Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 17-Dec-2008 02:50 Email | Share | | Bookmark
TAMAN TAMADUN ISLAM TERENGGANU

 
 
 
View all 13 photos...

weekend baru ni ku gi terengganu ngan anak2...ikut hubby wat workshop kat sana. pepagi sabtu dah bertolak. sampai sana t/hari. tinggal kat grand continental. emmm tgk location grand cont....tersenyum lebar le ku...senang nak le nak rayap niway kali ni nye trip ke terengganu...ku punya plan..satu je...nak bawa anak2 gi tengok masjid kristal dan juga monumen2 masjid di serata dunia.


pandangan dari bilik ku n family nginap...kt dlm kolam tu...irfan le tu..
petang tu just lepak kat bilik. lewat petang gi dinner kat A&W (permintaan irfan) kat pantai batu buruk. pas dinner balik bilik le coz hubby dah start dia nye workshop. dlm dok lepak2 tgk tv and men game ngan anak2...wife kazen hubby ku, kak imah call....dia nak datang aceli ku yg suruh dia datang untuk amik cuppies and swiss roll yg ku bawa utk dia . k/imah datang dgn kak long je. lama gak dok sembang2...kat kol 11pm baru k/imah balik. elok lepas k/imah balik, hubby pun balik.


ku dpt info dari hotel...dari dataran shahbandar ada shuttle free yg dinamakan bas bandar untuk ronda2 KT. ada dua route satu ke muzium & taman tamdn islam dan satu lagi...around town kot...xsure. so ok le...tak yah le ku drive sendiri ke sana.... so kol 10 pg kami pun kuar cari bekpas. kol 11 am nek bas kayu tu hehehe..bas tu antik ...cam dlm gambar tu le.


cuaca ari tu...ok le. kejap mendung, kejap panas...tapi tak le ujan masa pagi tu. dah beransur ke petang baru ujan skit2 tu pun kejap2 je ujan. niway masa kat dlm kws monumen2 masjid tu cuaca elok. layan le gambar2 mesjid tu yek...


masuk kat sini mengingatkan ku, kat jepun, tobu world square..kat sana pun ada taman yg menempatkan lebih 200 mini buildings yg femes di seluruh dunia. tapi kat sana much more smaller buildingnya. ada kat link entry ku tu kalau nak tengok. http://zanaz70.fotopages.com/?entry=53440

yuran masuk ke taman monumen tu adalah rm10 utk dewasa dan rm5 untuk kanak2. kat dlm tu leh naik tramp atau kayuh basikal. tapi kami jalan kaki je hehehe. bukannya besar mana pun just 21 majid je.


ada masjid yg dibina 2 tingkat...dimana monumen masjid di bhg atas dan di bhg bawa plak ada mini theatre yg memberi lebih keterangan tentang masjid yg berkenaan dan juga ruang pameran yg mempamerkan artifaks2 berkenaan masjid dan juga negara yg berkenaan. irfan rajin nak tengok tayangan video tu.cuma kat masjid negara je kat tak masuk. yg lain spt taj mahal, masjid al haram dll..seme kami masuk tengok teater dan juga tgk pameran. kat masjid negara tu...tak tau...coz bhg depan...lagipun masa tu seme lum caj lagi...masih blur

lepas kuar dari taman monumen.. dah lunch time...cari makan kt kafe tapi tak menarik makanan dan byk yg tiada...ntah lah...baru 12 lebih tp macam2 tak ada...tak ready lagi kot. pelik betui...ari tu ari ahad and coti sekolah lagi...kenapa seme nya lambat....cam tak nak berniaga plak...last2 beli air je. kuar dari taman, ingat nak makan cafe kat luar...pun sama juga seme nya lum sedia...order koey teow grg...punya la lama...last2 cancel order kami nek tram gi tengok masjid kristal lak.

lepas round masjid kristal kami pun jalan pulang ke arah kws cafe tu...bagus dok jalan...tup tup nampak bas bandar dah ada...so pe lagi terus mempercepatkan langkah ...nek bas nak balik town le. sampai town singgah Astaka cari few things then gi lunch kat gerai kat belakang astaka tu. lunch pun dah kol 3 hehehe. kol 4 lebih baru sampai bilik...adoiiiiiiiiiiii penatnyaaaaaaaaaaaaa tapi puas ati...

monday...sempat le round pasar payang sekejap saja...dlm 30 min je kot hehehe...bgn lewat plus nak balik awal...beli kopok ngan tshirt je kat syairah. before 1 pm kami dah bertolak balik ke bbb.


