Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Thursday, 23-Oct-2008 12:51 Email | Share | | Bookmark
hari kalut ku

 
 
 
View all 5 photos...

yang kalutnya bukan ari tapi ari rabu. bukan kalut pasal tempahan sangat pun. tapi saja gatai pi buat byk benda dlm jangkamasa yang pendek...so kelam kabut le jadinya. memula ku adun tepung wat karipap. lama tak wat pun, bila jumpa jiran lama, k/ina dia tanya pasal karipap so ku pun jadi teringin le. dah tu k/ina pun pesan kalau buat dia nak 2 pek. so sekali jalan le. kelakar bila dah lama tak makan karipap...rasa punya le sedap. walhal buat macam biasa gak le...nampak sangat kemaruk

dah siap buat karipap dengan tamaknya ku adun 2 adunan utk buat tat shell...cewah...mcm byk masa... ....sambil2 dok tepek tepung tu...tingat plak ...lunch nak makan apa...rasa cam tak dak mood nak masak lauk...so tingat le piza....berenti wat tat shell tu...ku adun tepung wat piza lak. ku guna resipi donut suria je. coz senang nak sukat dan cepat 2 adunan gak ku adun. pas siap adun tu sambil2 nunggu dia naik...ku buat le inti nya. sementara nak tunggu masa nak amik anak...sambung le balik tepek tat shell tu....pastu gi amik anak...break le sampai kol 2 lebih...tepek halfway...rasa cam ngantuk...ku naik kejap nap le konon...tak dan 1/2 jam....dah tak leh nak lena...turun balik sambung tepek shell tu sampai le ke 5 petang baru le siap tepek dan bakar. then minum petang pun hantam piza lagi le.

ha ni lah piza ku yang tebai sesungguh. nasib lembut ...kalau tak jenuh gerit tak reti lah nak adjas ketebalannya. kena sepotong terus kenyang husband ku balik petang pun jamu piza je. pastu ku sambung wat dinner lak...dinner simple je. ayam goreng mamak ngan asam pedas ikan pari org utara. lepas dinner bakar lagi sebiji piza utk anto kat anak sedara ku kat UPM.


ni gambar masa gi raya umah nani n agos. stended le bila raya muka2 ni je yg selalu ada . tahun ni dok pi join beraya umah jiran di kejiranan lama (kejiranan baru tak ada geng le ). tahun ni menu seme sempoi le plak. last week gi umah k/zee...dia jamu home made piza. ari ni gi umah k/ina jamu pasta, ayam panggang, mashed potato and apple crumble + ice cream. penutup nya minum kopi columbian blend...fuyooooooo kopi...cheq sukaa sori gambar tak ada....asyik makan dan bersembang tak ingat nak bergambar pun.

ha rupanya ada snap satu gambar....chicken wing, mashed potato and pasta...

Quote:
[color=green]meh nak jawab

memang ku ni orang yg tak leh dok diam lelama tanpa nothing nak buat...tak reti/minat mengemas/menghias umah (buat ala kadar je), tak minat tgk tv sgt. coz tv tak plak tayang cite yg ku suka...jadi free time berlebih tu yang berjinak2 dgn home biz ni. terima tempahan ni...masa terima...mula nak isi masa...satu lagi...tak sampai ati nak say no . bila dah byk...buat je lah...masa buat tak penat.....dah siap seme baru le penat....so okay le tu masa buat tu enjoyyyyyy. tapi at my age....ku dah mula perlukan supplement gak utk xtra energy.
to ida....masak tak boleh serik. tak jadi tu pengalaman. akak pun bukan jadi pun...tebai sampai kat 2 inci...tapi itu pengalaman dan pengajaran kan...so cuba lagi yek.
[/green]


Friday, 17-Oct-2008 10:03 Email | Share | | Bookmark
tempahan awal syawal

 
 
 
View all 8 photos...
selepas balik ke sini...tak sempat nak fikir pasal open house...dah sibuk dengan tempahan kukis dan kek dan cistat pula. alhamdulillah...atas rezeki yang dikurniakan.


ni coklat kek tempahan dari izyan, student ukm...tempahan pertama utk syawal thanks izyan.


ni tempahan dari noraini di puncak jalil - chocolate mousse cake dan baby cheese tarts, delivered last sunday morning.


6 jenis kukis: samperit, tat nenas, hawai rumball, almond slice, jejari oats dan cornflake madu dan juga baby cistat stroberi dan blueberry tempahan dari fiza - delivered last sunday juga.


