Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  2  3  4  5  6  7  8  [9]  10  11  12  13  14  15  16  >  >>]    [Archive]
Friday, 11-Jul-2008 00:31 Email | Share | | Bookmark
sunday 6/7

 
 
 
View all 6 photos...

sunday...pepagi bangun wat bekpas utk bro in law yg nak balik pagi tu. then buat mini muffin utk k/ros. k/ros buat kenduri anaknya bertunang kol 10.30 pagi. dah siap muffin blueberi tu...terus mandi dan siap2 nak gi kenduri. k/ros ni jiran ku masa kat seksyen 7. tima kasih k/ros coz masih sudi jemput saya w/pun saya dah pindah ke seksyen 9.

ku sampai agak lewat skit, tetamu lain dan rakan2 dari seksyen 7 seme dah ada kat dalam umah. sesekali dapat beramah mesra dengan kawan2 memang menyeronokkan lepas majlis bertunang kami disajikan dgn makan t/hari. sedap juga menu makan t/hari tu. sebelum pulang kami tak lepaskan peluang bergambar dgn bakal pengantin dan ibu nya, k/ros


petang lak kol 3.....gi umah mazni. saja bekumpul santai kat umah mazni. ku gi ngan faridah dan family. masa sampai kat umah mazni...nani dan family dah ada. lepas tu zaidah dan family pulak datang. petang tu mazni minta ku buatkan tiramisu. emmm elok le tu...ku pun memang dok tengah pk apa le nak buat utk dibawa umah mazni...bila dia cakap nak tiramisu....senang cite tak payah fikir lagi ku buat dlm papercup je tiramisu tu...pastu cheese tak cukup...ku buat chocolate mousse plak utk topping sponge cake tu. emmm sedap gak chocolate mousse ni. tapi tak ingat resipi amik kat fp sapa...coz dah lama dah salin hehehe. mazni jamu mee bandung ...emmm lazat. as usual mak2 ni (okasan grup) ni kalau bertemu...musti meriah... niway masa tu tak ckp korum...ada yg tak dapat dtg. kalau tak lagi meriah le tu. terima kasih buat mazni dan yahya sekeluarga yg sudi jemput kami yek...len kali jemput le lagi


ni geng otosan nye


ni geng okasan plak


Wednesday, 9-Jul-2008 13:31 Email | Share | | Bookmark
kapis tiramisu

 
 
 
View all 6 photos...

kapis tiramisu ni ditempah oleh my gud fren faridah dari putrajaya utk b'day anaknya IFA yang ke 8. quite a last minute order tapi memandangkan ku tak sibuk dan tiramisu ni agak senang nak buat coz faridah pun tak minta kapis tu dideco so ku pun setuju nak buat. but then t/hari semalam sebelum faridah amik...ku deco juga some of the cuppies so that anak2 suka

feedback ku dapat dari faridah arini : emm puas ati sangat k/ros...coz budak2 berebut amik kapis tu coz it's cute and derang cakap rasa pun sedap macam makan aiskerim berbaloi tempah katanya lagi. tetamu cilik tu siap tanya lagi aunty beli kata mana, cerita faridah ....

ni lah IFA yg google pink tu.
IFA, cik ros ucap hepi besday semoga ifa membesar jadi anak yg solehah. ku kenal ifa dari dia berumur 8 bulan lagi...masa baby tu selalu gak ku amik dia main2 kat umah ku...masa tu kami sama2 dok kat jepun.

alhamdulillah digemari. pastinya ku tahu anak faridah ifa dan nurul memang suka kapis tiramisu ni. coz derang penah bermalam umah ku dan ku jamu ngan kapis ni...memang derang makan sungguh...seronok ati tengok derang makan cengitu itulah nikmat memasak kan.

ni plak kapis chocolate mousse. ini pun sedap and very chocolaty...
resipi ni ku amik dari fp sapa pun dah tak ingat. later kasi resipi yek...


award dari mat gebu...tapi ku diawardkan oleh ummiaqil. thanks to aishah @ http://shaishah.fotopages.com. katanya kena adiah kan kepada blogger yg update 3 x seminggu...alamak...mana mau cariiiiiii???? ha dah jumpa...sapa lagi kalau ana elianas hehehe.