Quote:
meh nak kabor:

to aishah: bhn asas fondant: glicerin, liquid glucose, gelatin dan shortening. ya lah selisih le plak kita hehehe...kalau2 tersinggah bangi...let me know yek.

zai: gi zai jgn gak gi
umieaisyah: dah coti sekolah...dok umah aja kang merungut lak anak2 ku esp anak hero ku tu le


Friday, 12-Dec-2008 11:22 Email | Share | | Bookmark
my 2nd fondant cake

 
 
 
View all 6 photos...

ni lah hasil kek bersalut fondant ku yang ke 2. biru lagik hehehe. customer minta buatkan kek hantaran, nak ari ahad pagi...malangnya ku not in town masa tu. so memandangkan ku terpaksa siapkan kek lebih awal so ku decide wat kek fondant instead of bc or chocolate. customer request kaler biru2. ku masih haru biru lagi dengan fondant ni. deco biasalah org keras tangan punya deko hehehe...letak pun kurang berseni kih kihkih...harap2 customer suka.


ni lak cuppies sebagai buah tangan untuk kazen hubby ku yg kat kuala terengganu. kami nak gi sana esok. sesudah subuh nak bertolak. senin baru balik...ikut hubby wat bengkel kat sana. dia keja kami coti2 mesia

guna kotak yg beli kat anna putrajaya...so sapa2 nak ode cuppies lam kotak tu...meh le ode.

5cm cheese tart with various filling ordered by ellie dari cyberjaya. dia nak karipap frozen skali. katanya anna putrajaya yg suggest ku kt dia. thanks anna.


chocolate cake ordered by kawan kepada yati. mula dia ode coklat kek dgn ciskek, saja nak makan2 over the weekend. tapi tu lah...tak ada rezeki...tup tup dpt sms dari yati mengatakan bapa kwn dia meninggal dunia. so yati minta cancel ciskek coz yg tu ku lum buat lagi. coklat kek tadi t/hari yati datang amik...dia let go kat opis mate dia yang lain. thanks yati. pada kwn yati tu...takziah ku ucapkan. semoga rahmat mencucuri arwah bapa nya.



mel @ zanaz70@yahoo.com
hp @ 012 9102655

http://zanaz70.blogspot.com - katalog


Wednesday, 10-Dec-2008 05:48 Email | Share | | Bookmark
raya aji 2008

 
 
 
View all 5 photos...
salam aidil adha. kali ni kami tak balik beraya di kampung. beraya di bangi je. hubby ku outstation...jadi masa untuk pulang beraya agak suntuk. dah tak balik.....nak masak pun tak ada mood. almaklumlah sebelum ni setiap kali raya...ku tak perlu fikir juadah raya, just tolong2 je mak atau mertua masak . ni kat umah sendiri kena le buat sendiri semua....padan muka ku kuang kuang kuang.


as usual, ku suka amik gambar masa anak2 beranak ni sibuk buat ketupat palas. kali ni 3 beranak tu plus mirna (my niece yg tshirt biru - yg tertinggal bas nak balik beraya ke ipoh hahaha) tolong balutkan ketupat. ku nak balut...hubby ku kata...tak yah le...gi le wat keja lain. awak buat kang...saya kena buat dua kali kerja nampak sangat ku tak leh join derang balut ketupat coz ku balut tak sekemas derang. reti tu reti tapi tak kemas dan kejap kih kih kih kalau ku buat...tak leh rebus...kena kukus je so tiap kali wat ketupat palas kat umah sendiri...ku just siapkan pulutnya utk dibalut je. yg lain hubby ku le jadi chief

sementara derang balut ketupat...ku masak ayam masak merah pak aji hassan, rebus mini ketupat nasi, kari daging dan kuah kacang. fuyooo suspen gak wat kari daging pekat utk cicah ketupat tu. coz ku selalu dok wat kari daging cair je utk makan ngan nasi. ni hubby nak kari pekat ala mak dia wat. nasib it turned out not so bad. it may not be as good as my mother in law buat...but ok le tak ingat nak snap pun gambar2 menu tu seme. yg ditayang ni recycle gambar lama je hehehe. next morning ku wat kuah lodeh ngan sambal bilis. so menu pagi raya ku...lontong, ketupat palas, kari daging dan ayam merah.

