Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 25-Jan-2007 13:19 Email | Share | Bookmark
kek lapis asam manis

 
 
 
 
today pepagi lepas balik anto anak gi sekolah...terus buka dapur hahaha...buat kek lapis asam manis. hwa2 flakes and biskut marie dah lama dah beli. dok fikir nak buat tapi asyik postpone aja. selasa ari tu ku buka 2 tin susu pekat....coz irfan nak guna tin nye utk sains projek. so berlambak le plak susu pekat tu...so teringat le ke kek asam manis ni. lagipun skarang kat umah tengah tak dak benda nak dikunyah time2 tengok tv...so elok bebenor le buat kek nih. lagipun buat kek ni semua orang makan termasuk hubyy. . sebab pepagi dah beriya kat dapur...bila time nak masak lunch jadi tak ada mud le plak...so end up buat nasi goreng cina...ni kes tengok fp leen le nih... emm sedap leen nasi goreng cina ala leen nih....ku siap taruk cili api lagik ...wuishhh mau makan nasi tak ingat dunia...pakai tak kurus2 le ku nih.... to kak chik...you are right...selagi dok memasak memang le tak boleh lose weight kan....


some of the ingredients


hasilnya....

Quote:
kek lapis asam manis
225 gm butter
180-200 gm condensed milk
200 gm biskut marie - dikisar jadi tepung
3-4 biji telur depend on size kalau size A tu 3 dah cukup - telur kuning n putih di asingkan.
hwa hwa flakes

Cream butter then add telur kuning. pukul sampai kembang pastu masuk susu dan pukul lagi sampai kembang dan sebati. kemdian masukkan biskut marie yang dikisar tadi dan di kacau rata. di dlm mangkuk lain...pukul telur putih hingga soft peak terbentuk...masukkan telur putih skit demi sedikit ke adunan tadi dan dikaup balikkan hingga sebati. kemdian letakkan layer pertama, ratakan dan atur hwa hwa flakes pastu boleh bakar atau kukus. kalau kukus: kukus lebihkrg 5 minit kot satu lapisan (dah lupa). klu bakar guna api atas dalam less than 5 mins kalau oven. tadi ku grill kat microwave kena dlm 7 mins tiap satu lapis. kaler plak terpulang nak kaler ke, nak plain ke. adunan ni tak byk. ku guna loyang 4 segi 19 cm jadi rendah je kek nye. maybe shd use a smaller loyang utk dpt kek yang lebih tinggi.
.



nasi goreng cina ala leen


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net