Sunday, 6-Jul-2008 11:10 Email | Share | | Bookmark
u registration

 
 
 
View all 6 photos...
[i]emmm dah lama tak update. tak sempat. bz sgt, rasanya tgk tajuk pun dah tau le kot bz napa kan . start dari thursday 24 jun tu bz melayan tetamu yg datang bertandang tak putus2 hingga lah ke minggu ni. meriah sungguh rumah kami jadiknya. wpun adakalanya penat...tapi ati tetap gumbira

24 jun khamis - my mil, fil, bil and his wife, niece and nephew came to our house. they came by bus and arrived around 5.30 am. so i cooked nasi lemak, sambal bilis and sambal sotong kembang/merah for breakfast that day. my mil and fil datang b'coz derang belum dtg lagi sejak ku pindah umah ni. my bil lak...my husband's eldest brother datang nak anto anak sulung dia Habibah masuk USIM kat nilai. that day...memang bz, my mom pun ada kat umah so dia jadi tukang layan ku jadi tukang masak lunch just a simple lunch...tandoori chicken, kari bawal ngan kangkung goreng. for tea lak buat roti inti sambal udang kering ngan kacang merah. laku giler yg inti udang kering tu. niway roti sambal udang ni memang favorite ku dari zaman sek men lagi. malam ku wat kek karot ngan kek coklat sebagai bekal utk bibah the next day. derang reg on friday. friday tu cuma my hubby je yang bawa my bil and his wife serta mil dan pastinya yg nak register tu le, bibah ke USIM. my fil, nephew and my mom tinggal kat umah je. derang tido lagi another one night and balik ke bm/kulim on saturday morning. tak ada gambar pun....tak sempat nak snap. cuma ada sempat snap gambar bibah dan adik dia shukri dok tgh bekpas on friday morning tu je

bibah and shukri

28 jun sabtu - pepagi sabtu ku memang bz giler...bgn 5 am coz kebetulan ku ada tempahan baby cistat, muffin and coklat kek sambil2 tu ku sempat jua goreng nasi utk bekpas. lepas my in laws balik...ku just cook simple lunch, then t/hari kami bawa irfan gi latihan renang. lepak kat situ pai kol 5.30 pm, masa tu badan dah rasa separuh lunyai hahaha..penat...almaklumlah dah 3 ari dok kena bgn awal hehehe almaklumlah selama ni ku ni jenis bgn lewat kalau bgn awl pun ku akan tido balik . ni bila tak dpt nap in the morning tu....jadi cam penat badan.

Bibah and her mom - my eldest biras
lewat petang my sister, Oh plak datang nak anto anak bungsu dia Mirna ke UPM. Oh datang ditemani oleh my brother khir, our abang angkat pakcik pi'e (pelik kan...abg angkat tp ku panggil pakcik hehehe- panjang citenya...malas nak stori). dinner malam tu...ku ajak my eldest sis, chak and her family to join. lagipun chak dtg nak minta hubby ku sahkan dokumen utk farehah, anak bungsu chak yang nak reg ke UKM. hehehe thn ni 3 orang our nieces masuk U, syukur.... ku wat mi kari, hubby gi beli sate kajang dan chak plak bawa koey teow sup...emmm jenuh nak makan....last2 kenyang tak ketahuan. keluarga sebelah ku ni seme jenis sembang tak ketahuan kaki merapu, gelak kuat, usik macam bergaduh..so memang riuh rendah umah ku dibuatnya. nak2 plak ku yang dah lama tak jumpa oh dan juga pakcik pi'e pe lagi...abis ku dan oh kerja kan pakcik pi'e, kami asyik dok kenakan dia ja. sampai dia kata...'angpa ni tak dapat bergaduh ngan aku, tak puas ati' malam tu tido lewat.