pastu ku ada wat spongecake layer stroberi buttercream pastu for the first time....mencuba buat fondant dan ku selimut le spongecake tu dgn fondant kaler biru hehehe. tak penah tengok real life fondant org buat atau makan. so thru info dari tenet...ku pun mencuba le buat fondant...selepas di hembus semangat oleh ana aka elianas fp . thanks ana...coz bagi ku semangat utk mencuba hehehe. hasilnya tak leh sehebat sifu2 kek yg lain...tapi ok le kot utk kali diri ku yg begitu jahil tentang fondant ni. niway fondant ku ni agak tak stable...macam cair je kat tangan ku. tak leh pun nak buat bunga. nak selimut pun susah ya amat. pastu jadi tak smooth. niway...ganbarimasu

ni le rupa kek fondant ku yg pertama. niway ku ada wat honey bee badan kaler peach tapi lupa nak amik gambar dia lak. spongecake tu ku wat from scratch. ku ni kekadang men guna premix yg yummie jual je utk spongecake. tapi kali ni ku tak ada stok premix vanilla spongecake so kena le wat. ku guna resipi copy & paste dari k/amal fp. tq k/amal for sharing. not bad gak texture and taste dia.

ni resipi nye

Kek Span Asas - Sumber Kmal ambik dari Blog nina
Dipetik dari buku "Romancing With Cakes"

10 biji telur Gred B
180 gm gula castor
180 gm tepung gandum**
20 gm serbuk koko**
2 sudu besar minyak jagung
1 sudu besar ovalette**


Putar telur dengan kelajuan tinggi bersama ovalette selama 8 minit atau sehingga ia menjadi kembang 2x ganda. Masukkan gula castor sedikit demi sedikit sambil adunan diputar laju. Putar hingga adunan menjadi putih dan pekat. Perlahankan mixer dan masukkan tepung yg telah diayak, kemudian masukkan minyak jagung dan kacau hingga sebati. Jangan terlalu lama. Kemudian masukkan ke dalam acuan yang telah dialas bersaiz 10" dan bakar selama 45 minit atau sehingga kek masak.
**Ini yang telah diolah

resipi fondant lak - x ingat lak amik kat web mana
FONDANT
• 235 ml light corn syrup
• 205 g shortening
• 3 g salt
• 5 ml clear vanilla extract
• 910 g confectioners' sugar

In a large bowl, stir together the shortening and corn syrup. Mix in the salt and vanilla flavoring, then gradually mix in the confectioners' sugar until it is a stiff dough. If you are using a stand mixer, use the dough hook attachment. Otherwise, knead by hand. If the dough is sticky, knead in more confectioners' sugar until it is smooth. Store in an airtight container at room temperature or in the refrigerator.
To use, roll out on a clean surface that has been dusted with confectioners' sugar until it is 1/8 inch thick or thinner if you can. Drape over frosted and chilled cakes and smooth the sides down, or cut into strips to make bows and other decorations.


ku wat dua swiss roll oren utk dijamu masa raya aji. dan stroberi + choc cupcake tu lak saja buat utk makan2. lagipun friday 5th dec...11th birthday irfan. dia tak mau selebret ngan kek pun. ku ja gatai wat utk makan2 anak branak. friday tu bawa dia tgk wayang je kat alamanda. dah muak kata anak2 ku makan kek. tengok pun tak lalu masa 14th october, birthday syairah pun tak wat kek...just gi dinner kat pizza hut as per her request je. no photos...coz syairah camera shy...shy ke...tak suka langsung gambarnya diambil.

ni plak tempahan kukis dan cistat utk raya aji. tima kacih buat k/anom, haslina dan zaidah.


Monday, 1-Dec-2008 03:45 Email | Share | | Bookmark
kuih muih untuk tempahan

 
 
 
View all 8 photos...
INI ADALAH KUIH MUIH YG KU PASARKAN. MOSTLY KU BUAT SENDIRI TAPI UNTUK KRIM PUFF, KWN KU YG BUAT. TAPI BOLEH ORDER DARI KU.

