Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 21-Feb-2007 21:33 Email | Share | Bookmark
kek gula hangus

 
 
minggu sebelum ke Port Dickson ari tu...ku terai wat kek gula hangus ngan bubur asyura. Dah lama teringin benar nak cuba buat kek gula hangus tapi keberanian tu tak muncul . sampailah bila ku dok berjalan kat fp di alam maya nih....dan jumpa resipi kek gula hangus yang membuka hati ku untuk mencubanya. kat mana lagi???? kat fp ida le @ http://merpati66.fotopages.com. A million thanks to ida sebab sudi berkongsi resipi dan tip.



dlm keseronokan coz kek tu menjadi ada juga cite tak syioknya....rupa2 nya kek ni...emm mcm ku syiok sendiri je lah.... sebab tak seorang pun ahli keluarga suka makan kek tu. hubby makan coz ku paksa makan hehehe niway dia memang tak gemar makan kek. anak2 yang selalu suka makan kek pun ....tak suka kek nih...so gayanya....cam lambat lagi le plak akan ku buat kek ni lagik..... apa2 pun tak kisahlah as long as...ku dah ada trusted recipe dalam simpanan.



arini ku buat almond torte ngan stroberi buttercream for frosting. ini memang laku...tadi petang siap...skarang dah clear. tapi lum download foto ke computer lagik...nanti2 lah ku kasi tengok gambar and resipi yek....
[/color]

Quote:
kek gula hangus
1 cwn gula pasir
1 cawan air panas
2 sdb mentega/marjerin

Gula digoreng bersama dengan mentega dengan api sederhana hingga gula cair dan jadi gula hangus. Then slowly masukkan air panas dan kacau hingga cair
. ( ha...jgn lupa langkah2 keselamatan semasa nak masukkan air panas tu...sebabnya takut gula terpercik dan kena tangan atau muka makanya berhati2 lah...pakai lah glove and berdiri agak jauh yek... )

4 biji telor
1 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
2 sdt soda bikarbonat
1 sdt esen vanila

Pukul telor hingga kembang. kemdian masukkan susu dan kacau sebati. Pas tu masukkan tepung yang telah di ayam bersama soda bikarbonat sedikit demi sedikit. jgn lupa masukkan esen vanila. Last sekali masukkan gula hangus tadi. pastu masuk loyang dan perap selama 3-4 jam untuk mendapatkan sarang yang cantik. Bakar pada suhu 160 C selama 60 minit and then pada 200 C selama 30-40 minit. ( ini terpulang...sebab kek dah masak elok dah masak first 60 minit tu)


ishzah : senasib le kita. zana ni ntah2 this wld be my first and my last le kot wat kek nih

yangmazni : sedap u...tapi bila dah sorang je nak makan...naik muak le juga.

rinnchan : a`ah kek sarang semut

mamafami : ada geng yek...zana dari muda remaja suka mkn kek nih tapi dah nak senja baru le terai buat sendiri . terai le mama....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net