Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 15-Jan-2007 15:14 Email | Share | Bookmark
tandoori chicken

 
 
 
 
 


ha, today in gud mud, so for lunch ari ni wat tandoori chicken n kubis goreng telur. anak2 ku nih kalau goreng kobis tak taruk telur, tak nak plak makan sayur kobis tu. it goes the same to kacang panjang. tapi kalau part ayam...ayam goreng ke ayam panggang ke suka le sangat. ku pun suka hahaha...camne nak kurus nih...asyik makan jer... . lama sungguh tak wat tandoori chicken nih sebab malas nak panggang2 tu. nak makan kejap jer tapi nak bersihkan oven n dripping tin tu yang malassss. niway arini kira menjadi gak le tandoori chicken tu. though today my tastebud tak le sharp but it still taste ok. legaaa.

weekend plak anak2 nak makan lamb chop....ntah le panggil lamb chop ke apa ke...pasti nya ku pan grill je lamb yg dah dimarinade. suka benar irfan makan. 2 hari berturut2 dinner ngan lamb tu...abis lari ku nyer diet.... mula ingat tak nak makan, tapi bila dah masak tu tak dapat le plak nak menahan kihkihkih. saturday petang plak ku buat roti lagi skali. macam2 taruk kat dalam, choc rice lah, choc chip lah, sosej and kaya . besok ingat nak gi cari pes kacang merah plak





Quote:
tandoori chicken
500 gm chicken legs or any part u like - skinned
4 cm halia dan 2 ulas bawang putih - di tumbuk halus
150 gm yogurt (guna mayonaisse pun ok gak)
2 cmt serbuk jintan putih
1 1/2 cmt serbuk rempah/ketumbar ( ku tak ada stok nih so ganti ngan serbuk kari)
2 cmt serbuk lada hitam
2 cmt serbuk kunyit
2 cmt gula sebagai perisa
garam sesedap rasa
sedikit pewarna merah
2 cmt ghee or minyak

satukan semua bahan dan digaul pada ayam. perap ayam tersebut 2-3 jam atau semalaman. kalau dah semalaman tu letak dlm refrigerator le yek. preheat oven at 200 celcius. letak ayam atas roasting pan dan panggang le selama 45 minit atau hingga masak. alihkan ayam selepas 20 minit.




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net