Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 19-Jan-2007 14:26 Email | Share | Bookmark
guratan makaroni

 
 
guratan makaroni antara makanan kegemaran anak2 ku. dah lama si irfan dok sibuk tanya pasal guratan ni tapi mama dok asyik lupa je...samada lupa beli makaroni or susu hehehe. niway guratan ni org jepun yang sebut. kalau english ntah tak sure apa dia tapi rasanya gratin kot. ini version makaroni. kalau buat seafood pun sedap taruk udang besor, isi ketam fresh tu...ngan brokoli serta capsicum ijo tu...woit sedap menjilat jari. the first time dapat resipi ni dari ani zakri. dia plak dapat dari linda jasri kot kalau tak silap. so kat bawah tu ada resipi nyer



Quote:
guratan makaroni ( gratin)

makaroni - tak penah sukat kira ikut sedap tangan je
500 ml susu
2-3 sudu tpg gandum ( 3 sudu keras dan boleh potong letak pinggan tapi lebih yummy klu lembik so guna dlm 1 atau 2 sdb je tpg gandum utk 500 ml susu)
bwn besar 1 labu
serbuk lada hitam
garam gula sesedap rasa
udang or any other sea food kalau mau
ayam pun boleh juga
karot or any other vege yang suka
cheese - cheddar/mozarella

cairkan butter dlm pan then tumis bwg besar hingga naik bau...then masuk ayam/minced beef or seafood, kacau rata seketika then masukkan susu dan kacau rata. bancuh tpg gandum dgn skit air dan tuang ke dlm pan. perasakan dgn lada itam, garam, gula or any perisa yang nak letak. lastly masukkan macaroni dan kacau rata. tuang ke dlm loyang then tabur parutan keju samada mozarella or cheddar, klu malas amik je cheese slice tu taruk atas . bakar/grill dlm preheated oven at 180 for 10-20 minit.

ini recipe campak2 je.buat le camna suka hehehe


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net