t shirt merah, farehah (maksu si eva), cekak kuning mirna

29 jun - ku n hubby terbangun lewat, subuh pun terbabas...betui2 penat....bgn pe lagi kelam kabut le wat bekpas serta bakar roti dan muffin utk bekal mirna lak. nasib mirna nak reg lewat skit. kol 11 pagi baru kami gi anto mirna kat UPM. lepas settle register segala, bawa mirna lunch dulu kat food court kat kolej dia tu tapi mirna ngan my hubby je yg lunch. oh, ku, mak dan pakcik pi'e tak selera nak makan. oh dok kata nak makan ikan sardin goreng kat umah. so balik umah masak nasi, goreng ikan sardin then wat sambal telor. kol 3 pm baru kami lunch. mak ku makan mi kari. hubby ku lak nap sekejap. kol 4 ptg kami bertolak ke umah chak lak. mak ajak singgah umah chak dulu sebelum oh and the gangnak balik ke ipoh . mak ku pun ikut balik juga setelah dok kat sini lbh krg 5 minggu, 3 minggu kat umah ku, 2 minggu kat umah chak. dah rindu kot mak kat umah dia lagipun dia dok risau takut ada customer cari....my mom ni tukang jahit...dia dok amik upah jahit sulam kerawang2 tu. niway dia dah nearly 80 pn umurnya tapi masih tak leh renti dari bekerja...lau renti dia kata boing le plak...almaklumlah org jenis hyper ni...dari muda biasa wat itu ini...bila dah tua pun masih nak buat smtg gak


irfan, eva and aiman anak abg khir - sonok eva ada dua budak lelaki...pakcik irfan and paksu aiman dok main dgn dia masa mlm sabtu tu.

30hb - senin ni lepas anto anak pi sekolah ku tido balik pai kol 12...qada segala penat lelah 3-4 ari tu. lunch pun beli je kat kedai. ptg baru le ku sibuk kemas skit2. hubby balik awal around 4 pm...dia dari ipoh katanya. tau apa dia kata....'pak cik yob jap lagi nak dtg umah, ni nak gi amik kat tol putrajaya' ha ada tamu lagi....tapi tak apalah...nak buat camna kan..orang nak datang kita terima ngan ati terbuka. pakcik yob ni pak angkat hubby ku masa dia join program opkim kat kg ku hehehe pak angkat dia sekampung ngan ku. hubby jumpa pakcik yob kat r&r tapah masa dia on d way dari ipoh. rupanya pakcik nak datang anto anak masuk UIA, kebetulan derang pun cam lum ada arah tujuan mana nak bermalam malam tu, since pakcik pun tk penah dtg ke umah kami, hubby pun pelawa le tido kat umah kami. so kembali meriah umah kami petang tu. selasa pagi tu, awal2 lagi derang dah kuar ke UIA almaklumlah agak jauh gak kan gombak ngan bandar baru bangi. tak sempat snap gambar pun....

3hb khamis...my cousin, norsalita plak datang bermalam kat umah ku selama dua malam. ita ni belajar kat UMP, kuantan, masuk thn 3. time derang ni datang...ku tgh tak dak mood nak masak..so just jamu derang simple2 menu je. nasib bebudak ni okay je.

5hb sabtu...malam minggu...dok lepak2 tetiba je hubby dpt call dr abang dia..abg nan...minta tlg amik dia kat shah alam another tetamu yg dtg tanpa dirancang....rupanya abg nan ditinggal oleh kenderaan yg sepatutnya bawa dia kembali ke kulim. tadi kol 8 pg hubby gi anto dia ke hentian kajang.

tu lah cite ke selama lebih krg 10 hari hehehehe.

tu diaaaaaaa panjang berjela kah kah kah...kalau malas nak baca tak yah baca...layan je gambar yg ada kih kih kih


pakcik pi'e ngan abg ku - bju itam putih - sedang menikmati kopi tenom

ni adalah kali pertama eva ngan rela nya didukung oleh toksu man dia hehehe hubby ku le tu. selalunya dia malu2 ngan toksu man ni

Quote:
cerita jom:

zai: hehehe tak ada apa adiah le zai....cuma tima kacih coz cepat je ko sampai kat fp akak nih dkt kalu boleh le ajak...tapi nun jauh di utara camne/???

ejea: akak pun tak dpt gak dah update tru mel tu...dah stop kot

umieaisyah: nak tgk deko kapis camne...lum ada ode utk kapis cengitu seme ode tima utk plain kapis ngan muffin je yg byk hehehe. wei fp ku mana boleh muntah...haaaaaaa ko le tu nak muntah tgk kapis ku tu

aishah: ya lah aishah, org kata tetamu datang bawa rahmat....syukur ada gak orang nak datang kan...kalau tak ada org datang sunyi le plak

cak: supermom ke idak...kena le layan kan...nak2 plak mertua kita... wei ko jgn dok buat cite irfan nak adik segala...akak dah nak senja ni...tak kosa lagi nak melayan budak kecit ha tapi memang dia nak adik pun cak...dari umur 6 thn lagi dia dah minta adik...nak buek camno masa tu papa dia kata 'NO MORE' org yg nak sara tak nak...nak buek camno.....redha je lahhhhhhhh

srsfeqah: aminnnnnnn sonok meriah cengitu w/pun penat.