NAK ODE
CALL/SMS : 0129102655
E MAIL : zanaz70@yahoo.com



KARIPAP INTI DAGING+KENTANG BLACK PEPPER
RM0.40 PER PCS - MIN ORDER 30 PCS - FROZEN/GORENG


KARIPAP PUSING INTI KARI KELEDEK + UDANG
RM0.40 PER PCS - MIN ORDER 30 PCS - FROZEN/GORENG


CUCUR BADAK - FROZEN/GORENG
RM0.40 PER PCS - MIN ORDER 30 PCS


KUIH CARA MANIS
RM0.35 PER PAIR- MIN ORDER 30 PAIRS


LOMPANG
RM0.35 PER PCS - MIN ORDER 30 PCS


TEPUNG PELITA
RM0.65 PER PCS - MIN ORDER 30 PCS


APAM TEPUNG BERAS
RM0.35 PER PCS - MIN ORDER 30 PCS


KRIM PUFF -
RM0.40 PER PCS - MIN ORDER 30 PCS

DENGAN KERJASAMA KWN2 KU, KAMI JUGA MENYEDIAKAN PACKED FOOD:

1. SET BIHUN/MEE DAN 2 JENIS KUIH - RM3.50 - pack dlm polistrin

2. SET NASI MINYAK LAUK AYAM - RM6.00 - pack dlm polistrin

3. TEMPAHAN UTK COMPLETE SET NASI MINYAK/TOMATO/BERIANI JUGA DITERIMA TAPI KAMI BELUM MENYEDIAKAN PINGGAN MANGKUK ATAU ALATAN CATERING.

SETAKAT NI...NI DULU YEK...LATER2 KU UPDATE LAGIK.

Quote:
mai sini nak habag:

anaspu - ana bukan ku le yg nak masak nasi segala tu hehehe...set nasi dan bihun tu...ada member buat. ni kira nak cuba buat biz zanaz & co. le plak ku takat masak nasi nak jamu ang sefamili lepas le...nak suruh ku masak wat catering...tak boleh woooooo tak larat satu...piyok pun comel2 je kat umah ku nih hehehe. takat kuih tu boleh le

ejea: mencuba ejea...manatau ada yg berkenan nak tempah...boleh le tempah.

jasmeen: ha...sok2 nak wat majlis kecil2an kat umah boleh le nak tempah kuih muih ke, nasi lemak ke, nasi minyak ke, roti jala ke, mi kari ke...ishhh bak kata boleh le seme...cewah cewah beriya promosi ....apa2 pun boleh runding kan.


Sunday, 30-Nov-2008 11:08 Email | Share | | Bookmark
tempahan yg lalu

 
 
 
View all 7 photos...
jom jamu mata antara xtiviti baking ku yg lalu

600 cuppies tempahan dari jiran di seksyen 7, mazlina, untuk majlis kenduri kesyukuran di rumahnya. kat bawah ni plak 500 pcs of lompang...tempahan yg ku terima melalui kwn ku Lin. malam jumaat ku start baking vanilla cuppies then sambung sampai hari jumaat. malam sabtu plak baked 2 cheesecakes and start stim lompang. tido kol 12.30 am then bgn kol 3 am untuk continue stim lompang lagi. in between tu ku sempat deco 2 biji ciskek yang anak sedara ku , murni tempah.

keja giler betui 2 hari tu....non stop...saturday tu dah siap lompang anto kol 8.15 pg. ingat nak sambung tido...tapi tak ngantuk pulak...so settle hal2 umah..then kol 2.30 pm gi bawa irfan ke pool bkt jalil coz ada competition ari tu. ingat esoknya sunday nak wat kapis nak hadiah kat seme coach swimming irfan...tapi tu lah tinggal rancangan je lah. saturday sampai umah dah kt 7 pm...kepala dah mula sakit coz tak cukup tido. balik tido dulu jap, then bangun wat dinner....masa dok wat dinner tu badan rasa cam melayang2 je....terlajak penat nye kes le nih. pas makan terus tido sampai pagi. kapis hanya dlm mimpi je lah sunday tu the whole day dok kat pool tu lagik.










hasira dari chendana fp order for her birhtday
her comment: sedap keki tu..pandainya akak wat...lembutnya tak terkata...


beside all these...ada juga yg menempah cistat dan juga karipap samada yg frozen dan juga yg goreng siap. karipap ni pun macam ada jangkitan...mula2 puan nora call minta buat 80 pcs karipap goreng siap....dlm dok kelim karipap utk dia...tup tup ida sms nak 4 pek frozen punya, pastu another call dari ina plak pun nak lagi 4 pek.....baru settle yg puan nora dan ina punya tup tup haslina dan kawan2 nya datang nak amik kapis music note dan cistat nampak karipap tu minta 2 pek plak...emmmm so ida punya postpone dulu le

PADA YG BERMINAT NAK TEMPAH:

HP NO: 0129102655
E MAIL: zanaz70@yahoo.com


[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net