5 cm blueberry cistat ordered by my niece, murni, collected on tuesday morning


ni plak collected on wednesday morning - 5 types of cakes : chocolate cake, blueberry cake, tiramisu, cheesecake dan carrot walnut ordered by a friend, yati for her office hari raya party. thanks yati. mula bakar dari kol 4 petang ari selasa sampai 7.30 mlm. pastu kuar dinner, balik continue deco blueberry cake, chocolate cake dan tiramisu sampai 12.30 pagi. pagi rabu pun bgn awal utk deco cheese cake ngan carrot cake lak. first time jual kek byk cengini at one time.


ni tempahan last minit dari shida - ukm. storberi cuppies, collected thursday evening.
khamis start dari 6 pagi ku dok baking kukis dan cuppies sampai le malam. break for lunch, dinner, masak dan solat je. tapi no rushing....tak le rasa penat.


bebola kristal tempahan dari kawan k/dot, deliver this morning.


ni plak saja gatai2 tangan deco cuppies stroberi lebihan dari tempahan shida. mula tak tau mana nak kasi kek ni....last2 teringat yg malam ni nak pi umah nani...so bawa cuppies ni je lah sebagai buah tangan buat nani

ni le cite minggu ku yg sibuk. ari ni pepagi lagi dah start buat tat shell utk baby cheese tarts coz tomorrow ada tempahan utk 12 bks plus 2 biji kek...nanti kita tayang gambar next week plak yek hehehe..


Wednesday, 15-Oct-2008 11:42 Email | Share | | Bookmark
ramadhan yg berlalu

 
 
 
View all 6 photos...
ramadhan dah 15 hari berlalu, ku baru nak bercerita hal bulan ramadhan hehehe. sori le sepanjang ramadhan bz ya amat.

ni adalah antara menu berbuka keluarga ku di bulan ramadhan. balik2 dok ulang menu yang sama. seminggu 2 kali kami berbuka dengan lauk kari ketam dgn nenas. dari last year lagi bila ramadhan hubby suka benor beli ketam. kami berbuka simple ya amat. kuih jarang skali dihidangkan. lauk pula...kalau dah menu utama seme orang makan macam ketam tu....jadinya tu lah only lauk yg dihidangkan. kalau masak yang lain...pasti tak bersentuh. lauk2 lain asam pedas ayam, kari daging dgn rebung, ayam panggang, kari ikan keli, sambal ikan keli, sayur lak kangkung goreng belacan, sayur bayam dan brokoli. cuma bila ada anak2 sedara kami datang bercuti ujung minggu kat umah kami baru le ku masak lebih skit utk berbuka. kuih yg laku cuma karipap dan pau saja. ada sekali buat serimuka coz anak sedara ku, mirna teringin nak makan serimuka kepala gula merah cam my mum used to make.


sahur lagi simple. tapi tahun ni alhamdulillah anak2 ku bangun bersahur dari awal hingga akhir. tahun sebelum ni derang susah benor nak bangun kalau sebulan puasa tu...cuma 2-3 kali je bangun sahur. tapi kali ni...cuma 2-3 kali je tak bangun. tapi menu derang pun simple juga. sahur goreng karipap aja pun dah cukup. normally satu pagi tu satu je lah menunya....selain cereal antara menu sahur anak2 ku ...puff, nasi goreng, gratin makaroni, makaroni bakar, pizza, nugget, sotong ball dan roti canai. hubby plak tak pandai nak bersahur dengan nasi ada menu anak2. dia dari dulu cuma bersahur dgn semangkuk kecil oat dan secawan kopi. ku pula...jenis tak ada masalah nak makan bila masa pun...so ku just makan apa yg ada. kalau tak ada apa2 makan cam hubby gak le. tapi tahun ni anak2 bersahur...tak le sempat nak makan oat je hehehe...so tahun ni wpun kerja teruk wat kukis...ku tak lose weight sebanyak tahun lepas coz tahun ni ku bersahur namun k/rinn kata nampak slim skit...skit je k/rinn not like last year...sampai nek kering now dah nearly back to normal weight.


ni plak antara tempahan kek yang ku sanggu terima disaat ku sibuk menyiapkan kukis di bulan ramadhan. tak sampai ati nak tolak kerna ...yang tempah adalah adik2 yg telah menjadi pelanggan setia kek coklat ku hehehe adik2 dari ukm dan juga fiza. baby cheese tart pun masih lagi menjadi hot item ku sepanjang ramadhan.

ni lak tempahan yg ku terima setelah dipujuk rayu hehehe. tak ingat dah kek apa...tapi icing buttercream.


ni lah keadaan dlm working room ku kat bilik belakang tu ....haru biru bilik tu...sepanjang ramadhan. alhamdulillah tempahan agak lebih skit dari tahun lepas w/pun tak mencapai target ku. lagipun rasanya ku tak akan berdaya menyiapkan tempahan seperti yang ku target dengan hanya ku sorang saja bekerja. kalau nak mencapai seperti target ku atau lebih ku perlu at least seorang assisstant.