zakiahz: memang penat ....masa dok masak layan segala tu tak terasa penatnya pun....tapi lepas seme tetamu dah balik...baru le seme penat kuar...badan ni rasa cam lembik...bahu rasa jatuh...macam2 rasa le. tak puas ati kalau jamu kat kedai...musti mau jamu hasil air tangan juga lagipun org tua kalu mana suka makan luar...kang dia ingat kita tak suka dia dtg umah kita lak.

ana: betui ana, keluarga mertua ku siap kata...ish ish tak berenti dia masak...bila yg dia masak pun tak perasan hehehe...wat keja cpt cam katun le tu hahaha. mak mertua kata...tak berenti makan ha dok umah dia kihkihkih mertua ku makan byk takpa coz depa seme kurus2, ku ja tak leh lebih makan...kang jadi tong drum

maklang: ya lah maklang tetamu dtg bawa rezeki org kata. tak kisahlah bawa rezeki ke idak...pastinya ia menceriakan suasana rumah kita kan.

madiha: hehehe memang lunyai...madiha...ni dah berhari2 dok cover penat...dan dah terlbih cover pun...asal dok atas katil je ku tido niway lunyai pun tak apa...janji tetamu datang dan pulang dgn ati yg gumbira kan bukannya ari2 tetamu tu datang pun so sesekali kita berpenat lelah menjamu ...tak apa lah kan.


Tuesday, 24-Jun-2008 06:49 Email | Share | | Bookmark
xperiment deco cuppies lagik

 
 
 
View all 6 photos...

malam minggu yg baru ni ku beriya...dok deco cuppies. tak ada orang ode pun hehehe. tapi ku nak bawa pi umah jiran ku kat seksyen 7, kak zarina. majlis pertunangan anak sulung dia. besar ati ku terima undangan dari dia.kerna ku dah pindah ke seksyen 9, tapi dia still ingat ku sebagai kawan dan masih hulurkan jemputan utk ku. at the same time, dia pun ode karipap dan coklat cupcake utk jamuan ringan sebelum mkn t/hari. so utk practice skil yg tak seberapa ni...ku amik keputusan nak buat deco cuppies bawa gi umah k/ina sebagai buah tangan.


ni plak kek butter ngan buttercream tempahan dari k/anom, my senior kat itm dulu. kek utk birthday anaknya Iman. deco nya masih sama spt kek apple carrot walnut juga. masih dok praktis lagi hehehe

karipap yg di tempah oleh k/ina. alhamdulillah ramai yang suka karipap tu. nothing spesel about it... cuma masa ku bawa ke umah k/ina tu...masih panas2 so memang le kan karipap kalau panas2 fuyooooooo....dan karipap tu pun ku buat awal pagi tu juga...bukannya yg frozen. lepas buat terus goreng memang le sedap kan

keluarga k/ina. segak2 anak dara k/ina ni. k/ina n husband dia ni orang kedah...seronok sembang ngan k/ina ni....macam2 cerita dia ada. lagipun se bahasa kan...so lagi rancak le kami bersembang

dlm dok sibuk2 tu...ku tak lepaskan peluang berposing dgn bakal pengantin dan ibunya hehehe...ku, nor dan sa, beriya cakap kat ina...kami pun nak pose dgn depa hehehe...poyo je kami ni.

masa kat umah k/ina tu....ke terperasan seseorang yg seakan (bukan se akan lagi tapi exactly) ku kenal...kata k/ina itu aunty dia. rupa aunty dia saling tak tumpah cam k/surati yang ku kenal di bayan baru penang dulu. tapi rasanya bukan k/surati le coz dia tak macam kenal ku pun. dlm dok menunggu ketibaan pihak lelaki, sambil dok bersembang2 dgn jiran2 ku d seksyen 7 tu...dlm kepala dok fikir...sapa le kakak tu...napa le muka dia sama sangat cam k/surati...byk persoalan...so finally ku nekad utk bertanya. so masa lunch tu kebetulan ku dok makan tak jauh ngan kakak tu so ku pun tanya le....akak ni ada family ke kat penang? finally terjawab le segala persoalannya....tepat sekali kak che puteh tu sebenarnya twin sister kak surati what a small world. part yang paling best....rupa, cara pergerakan, mimik muka, cara bercakap - loghat mami penang hehee semuanya lah exactly the same. lupa plak nak amik gambar ngan k/teh tu.


