Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Monday, 11-Aug-2008 16:51 Email | Share | | Bookmark
buat kek masa demam

 
 
ku demam teruk on 31hb julai tu. tak berapa nak bangun pun....3-4 ari tergolek atas katil, masak pun tidak. masak anak dan hubby dan juga kedai take turn hahahaha. gila punya demam kali nih...lama sungguh tak demam, sekali kena terus teruk sungguh rasanya. 2 hari makan ubat tak kebah2, dah amik every 4 hours pun tak kebah...peluh skit2 je...kering je peluh mula le demam balik plus sakit2 badan segala. gi doktor, doktor kata viral fever ni. selesema pun ada, batuk pun ada. hari ahad petang baru le....ku masuk dapur balik. tu pun bdan lemah je. last week kira demam dah tak ada. tapi kepala tu....ada masa masih terasa sakit2. ada masa ok, ada masa cam sakit lak. ari ni alhamdulillah okay.

kek cokelat sebiji tu ditempah pd hari demam ku baru nak bermula. masa adik izyan dtg pick up cake tu ku, dah tak turun, dok tido, minta hubby sampaikan. 2 biji kek utk alya iman tu tempahan dari kawan ku, chema, delivery monday kat sek prencint 8(2) putrajaya. masa tu kira tempahan sebaik saja baik demam.. cuppies cokelat plak tempahan ari utk ari rabu...dari k/zee, jiran ku masa kat sek. 7 dulu.


ni plak tempahan dari siti aidah, putrajaya. tempahan untuk majlis kawin. ku amik masa 2 ari dok bakar kek2 comel ni. terima kasih pada siti aidah.



Wednesday, 30-Jul-2008 11:17 Email | Share | | Bookmark
muffin cok cip

 
 
 
View all 4 photos...

muffin coklat cip yg ku amik dr fp ana @ elianas fp. patut le ana kata...sure jadi punya takkan jadi kek bantat heehhe rupa2 nya sukatan baking powder punya le banyak sampai 15 gm. muffin ni okay tapi agak kering pada ku mungkin sebab byk sgt baking powder atau ku ada terkurang sukat memana bahan kot stended le ku ni suka adjas sana sini. ku adjas gula...dan padan muka...cok cip pun skit je ada...last2 muffin ni jadi agak kurang menyengat coz kandungan gula tak match dgn rasa koko dia tu lah gatai sgt tangan ni. tak eti nak ikut cakap...orang utara kata ketegag

niway muffin ni sempat ku kasi pada fiza dan juga hana dari hana shakirah blogspot. hana datang melawat ku kat umah untuk berkenalan dgn ku. besar nye le ati akak, hana oiii coz hana sudi berkenalan ngan aka hana datang petang semalam dgn anak2 dia hasya dan syahir. sonok sembang ngan hana. dan sonok tengok keletah anak2 hana. to hana, tq hana sudi datang bertandang...len kali datang le lagi jgn serik yek
MUFFIN COKLAT CIP
Sumber: Chef Anuar Deraman

Bahan-bahan
100gm telur
75 gula perang
75 gm gula kastor
150 ml susu
150 ml minyak masak
250gm tepung gandum
15 gm serbuk penaik
15 gm serbuk koko
100 gm coklat cip

Cara:-
1. Campurkan telur bersama gula perang dan gula kastor. Kacau sebati.
2. Masukkan susu dan minyak ke dalam adunan telur dan kacau rata.
3. Gaul tepung, serbuk penaik bersama serbuk koko dan masukkan ke dalam adunan. Kacau rata.
4. Masukkan coklat cip dan kacau rata
5. Masukkan adunan ke dalam paper cup yg diletakkan di dalam acuan muffin
6. Bakar sehingga masak pada suhu 190C lebih kurang 20 minit.

Tips: adunan yg dimasukkan coklat cip tidak perlu dikacau terlalu lama kerana ini akan membuatkan coklat cip kembang dan adunan akan menjadi keras.


foto ulang tayang karipap. karipap ni memang purposely ku goreng bagi jadi kembung2 dan berjerawat atau berlopak cengitu selama ni ku memang goreng karipap cam licin gitu...coz dari awal berkecimpung dlm arena karipap ni (cewah poyo je) kak ipar ku dah ajar cara2 nak goreng karipap supaya licin. tapi yg edisi ni purposely kasi jadi rupa cengitu, iaitu goreng masa myk panas2 gitu...coz rupanya ada insan yg suka tekstur kulit karipap cengitu tu lah lain orang lain citarasa yek.