ni proses packing...kukis yang paling laku adalah shortbread. namun lain pengedar, lain plak hot item mereka. 2 pengedar yang byk menjual kukis ku....sorang jual byk shortbread dan sorang lagi plak byk jual mushroom kukis.

k lah...nanti ku tayang gambar kukis lepas raya plak yek hehehhe

Quote:
meh nak cerita:

haniss: ang ni...takkan le ku tak masak plak...gulai ketam tu kan masakan paling senang...rebus je hahaha. ku teramat le suka bila hubby beli ketam dgn nenas...coz...masak tu je dah cukup. nak masak pun senang. ku bukannnya masak byk2 menu satu ari...satu dua je haniss oiiiiii. kalau tak masak...abis nak buka posa makan apa le plak kami anak branak tak dak masa nak kuar pi pasar ramadhan ha.

zura: ada masa penat le sesangat zura...masa dok buat kukis tu especially hok jenis gentel2 tu ada masa boleh terpejam tauuu...kekadang akak trus tutup je bekas dan naik atas took a nap jap. this year...kalau sehari tu akak pulun dari 5 pagi sampai 5 petang then continue lepas buka posa sampai 11 mlm...esoknya dah tak boleh cengitu ...cuma sesikit je. dah senja dek oiiiiii....tenaga makin kurang hehehe. tapi makan le supplement...time2 cengini...supplement tak tinggal daily hehehe.


Tuesday, 14-Oct-2008 07:47 Email | Share | | Bookmark
PENGUMUMAN - kukis for syawal dan deepavali

 
 
tempahan kukis dibuka semula. kali ni ku menawarkan mini container yang berbentuk rectangular (20-25 pcs). harga adalah flat rate utk semua jenis kukis iaitu RM11.00. container utk 50 pcs pun masih ditawarkan dgn harga yang sama seperti sebelum syawal yang berminat sila hubungi ku di zanaz70@yahoo.com atau 0129102655. tempahan mestilah dibuat 7 hari lebih awal.

contoh: mini container

tempahan utk kek, cheese tarts, cuppies juga dibuka


Quote:
cerita ceriti:
aiyooooooooo kawan2 seme nih dah fening terlebih makan lemang gamaknya ku tulis bulan SYAWAL le...bukannya raya aji...pehal seme ingat promo untuk raya haji tak penah plak org ode kukis utk raya haji???? niway kalau ada yg mau ....no problem

tulah bila hobi bertukar jadi biz...gini le jadinya....bila dah biasa sibuk...boring lak dok saja. kalau ada ode tu...sonok gak selain dari masa occupied...minda pun occupied juga...tak le kosong je hehehe


Tuesday, 7-Oct-2008 22:22 Email | Share | | Bookmark
GAMBAR RAYA 2008

 
 
 
View all 4 photos...
this year raya paling tak byk gambar. ku cuma amik gambar masa 1st raya je. lepas tu balik umah mak ku...tak dak mood nak amik gambar or bergambar so tak ada le gambar ku ngan sedara mara sebelah ku except eva je hehehe.... niway ku dan hubby kurang sihat masa raya kali ni...kami kena jangkitan selsema. ari ni pun masih selsema. hubby pun dah 2 hari tak gi keja.

raya kali ni memang kurang skit ceria nya. lagipun masa ari ahad 28hb tu cousin hubby ku, k/chak meninggal dunia. masa kecil hubby ku dlm umur 2 tahun cengitu dia tinggal ngan cousin dia tu dlm 3-4 tahun jugak le. masa tu arwah cousin dia dah ada anak 2 ke 3 orang kot. kira macam mak le w/pun dipanggil k/chak. arwah dah kena stroke 6 bulan. dia ada diabetes ngan high blood pressure. nasib juga masa dia tengah nazak kami dah pun sampai di kampung ku di sungai acheh. so sempat lah kami menziarah arwah hingga dia menghembus nafas terakhir. semoga allah mencucuri rahmat ke atas rohnya...al fatihah.....


as usual kalau raya kat umah mertua...ku tak amik part dlm hal membalut ketupat...coz...tak sama jenis nanti QC yg tinggi tu byk komplen (hubby ku le tu ) so hubby, syairah dan irfan je yang balut...derang terer dah balut ketupat.


family photos


gambar anak2 dengan cousin sebelah hubby ku. gambar ku tu dengan biras2 ku. kami bertiga je yang selalu berkumpul pagi raya di umah mertua ku. yg lagi 3 family....ada agenda lelain.


gambar raya ke 2 dan ke 3....gambar eva je yang amik pun


[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net