Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 25-Feb-2007 18:20 Email | Share | Bookmark
almond torte

 
 
 
last week buat almond torte. dah lama tak buat. last buat masa kat nihon. tapi seingat ku masa tu hasilnya tak memberansangkan. gamaknya sebab tu kot ku give up nak buat lagi. kali ni yang membuat ku terdetik utk buat kek ni lagi coz ...ku ada byk stok almond dan juga cooking chocolate. dah agak lama dah gak le benda2 nih...rasanya kalau terus disimpan akan rosak le. so dari biar benda2 ni menyemak kat dlm peti ais ku yang come tu dan juga untuk mengelak pembaziran...might as well ku jadikan sesuatu yang boleh dimakan

resipi ni asalnya adalah walnut torte ...ku dapat resipi nih dari buku masakan Betty Crocker. ku rasa ku lebih suka almond dari walnut and sekarang dok terfikir2 nak guna hazelnut plak. that wld be next time le.....ishh bila le next time tu tak tau le. masa buat kek ni tak ada fresh cream so ku frost dengan stroberi flavour buttercream je. memandangkan ku nih jenis kerastangan dan kurang cermat (lendit) ini aja yang termampu ku hasilkan....



Potong 3 slices kasi kat kawan n neber. the balance tu ku dan anak2 je makan. dan habis dlm masa 1/2 hari je kita 3 korang makan. and surprisingly....i like it. ku makan byk kek nih. selalunya ku buat kek cam gini ku makan takat rasa je lah , one small slice je. tapi ini ku hantam entah berapa slice tak taule. And hari ni ku buat lagi kek nih untuk menghabiskan baki almond tu. belum makan lagi. tunggu irfan balik dari main kat padang...ingat nak makan sama2. kat bawah ni ku kasi original resipi and sukatan kat tepi lak yg ku buat.



Quote:
walnut torte
220 gm plain chocolate - 165 gm
250 gm walnut - 185 gm toasted almond
4 eggs - 3 eggs
125 gm butter - 94 gm butter
200 gm caster sugar - 100 gm (ku krgkan sukatan gula...manissss)

Preheat oven to 150 C. Use 20cm cake tin, butter, line and flour the tin (lapik ngan baking sheet lagi senang).
Chop the chocolate. Grind the chocolate with walnut by states in food processor or blender. Separate the eggs. Cream the butter. Add 3/4 of the sugar and beat until light and fluffy, 2-3 mins. Add the egg yolks one by one, beating thoroughly after each addition. Stir the ground chocolate and walnut into the mixture using rubber spatula.
Whisk the egg whites until stiff. Sprinkle the remaining sugar and continue whisking until glossy. Add the meringue to the choc mixture and fold them together using the rubber spatula. Transfer the torte mixture to the prepared tin and smooth the top with the spatula. Bake until the skewer inserted in the center of the torte comes out clean, abt 60 mins. allow the torte to cool completely in the thin. this cake taste nicer with chantilly cream frosting.

Chantilly cream
250 ml double cream - fresh cream pun boleh
15 ml caster sugar
2.5 ml vanilla essence

Whip the cream in a bowl then add the sugar and vanilla essence and whip until the soft peaks form. Spread the cream to the torte.



reply

mamafami : zana memang suka tengok kek berhias lagipun hiasan tu kan daya penarik untuk anak2. kalau tak di hias kurang dilayannnnnnnnn hehehe.

nani : masa kek ni siap diicingkan.....dah petang dah malas nak kuar umah lagik hehehe. len kali yek...

ishzah : zana buat dah kurangkan gula so just nice le dari 150 gm ke 100 gm je for 3 biji telur. kalau ikut sukatan tentu manis giler.

zakiah : ini zana tgk dlm buku yg utk chocolate dessert kot tajuk dia kalau tak silap...step by step dia tunjuk cara. baca jgn tak baca.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net