Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]
Thursday, 1-May-2008 16:46 Email | Share | | Bookmark
cuppies vanilla

 
 
 
View all 5 photos...

cuppies vanilla...resipi amik dari mamafami fp rasanya. ni order dari pejabat fiza. thanks. bila2 pun bila part deco ku buntu. balik2 ini juga yang ku paipkan hehehe. so layan je lah




ini deco nak abiskan bc. tapi ini plak yg syairah suka


blueberry topping cheesecake ordered by fiza. serabut plak deco ni kan. first time wat cheesecake size 8".


Monday, 28-Apr-2008 15:36 Email | Share | | Bookmark
cerita ku

 
 
 
memula nak ucap tima kasih kat che de sam, zura dan nabilishad aka intan atas pemberian bunga kantan tu. ku terima dengan ati perasaan yang ceria tapi mahap tak dapat nak publish lagi coz komputer ku ni pening. tak leh nak copy and paste coz tak leh nak right hand click. bila klik je trus kuar kata explorer ada masalah segala lah. insyaalah bila dah kembali normal...akan di tayang di fp ku ini ni nak besokan foto kat fp ni pun tak lh gak.

last week dpt ode dari utk jumaat, sabtu dan ahad. jumaat adalah tempahan dari azimah UKM. dia ode 2 biji coklat moist then masa anto dia pesan tiramisu plak utk sabtu. terima kasih azimah kerna sudi menempah dari akak. kalau ada terkurang kata mana2 tu minta mahap le. kalau rajin nak kasi komen pun boleh so that boleh akak cuba perbaiki lagi hehehe.

saturday tempahan dari ija di kejiranan ku ini. terima kasih pada ija juga yg sudi mencuba baby cistat, oreo ciskek juga. maaf le kek power puff tu agak comot. maaf jika ada yang terkurang rasa atau dekorasinya.

sunday plak fiza nak ciskek ngan roti jala. emmm gambar malas nak download lagi. len kali lah. resipi yang nak dikongsi ari ni adalah kentang goreng oregano. resipi dah berbulan ku amik dari blog maklang lina kerteh. terima kasih kerna maklang lina sudi kongsi resipi yang mudah dan sedap ni. memang jadi kegemaran ku dan anak2. ada satu masa tu almost hari2 ku buat ni.

Kentang goreng oregano

5 biji kentang - dipotong dan digoreng
sengenggam gajus - digoreng
seulas bwg besar - potong bulat
1 sdb penuh mentega
sebiji cili di hiris
1 sdb oregano/pizza seasoning
secubit garam

panaskan butter dan tumis bwg besar dan cili. dah layu masukkan oregano dan secubit garam, kacau rata. then masukkan kentang dan gajus. kacau rata, angkat dan hidang.



Monday, 28-Apr-2008 06:44 Email | Share | | Bookmark
BUNGA KANTAN

 
akhirnya ku berjaya copy & paste bunga kantan nih hehehe. thank you pada nabia, zura and che de sam.



[b]This is another of those Linky Love game where you only have to tag 10 person in one post but still there is no actual limit (you can tag more if you want!). Once tagged, you have to copy paste the link in this post, and make them grow!

Do not delete any of the links and be honest to yourself!

************************************************************


BennyLiew, RamblingMoo, Mum & Kids In Wonderland, Judelittle, Our mini blogsphere, Rooms in My Heart, J@n!ce Ng, ChinNee, Jo-N, LadyJava's Lounge, Apples Of The Eyes, aNgRiAniWoRLd, persismutiara, my little family, LG a.k.a Lemongrass ,
McTa ,manje ,nitta,yatt, mat gebu, Mak Lang, Rinn,Kak Liza,Intan aka Nabialishad, ZANAZ70

BennyLiew, RamblingMoo, Mum & Kids In Wonderland, Judelittle, Our mini blogsphere, Rooms in My Heart, J@n!ce Ng, ChinNee, Jo-N, LadyJava's Lounge, Apples Of The Eyes, aNgRiAniWoRLd, persismutiara, my little family, LG a.k.a Lemongrass ,
McTa ,manje ,nitta,yatt, mat gebu, Mak Lang, Rinn,Kak Liza,Intan aka Nabialishad, Kak Zura, ZANAZ70[/b]

akan ku serahkan bunga ni kepada........... alamak nak serah pada siapa???? seme dah dapat je gayanya , ku serah pada kwn2 baru dan kwn2 yg dah lama ku kenal le plak

