbsp baking powder
125 ml milk ( guna 130 ml )
blueberry pie filling

Cream butter and sugar until light and fluff. Add eggs gradually. Fold in sifted flour and bkg powder. Pour in milk and mix gently. Pipe one third full of the mixture onto paper cups placed in muffin mould (eloknya paip cam berlopak sikit kat tgh). Add in 1 tsp of blueberry pie flling and pipe more batter to fill about 80% of the cups. Bake for about 20-25 mins at 200 C in preheated oven.




note to k/penyulawa : ari tu akak kata khatam 2x yek kat fp zana cari muffin... masa tu kalau khatam 100 x pun tak jumpa ah...coz ini le first entry utk muffin. maybe k/liza maksudkan zana lain tu.

reply:

mamafami : wah cepatnya mamafami masuk. kat sana beza waktu ngan mesia brapa jam? jadi cantik nih kira rezeki le (nasib) coz bukan senang nak jadi elok camgini..nak2 plak org yang rendah tahap kesabarannya cam zana nih

yangmazni : tak nak bocor ke bwh or ketepi...nak senang masukkan adunan muffin dlm piping bag. pastu pipe nearly half of it cup but make sure kat tgh wat cam berlubang sikit so that jam tak melimpah ke tepi, masukkan jam or pie filling..i put more than a spoonful hehehe pastu pipe lagi adunan tu on to of the jam. selamat mencuba.

rinnchan : jom le buat muffin beri biru rinn roti hok susah kena uli, leh buat...ini muffin lagi le sonang hehehe.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net