ni letak foto ulang tayang coz nak letak resipi pastry karipap ni. resipi yg telah lama ku amik kat fp k/rinnchan dan telah lama digunakan...selama ni ku pasti ada kat fp ku ni resipi nya sampailah baru ni ari senin, seseorang yg bernama Lina dari penang called dan tanya pasal resipi karipap tu. ku konpiden je jawab amik le kat fp...dia kata mana ada kak..aik tak de yek...sori le. so dah bagi resipi verbally kat lina tu. rasanya elok le letak lagi skali.

karipap rinnchan

2 cwn tepung gandum
3 sdb besar marjerin (utk kpap kat gambar tu ku adjas 1.5 sdb marjerin + 1.5 sdb shortening)
1 sdb minyak masak
1/2 cwn air paip yg dicampur ngan skit garam.

gaul tepung ngan marjerin dan minyak jadi cam breadcrumbs then baru masuk air dan uli sebati. then baru le canai dan bentukkan.


tempahan last friday dari k/dot dan kawan2 ofis dia kat putrajaya


Thursday, 24-Jul-2008 15:37 Email | Share | | Bookmark
lauk pauk ku

 
 
 
View all 4 photos...

ni le lauk pauk ku minggu2 lepas. kari keli ngan ubi kayu tu menu ari ni lama sungguh tak makan kari ubi kayu sedapnya . sebelahnya plak asam rebus ikan parang....sedap ikan parang masak cengini rupanya. masak lemak telur...tup tup je rasa tingin nak makan telur masa cengitu tapi tu lah ku sorang je lah yg makan. last skali ayam goreng merapu goreng je ngan rempah kari pastu tabur badam abis cite... tak sedap pun kih kih kih.

stroberi cistat ....ulang tayang hahaha saja letak nak goda si ana @ elianas fp tu...ana sedapnya...ni buat saja ku sendiri nak makan...lama tak makan cistat ni wpun selalu buat...coz rasa cam dah jemu. tup tup baru2 ni terasa cam nak makan plak so ada baki2 shell dia lagi serta cis yg tak abis tu...ku pun bakar le skit,makan ngan anak2.


chocolate banana cake buat atas permintaan irfan. dia minta buat kek pisang...ku ingatkan kek pisang biasa tu rupa2nya dia maksudkan kek ni. kes naya ...mama salah faham sebelum ni dan irfan plak tak amik pot nama2 kek yg mama buat. nak lain sebut lain so jadi lain le. tapi buat kali ni .. choc mousse dia agak manis...tak larat ku nak makan abis w/pun cuma sepotong. tapi irfan...suka aja. kek cokelat tu...purposely anak2 ku suruh boh cokelat kasi comot. senang cite le...mama pun memang le jenis tak eti wat kemas2 so suruh wat comot no hal le kan. buat utk makan2 ngan anak2 serta nieces dan tamu yg bertandang last weekend.


ni kek tempahan kawan2. kek cokelat tu di tempah oleh student ukm. tak tau plak ku pe ke nama adik tu hehehe haru tol ku ni...boleh tak tanya nama . kek dora tu dlm dia kek cokelat juga...kawan ku lina yg tempah. dia tempah last saturday skali dengan roti jala kari ayam. lina antara kawan yg suka tempah roti jala ni. thanks lina. kek asam manis...kwn syairah yg tempah...regular customer ni....hezrina namanya. rajin dia tempah dari ku utk pelbagai occasion, b'day mama, bday abah, mother's day etc. thank you to hezrina too. tapi ada cerita disebalik kek lapis asam manis ni. last week syairah balik tanya, 'mama boleh buat kuih lapis tak utk hezrina???' ku pun jawab "boleh, tapi nanti mama try dulu, coz lama tak buat". so ari rabu pagi dia cakap hezrina nak kuih lapis tu ari khamis so ok le. tup tup tup petang rabu tu masa ku amik dia dari sekolah...dia cakap...'ma, bukan kuih lapis tapi kek lapis asam manis tu yg hezrina nak' he eleh haru toi syairah ni...kawan kata kek lapis dia kata kuih lapis. kelam kabut plak ku cari biskut marie dan asam manis tu. nasib memang kebetulan ku singgah kedai masa on d way balik amik dia tu.

ni dok lepas. jap lagi nak godek kek karot lak..... weekend ni tak tahu le sapa lak yg nak bertandang kat umah ku. weekend ni kami free coz kelas swimming irfan cancel. legaaaaaaa boleh lepak kat umah.