1) http://qamar81.fotopages.com
2) http://bungaros.fotopages.com
3) http://yangmazni.fotopages.com
4) http://chendana.fotopages.com
5) http://mamaella.fotopages.com
6) http://aini-n-keluarga.blogspot.com
7) http://zaureen.fotopages.com
http://mazlia.fotopages.com
9) http://zbintim.fotopages.com
10) http://zahasfam.fotopages.com







Sunday, 20-Apr-2008 20:18 Email | Share | | Bookmark
tendon

 
 
 


emmm does the tendon looks tempting memang rasa menggiurkan...tapi lepas kena tak sampai separuh mangkuk ku dah jadi "kimochi warui" hahaha...anyway tiap kali makan tendon...ku jadi camni...even masa kat nihon dulu pun. rasa loya semacam je. ni disebabkan oleh rasa kicap dia tu. ku memang tak suka kicap tu. niway 3 thn di jepun....ku tak jadi penggemar makanan jepun. ku cuma suka makan takoyaki dan omochi (tu pun ikut inti dia le) & omochi aiskrim sahaja . sushi/maki sushi pun bukan makanan kegemaran w/pun ku makan le juga hehehe. lidah melayu betui gamaknya ku ni

aduss melalut merata lak...berbalik pada cerita tendon kat atas tu...saturday...nak kuar lunch....ku ajak lunch kat kfc je...tapi irfan beriya mau gi miyagi restoran jepun kat sebelah az zahra tu. ku tak le rasa nak...coz ku jangkakan mesti tak fresh macam makan kat nihon kan . tapi irfan dah merajuk....muncung sepanjang perjalanan nak gi amik syairah dulu kat sekolah. so finally my hubby pun....kecian so dia kata ok lah kita pi makan kat situ. so tak perlu tengok menu pun...coz dlm kepala memasing nak makan tendon. per set of tendon rasanya RM20 kot kalau tak silap. bila dah dpt....emmmm... dlm set tendon ada nasi dan tenpura udang 2, kabocha (labu) & terung, then cawan mushi (i've never like this pudding ), miso soup, kobis cina jeruk, salad macaroni and fruit. byk item dia...jenuh nak makan. yg paling rasa best sgt bila dpt hirup miso soup panas2...emmms sedapnya. dulu ku suka buat miso soup bila musim sejuk. Yang frust nya ...dia tak guna udang fresh. dia guna udang frozen....ku tak tau apa orang panggil jenis frozen...tapi jenis yang rupa sebelum (tp selepas frozen le) dan selepas masak sama je....transparent semacam je isi dia...apa and tak ada taste udang pun frust nyer. ku cuma makan sekor je udang tu...dah tak masuk utk yg ke 2. nasi lak macam dedulu juga...cuma 1/2 je ku makan. ku suka nasi jepun tapi tak leh makan byk...muak. hubby ku aja yang makan licin semuanya any ok lah utk melepas rindu hehehe. irffan cuma habiskan udang je. syairah pun makan cam ku gak. rasanya lepas ni irfan tak akan ajak gi makan tendon lagi


ini bluberry muffin ditempah kwn ku, Lina. 3 petang berturut2 dia menempah kuih dari ku. ari pertama dia nak karipap, muffin bb dan coklat cupcake, 2nd day dia nak karipap dan today pun karipap lagik. seme order dia datang last minit...terkejar2 ku siapkan apa2 pun terima kasih lina kerna sudi berurus niaga dengan ku. resipi ni ada kat link tu...muffin beri biru. muffin ni tak manis.


ini chocolate rice orange muffin amik dari fp k/liza. sedap muffin ni. ringan dan tekstur lebih ke arah cake. tapi ku buat jadi a bit buttery. tak tau lah samada dia memang begitu or ku yang buat dia jadi begitu hehehe.

