Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 5-Feb-2007 15:12 Email | Share | Bookmark
kyoko`s japanese souffle cheese cake

 
 
 
 
 
 


hari jumaat malam, ku bakar orange souffle cheesecake. emm alhamdulilah kira menjadi gak le if to compre from my previous attempts of other recipes. this time ku amik recipe from Kyoko kitchen http://www.kyokoskitchen.com . dah amik resipi lama dah tapi tak terbuat. bila lawat fp rinnchan, tengok dia dah terai and she said menjadi bertambah membara le semangat ku nak buatnye. alhamdulillah memang menjadi. instead of using lemon juice, ku guna orange emulco coz at that time tak ada lemon le plak.




ini yang ku buat the second time. ini ku alter skit resipi nye. coz kyoko guna 200 gm je cheese tapi ku malas nak simpan balance 50 gm of the cheese so ku adjust the recipe so that ku cld use 250 gm. and alhamdulillah w.pun dah di adjust masih ok lagi. texture ok, rasa pun ok. yang ni ku buat guna lemon just like her recipe.






kyoko`s japanese souffle cheesecake
200 gm cream cheese (250 gm)
50 ml fresh milk (65-70 ml)
3 eggs separated (4 eggs)
100 gm caster sugar (130 gm)
30 gm cornflour (40 gm)
2 tbsp lemon juice (2 tbsp)
1/2 tsp cream tar tar (1/2 tsp)

Preheat oven180 C. Line 18 cm cake tin.
Lembutkan cream cheese dengan susu
Add half of the caster sugar, egg yolk, cornflour, lemon jus and cream tar tar and combine together.
Dalam bowl lain, beat egg white with the other half of the sugar until soft peak. (abt 5 mins at hi spd)
Fold the egg whites to the cream cheese mixture slowly and as gently as possible.
Letak dlm cake tin. wrap cake tin ngan aluminium foil to avoid leakage -kalau guna springform
Letak cake tin dalam another cake tin or roasting tin. isi air panas dlm roasting tin to create bain marie. i just letak kira2 1" je tinggi air tu ngan cake tin. bakar selama 35 to 40 minit. Dah masak terus keluar dari ketuhar dan insert pisau around the cake supaya mudah di keluarkan bila sejuk dan biarkan sejuk or cool enough to handle. dah sejuk baru keluarkan kek dari tin. kalau keluar awal kek mungkin akan collapse.


Quote:
mazni : kek tu resipi tak jauh beza dengan yang mazni nyer ciskek gebuss tu kan. this time try waterbath le plak coz bakar cam mazni, ku wat tak mo jadi gebuss cam mazni buat.

mamafami: buat mama buat jgn tak buat....sedap u.... ingat nak cuba buat rasa mocha le plak

rinnchan : tq, rin coz u le jadi pembakar semangat utk buat kek nih...wpun dah lama amik resipi kat kyoko`s tapi tak brani cuba.

ishzah: bukan takat gebu je dah tu cam ilang je rasa dia bila masuk mulut hehehe

shida: buat jangan tak buat shida

nabia : tadah tangan cepat, cepat ni nak kasi le nih... nah amik sepotong...

ida : sah le ida memang le acara menambah berat bdn...susah betui nak resist cuba resipi best2 nih...

k/kham: memang gebu akak, sedap..cubalah...barang2 boleh beli kat kedai yummie kat ngan tabung aji tu...

nic : sebab tu le nic...ku nih konon2 diet tapi tak kurus2 hehehe ni le pasalnyer



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net