Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 22-Jan-2007 14:02 Email | Share | Bookmark
ayam madras n bingka ubi kayu

 
 
 

ayam madras

ni antara masakan ayam yang ku suka. ku dapat ni dari mana ntah tak pasti mungkin dari mesra.net kot. ku suka makan ayam madras ni ngan plain rice je tapi some of my frens kata lagi sedap makan ngan nasi beriani. buat cicah ngan roti canai pun sedap hehehe. i cooked this ayam for yesterday lunch.


bingka ubi

bingka ni plak buat for tea on sunday. dah seminggu beli ubi kayu tapi tak terbuat2 pun. all this while dok makan yang guna gula putih je...so this time rasa cam nak makan yang gula merah le plak...dulu2 mak ku suka buat guna gula merah. niway i prefer yang gula putih lagi le. mazni ko pun suka ke memang sedap...ubi kayu kalau dapat yang fresh tu rebus makan ngan ikan masin or kelapa pun sedappppppp. buat tepung talam atau lepat pun best gak kan. tapi tak begitu popular kat rumah nih...cuma ku je yang suka. anak2 ku memang out sikit ngan kuih2 bingka or lepat nih, langsung derang tak sentuh. hubby pun kureng minat. so sekali sekala je lah ku buat untuk lepas gian hahaha.



Quote:
ayam madras
1 ekor ayam
1/2 tin susu cari ( ku tak guna nih just ganti ngan 3 sdb susu pekat je)

bhn tumis:
2 kuntum b. cengkih
2 kumtum b. lawang
2 biji buah pelaga
3 cm k.kayu manis.
1 helai d. ketumbar (jarang guna sebab jarang beli hehehe)
1 helai d. pandan ( selalu lupa taruk hahaha)
1 cmb myk sapi (optional) utk menumis

bhn mesin:
10 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
2.5 cm halia
2 btg serai
3 tangkai cili hijau (kalau cili tak pedas boleh add 1-2 tangkai cili padi utk pedas)
2 tangkai daun bawang,
1 biji tomato,
30 gm kacang gajus

[color=red]***bhn bancuh :
2 cmb serbuk kari
1 sdt serbuk jintan manis
1 sddt serbuk kunyit
2 cmb tomato puri/sos


Ayam digoreng separuh masak terlebih dahulu. Piyok lain tumis bhn tumis hingga naik bau. pas tu masukkan bhn bancuh, tumis kejap then masuk bhn mesin dan tumis hingga pecah minyak. masukkan ayam dan susu cair dan kacau sebati. klu tak guna susu cair, just masukkan air dan susu pekat.. masak hingga kuah agak pekat dan ayam pun empuk[/color].


**** mahap pada para pelawat fp yang telah tengok or amik respi nih ada skit kesilapan. tertinggal le... sori. terlupa taip.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net