CHOCOLATE RICE ORANGE MUFFIN (copy dari fp k/liza je...boleh yek k/liza )
[18 muffin ]

Bahan A
2 cawan tepung gandum ]
1 s/k baking powder ] ayakkan 2 kali
1/2 s/k soda bikarbona ]
1 cawan gula perang
2 s/b coklat rice
hiasan ~ coklat chip [jika suka

Bahan B
1/2 cawan butter cair
1 cawan jus oren
1 biji telur [pukul sedikit]
1 s/k oren paste

Cara
1. Panaskan oven suhu 180 api [atas dan bawah] selama 15 minit.
2. Masukkan semua bahan A dalam mangkuk dan gaulkan rata.
3. Curahkan bahan B dan kacau rata.
4. Masukkan kertas muffin dalam acuan muffin.
5. Sudukan adunan dalam kertas muffin hampir penuh. Boleh hiaskan dgn coklat chips jika suka.
6. Bakarkan selama 20 minit.
7. Sejukkan dan boleh dihidangkan.



Quote:
jom cerita:
qamar: nah amik sepiring

bunga ros: dah terlior...cuba le buat. reisipi tu ada kat link...muffin beri biru

k/rusnah: gamaknya zana klu tak kerna dok jepun ....pun tak coba kot hehehe. zana lidah melayu giler hahahaha rolled sushi tu suka gak le...tapi isi dlm just telur/sayur/sosej/tuna atau any filling yg dah di melayukan

k/rinn: ha...sebab tu le k/rinn menten selim dan zana menten tembam hahahaha...

masriyah: salin dulu tu penting supaya kemdian senang nak buat ye tak hehehe

mamasya: tendon tu set tempura ngan nasi. zana tau makan coz dok jepun. kalau tak memang tak akan cuba punya hahahaha...mahal dan sedapnya lum tentu sesuai ngan citarasa kita esp zana yg suka makanan yg bergoreng dan berlemak

nabialishad: kalau suka dan ingin sgt ...cubalah. akak klu tak penah dok jepun dulu...rasanya sampai la pun tak akan cuba bukan citarasa...except for tempura and takoyaki kihkihkih. tag apa plak nih thank you

zura: zura pun tag bunga kantan juga.... thank you.

che de sam: aiyooo sudah 3 bunga kantan ku.....harap2 nanti kembang mekar di lamanku
thank you.

madiha: sushi ngan raw fish or udang tu...akak xsuka makan. tapi seaweed memang pantang ada kat umah ni...sekelip mata je....abis dimakan hehehe seme kat umah ni suka snacking ngan seaweed tu ...ishhh amik je resipi tu...tak perlu minta kebenaran pun.... kalau dah da kat fp ni...maka nya memang utk di kongsi bersama le tu...selamat mencuba.








Tuesday, 15-Apr-2008 03:21 Email | Share | | Bookmark
cerita minggu lepas

 
 
 
sebelum kita cerita masak2 minggu lepas...nih nak storikan cerita pagi ni. to whom it may concern hahaha...rupanya hembusan semangat mu dah sampai, tak kering air lior for free je tauu.....suspen suspen...kemende le yg ku nak cite ni sebenarnya kan pagi ni lepas balik anto anak2 gi sekolah...ku masuk umah...tukar seluar, check tayar basikal irfan ada angin ke tak....nasib ok...so pe lagi...berkayuh basikal le ku di sekeliling kawasan perumahan ku ini. ada satu part tu...dia turun bukit...so best je....tak payah kayuh pun melungsur laju...tup tup naik bukit....emmm macam tak tergerak kaki nak mengayuh ha......nak berenti malu tu lah nampak sgt lemak dah byk....kayu basikal pun dah tak cukup tenaga. insyaallah akan ku jadikan aktiviti ni aktiviti pagi ku...supaya tak le ku asyik terlentang atas katil je pepagi yang dingin tu.


