Want your
own Fotopage?






 
Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 14-Feb-2007 12:53 Email | Share | Bookmark
hati lembu masak arab

 
 
 
 
Hi pekabo seme warga fp nih....ceria2 kan idup anda hehehe. cewah lama tak update nih...masuk cam ceria je ari ni yek. memang lemah je since minggu lepas....gi brisk walking pepagi pun cam malas je....semalam dah kena tegur ngan someone...dia pun heran pehal balik awal selalu cam lewat sikit. mana tak awal selalu 6-7 round of that jogging path ku round tapi semalam cuba 4 rounds je
ari ni nak taruk resipi hati lembu masak arab le plak...tak tau kenapa nama nye masak arab???? klu ku ...ku taruk nama masak jintan hehehe. niway resipi ni dpt dari Chak (my eldest sis) masak ku dok kat nihon dulu. tapi sedap juga w/pun tak le susah nak buat. makan ngan nasi ke, roti jala ke...ngan roti canai lagi beshhhh





Quote:
hati lembu masak arab
1/2 kati hati lembu - dipotong ikut kesukaan
2 sdb rempah kari ayam/daging
1 biji buah pelaga
2 cm kulit kayu manis
1 biji bunga lawang
1 sdt jintan manis - serbuk pun ok
1 sdt jintan putih - serbuk pun ok
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 hiris halia
sedikit santan jika mau
garam n gula ikut citarasa.

Hati dipotong dan dibersihkan. kemudian taruk garam kunyit and goreng sebentar.

Seme bahan di atas masuk dlm blender dan diblend halus. tumis seme bahan yang diblend tadi hingga naik bau/garing. then masukkan hati dan santan. perasakan dgn garam dan gula then biar didih dan kuah agak pekat pastu tutup le api...sedia utk di makan.

niway ku taruk extra bahan sikit...which is tomato tak kira le samada tomato segar diblend skali or tomato sos semasa menumis rempah. santan selalunya tak guna pun hehehe.



mamafami : wah cepatnye masuk...tadi lum abis update coz anak kaco daun hehehe...



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net