Friday, 20-Jun-2008 18:30 Email | Share | | Bookmark
rosemary grill chicken & apple carrot walnut cake

 
 
 
View all 4 photos...
emmm baru balik tgk wayang cite kungfu panda kat the mines. lama dah si irfan dok ajak tgk. ni baru berkesempatan. nak godak kek malas lagi so update fp dulu lah. since ada gak yg dok tanya resipi ayam panggang yg femes nih...meh le ku plak letak kat fp ku resipinya. resipi dah ada kat almost seme links kat fp ku tu hehehe. niway dedulu ku dah terai buat ayam pgg ni...tapi masa tu ku buat half je. so not very much like the taste and the color so bila ku buat kali ni ku adjas skit to my taste. anyway bab ayam panggang ....citarasa ku lebih kepada citarasa melayu...ku lebih suka ayam panggang enak ngan ayam tandoori spt resipi kat link tu hehehe.



LEMON ROSEMARRY CHICKEN GRILLED
Sumber : The Naked Chef (Jamie Oliver)
Diolah oleh Jeni dan di olah lagi ikut citarasa ku plak kah kah kah

1 ekor ayam
1 biji lemon
6 ulas bawang putih
2 sudu besar olive oil kalau ada, kalau tak hantam myk masak atau butter je
Segenggam Rosemary Kering
1 1/2 sudu besar lada hitam (serbuk atau biji).
2 biji kentang dibelah 2
2 biji tomato
Baby carrots
1 biji bawang besar dibelah 4
1 1/2 sdb kicap pekat
2 sdb sos tiram
Garam dan gula secukup rasa

Cara:

Lemon, kentang dan bawang putih direbus selama 15 minit.
Angkat dan tos.
blend bawang putih, rosemary , lada hitam sehingga lumat. then campur sos tiram dan kicap dan juga gaul dgn myk olive. masukkan garam & gula sesedap rasa.
Ambik sedikit bahan ini dan gaulkan dengan kentang yg diptg wedges, bawang besar, baby carrots dan tomato.
Lemon tadi dicucuk cucuk dengan garfu supaya jusnya nanti keluar dan disumbat ke dalam perut ayam.
Sumbatkan juga beberapa kentang, bawang dan baby carrot ke dalam ayam tadi.
cucuk lubang ayam tu dengan toothpick supaya tak terkeluar bahan2 tadi.
Lumurkan ayam tadi dengan bahan tumbuk tadi.
bakar didalam oven 180'c selama 1 jam atau sehingga masak.
manakala sayuran lebihan yg tak muat masuk perut ayam tu ku grill atas pan je. Ana @ elianas fp nasihatkan ku jgn bakar skali ngan ayam, nanti rentung plak.


apple carrot walnut cake yg ku letak dlm papercup
apple carrot walnut cake (modified dari resipi rusty carrot walnut cake dlm my previous entry)

2 cups all purpose flour
2 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
1 tsp cinnamon
1 tsp salt
4 large eggs
1/2 - 3/4 cup sugar
3/4 cup firmly pack brown sugar
1 tsp vanilla essence
1 cup corn oil
1 1/2 cups grated carrot
1 1/2 green apple - diced
1/2 cups walnut or other nuts
sift together flour + salt + baking powder + cinnamon
beat egg + sugar + vanilla essence until sugar dissolve and mixture become thick
at slow speed add oil gradually, beat until incorporate
add flour and lightly beat until mixed
fold in nuts, apple and carrot.
pour into prepared pan 8.5" or 9" round pan and bake at 175C. in pan around 45 mins

just to share : pada citarasa ku le kan...sebenarnya bila orang tanya ku suka walnut ke tak....ku tak suka walnut. rasa nya agak pahit jika dimakan begitu sahaja. namun ianya amat sesuai sekali didlm carrot cake. kalau dah biasa letak walnut dlm carrot cake...dan jika diganti dgn badam flake ...memang amat terasa skali kekurangan dari segi rasa lemak cake tu. so memang walnut is the best nut to be in carrot cake...itu citarasa ku le.

dan plak yg dibakar dlm 8.5" round pan dan dihias dgn cream cheese icing


[<<  <  2  3  4  5  6  7  8  [9]  10  11  12  13  14  15  16  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net