Sunday, 20-Jul-2008 08:15 Email | Share | | Bookmark
lemah semacam je

 
 
minggu ni ku masih ada tetamu hahahaha... start minggu u registration aritu...sampai le minggu ni....setiap ujung minggu kami ada tetamu di rumah. ada yg datang memang well informed dan tak kurang juga yg unexpected. minggu ni minggu nieces and friends datang umah plak
anak oh, mirna ku jemput kat upm masa petang jumaat. dia dah boing dok kat hostel kot hehehe...lagipun dia nak beli laptop. saturday petang plak anak a/ipar yg kat usim, bibah plak datang ngan 3 orang kawan dia. derang ni pepagi dah smpai kat ukm. derang lepak kat ukm sampai petang. derang cari bahan kat library ukm. lewat petang baru gi amik bawa datang umah.

malam tadi dan pagi ni ramai le kat umah ku nih. tapi bibah and frens ni seme pendiam so tak le riuh pun wpun ramai. malu agaknya. tu lah cite ujung minggu ku. irfan plak as usual gi swimming. semalam petang ku ikut melepak kat tepi pool. pagi ni cuba hubby je pergi teman dia. ku dok umah je coz ada tamu kan. setakat mirna je...ku tinggal je kat umah ngan syairah...coz dia ni jenis tak malu2 hehehe lagipun dia lebih biasa dengan kami jika dibandingkan dgn bibah.

ku ni nak iron baju...tapi malas nak start....tengok baju dlm bakul pun rasa letih hahaha



22/07/08....
sori aritu cite tak abis...tergendala sebentar hahaha ni menu beberapa minggu yg lepas. masa tu kena demam ikan keli (cak tu bukan sembilang tapi keli ) . seme lauk dari goreng, sambal, kari, lemak cili api....seme guna ikan keli. tadi pun beli ikan keli lagi nak kari dgn ubi kayu le plak. ni gara2 dok sms ngan oh le ni...dia cite dia wat gulai ubi kayu...ku pun terlior le gak. sok leh buat.


mi kari ni pun buat beberapa minggu yg lepas gak le...atas permintaan irfan. beriya suruh buat mi kari...walhal masa tu baru je 3-4 ari sebelum tu dah buat. katanya dia tak puas makan, so buat le lagi...tapi ari yg ku buat tu dia tak makan pun. esoknya baru dia makan. dia makan ulang tak tau brapa kali sampai tak makan nasi dan sampai tak ada baki...ha...baru berbaloi mama buat. . ku pun makan masa esoknya juga...yg dlm gambar tu yg ku buat bekpas the next morning tu le...nampak tak isi ketam dah siap kupas lagik . intan memang sedap cewah cewah...cam puji diri sendiri lak


to cak and noor, thanks for your well wishes tu. sebenarny tak le tak sihat...cuma rasa letih je lah...semalam senin sepagi ku dok tido atas katil je konon recovery le tu hahahaha...walhal malassss. ari ni baru start cargas balik


Monday, 14-Jul-2008 03:54 Email | Share | | Bookmark
tempahan dari liza & ejea

 
 
 
View all 5 photos...


tepung pelita dan 5 cm cistat, tempahan diterima dari orang jauh...hehehe Liza dari subang. tempahan ni adalah buah tangan liza untuk pak lang nya yg mengadakan majlis bertunang pada sabtu 12hb baru ni. rumah bapa saudara liza, tak jauh dari rumah ku...kat seksyen 1. so pagi sabtu tu ku antokan pada pak lang liza. terima kasih liza kerana sudi berurus niaga dgn ku. liza mesti baca entry ni. kata dia...dah lama dok ikuti fp ku ni cuma tak bersuara je. dlm sembang2 tu...ku dapat tahu kampung liza tak jauh dari kampung ku tu lah jumpa kita di alam maya harap2 keluarga pak lang liza suka dgn kuih muih ni.



cuppies tiramisu dan karipap frozen plak tempahan dari ejea @ http://ejeamie.fotopages.com. kami dating kat bukit jalil . terima kasih ejea kerana sekali lagi sudi berurus niaga ngan akak. harap2 ianya menepati citarasa ejea. maaf yek lambat skit aritu.


choco cheese cupcake - tempahan dari cikgu wani, my neber. tq.

Quote:
PADA PARA PELANGGAN YG DI KL KALAU INGIN MENEMPAH DARI ZANAZ HOME BIZ NI...KU BOLEH BUAT DELIVERY SETIAP MINGGU SEHINGGA UJUNG OGOS 2008. DELIVERY DIBUAT HANYA KE KOMPLEKS SUKAN BUKIT JALIL DAN HANYA PADA HARI DAN WAKTU BERIKUT SAHAJA:
SETIAP SABTU DARI 3 PETANG HINGGA 5 PETANG
SETIAP AHAD DARI 8.30 PAGI HINGGA 11.30 PAGI


[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net