Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 15-Jan-2007 12:00 Email | Share | Bookmark
Lompang n kuih keria

 
 
 
 
Lompang and keria are my favorite. tapi selalu malas nak buat keria sebab 2-3 kali kerja. nak rebus ubi, then nak goreng pas tu nak taruk gula plak. Lompang rajin gak buat sebab cepat dan mudah. Ingat lagi....dulu2 puas juga ku belajar dan tanya kawan2 macamana nak buat gula salut keria. tried a few times tapi masih tak berjaya. sampai lah ku ke jepun. di sana dah tak kerja kan so ada lah masa nak belajar memasak hands on lagi dari kawan2 yang lain. keria ni ku belajar dari faridah. akhirnya pandai le sudah nak buat gula utk salut keria



Quote:
resipi Lompang

3/4 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula merah ( dimasak dengan 1/2 cawan air dan ditapis dan disejukkan skit sebelum digunakan).
1 sudu teh air kapur
2 cawan air ( 2 cawan air ini adalah termasuk air gula tadi)

panaskan kukusan. masukkan tepung-tepung ke dalam bowl then masukkan air dan kacau hingga rata. seeloknya ditapis dahulu. kemudian masukkan air kapur dan kacau rata. bila kukusan dah panas tuangkan ke dlm acu lompang dan kukus selama 10-15 minit.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net