Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 22-Feb-2007 14:29 Email | Share | Bookmark
bubur asyura

 
ini bubur asyura...dapat resipi dari my SIL. masa tu dok nihon cam mazni le...tingat le kat mak punya bubur asyura. so my SIL tolong poskan resipi and cari sukatan. tau ajalah mak masak mana ada sukat2 main sedap tangan je .



ni le lebih kurang caranya ku buat....walaupun resipi ni agak cacamarba harap sikit sebanyak boleh dijadikan panduan. rasa ku yang penting nya cuma sukatan tepung dan liquid je. yg lain boleh ikut rasa kita.

Quote:
bubur asyura

1 cwn tpg beras
2 cwn santan/air
1/2 cwn gula merah
3 sdb gula pasir
segenggam kacang hijau - direbus empuk dulu
sebiji keledek oren - direbus empuk
kacang tanah
kacang kuda (ini kes silap beli hahaha)
jagung
(anyway kekacang dan ubi nih tak sukat pun main ikut sedap tangan n citarasa banyak mana nak taruk )

kat sini coz gula merah berpasir so ku rebus dulu gula merah + skit air ngan pandan hingga gula cair then ku tapis. pastu masuk tepung, gula, santan dalam piyok then kacau perlahan2 and make sure tak berketul. api jgn kuat sangat. dah agak pekat ku masuk je apa2 segala kacang, ubi dan jagung tu ke dlmnya dan kacau le hingga kental. sebenarnya lagi lama kita kacau lagi sedap. pas tu masuk loyang dan sejukkan dulu sebelum boleh dipotong
.


yangmazni : no hal nye mazni. mula memang dah ingat nak taruk...tapi rasa cam tak cukup come je hasilnya... bila mazni berminat...so hantam sajalah labu hehehe

ishzah : ada pelbagai versi bubur asyura nih. tapi inilah yang zana penah makan dan mak dok buat dulu. versi lain...kurang arif . rasanya ini mmg versi org utara.

rinnchan : macam talam berlauk? 1st time dengar......bila rinn nak buat versi tu plak hehehe

ida : rasanya zana nampak foto kuih ni kat fp ida




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net