Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 21-Feb-2007 10:05 Email | Share | Bookmark
cakui

 
 


dok tengok kawan2 kat fp buat cakui...ku pun tangkap teringin le juga hehehe dah lama tak buat cakui. malas dah nak buat coz anak2 and hubby dah tak berapa gemar makan cakui skarang nih, agaknya dah puas makan cakui dedulu . belajar buat cakui dari my SIL. tapi masa buat ni...ku campur2 cara mamafami and my SIL...so the result....sedapppp bila cakap pasal cakui nih tingat plak...ada terbaca kat fp sapa ntah...ada one of kawan2 fp ni tanya camna ku buat kaya. hehehe tak buat pun kaya, anak2 cicah ngan kaya gardenia je.



Quote:
cakui
400 gm tpg gandum
4 gm yis segera
1/2 sdb shortening
1 sdb marjerin
1 biji telur
1 sdb susu pekat/ gula
secubit garam
+ - 1 1/2 cwn air

ku cairkan marjerin then sejukkan, pastu masukkan telur dan kacau sebati. yis di larutkan dlm air dengan 1 sdt gula dan biar kembang. Satukan tepung dengan garam, shortening dan susu. gaul sebati. kemudian masukkan campuran telur dan marjerin and masukkan yis dan air. kacau sebati dan perap lebihkurang 3-4 jam. Bentukkan dan goreng dlm minyak panas.

kuah kacang

5 btg cili kering - digoreng dlm minyak
1 labu bwg besar - dipotong kasar dan digoreng hingga layu tak perlu hingga garing
sengengggam kacang tanah - digoreng tanpa minyak
gula, garam dan air asam jawa - sesedap rasa

blend cili kering dan kacang tanah bersama air dlm blender. blend atau tumbuk bawang yg digoreng tadi. panaskan minyak tumis bawang dahulu dah naik bau dan agak garing masukkan kacang dan cili yang dah diblend. tambah air jika perlu. kemudian biar didih seketika dan masukkan gula, garam dan air asam sesedap rasa.



ida : sila le terai....tak kisah le resipi mana zana nye resipi agak lembut sikit jadi tak perlu susah2 uli. tapi kena guna byk tepung masa nak shape kan dia sebelum digoreng.

ishzah : menarik tertarik da bomb


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net