nampak roti kat atas tu...last friday buat roti. dah lama tak buat roti...so saja le buat. tapi sebelum wat roti tu ku buat kaya resipi mamafami....fuyo bersemangat nak buat kaya tu tapi tu lah...memang ada skit kelemahan ku bila buat gula angus.... ni kira selalu juga le terjadi....gula angus ku memang betui2 angus sampai rasa pahit...so jadi le kaya pahit instead of kaya manis hahahaha padan muka, tu lah nak buat sesuatu tu tak mau berhati2 dijalanraya. so roti2 tu ad yg jadi mexican bun, roti sosej dan juga inti kaya.


sunday plak...ku pi lunch umah chak. lama dah tak jumpa chak. last skali kami jumpa masa piknik kat bagan lalang. nak kata dok jauh tak le jauh mana...tapi tu lah...asyik dok pk bz itu ini...ni lah jadinya. tak plan pun nak gi umah chak, tapi bila athirah my niece kat upm ode ciskek...so ku pk alang nak anto ciskek tu might as well ajak athirah skali gi lunch kat umah chak. so kami gi le ngan athirah. sampai aja....dah nampak eva kat pintu...tersengih2 menyambut kedatangan kami. ceria betui eva skarang ni...senyum tak lekang dari bibirnya. mula2 tu macam malu...tapi bila ku amik gak..okay je. cuma ngan hubby ku je dia malu dari dulu sampai sekarang. tapi malu tapi mau tau....pandai...bila dia main ke ketawa ke...dia mesti kerling2 kat hubby ku ala2 mengorat toksu man lagi hehehe. ngan ku, irfan, syairah dan athirah...dah tak malu dah..siap sua punggung lagi nak dok atas riba. dia panggil kami semua, tak kira le ku ke, irfan ke, syairah ke, seme orang pun...dia panggil 'KAKAK' bila part toksu na panggil kakak ok le tu...maknanya awet muda le...tapi bila part toksu man and pakcik irfan....kelakar le plak jadiknya. dia lum pandai sebut mama. orang ajar tak nak ikut. tapi mulut menceceh ntah apa2 kata opahnya. another word yang dia pandai sebut panbob (spongebob). tu le eva cucu sedara ku yang berumur 1 thn 4 bln.


ni lak menu t/hari sabtu. ni kira dah kehabisan stok lauk. tinggal ayam je. so ku wat nasi karot, ayam masak madras dan acar timun. aceli ni menu kegemaran ku. kalau menu lain ku boleh makan nasi sesenduk je....tapi bila menu ni....2 pinggan penuh ku hentam tauuuuuuuuuuu

ni nak jawab soalan cepumas dari entry yang lepas. kuih atas stand tu adalah "SERI MUKA DURIAN" sedap gilos.
[quote]jom sembang:
madiha: tu lah madiha...coz dok pk pasal mkn je pandai...exercise plak asyik dok dlm selimut je...eee apa nak jadi...tu yg dikuatkan semangat mengayuh basikal jomlah join.

cak: akak sebulan skali buat gak ayam madras tu, lepas gian. a'ah sebaya le tu.

ana: anak2 kecit ni memang come aerobik best gak..tp sini tak jumpa yang sebelah pg and weekdays hehehe.

mamasya: zana mana tk ada cucu, zana anak bongsu out of 10 my eldest sister is 20 years older than me....boleh jadi mak zana tau . ni pun kira nieces & nephews jenis kawin lambat dan lambat dpt anak....kalau jenis kawin cepat tak tau leh....berderet cucu zana tau

zara: emm sama2 lah zara kita exercise kan...demi kebaikan diri kita juga kan...tapi tu lah lama mana bertahan....dh start malas balik nih

erna: hebat ko erna cicah sambal lg onigiri tu ...ye lah nasi jepun rasa cam pulut kan...memang sesuai cicah sambal hehehe.

ida isk: k/ida...kita dulu lama gak tak kayuh basikal sejak2 masuk sekolah menengah, then gi kolej, kerja, kawin...dah tak kayuh basikal...tapi bila gi jepun thn 2001....emmm basikal adalah segala2nya kenderaan utama. gi kedai, gi supermarket, gi taman...gi memana le...naik basikal...and nak gi disnelyland tokyo pun boleh kayuh basikal dari tpt tinggal sana...tapi lama le 45 minit ko jadi sebab tu le pandai kayuh basikal lagi

nabialishad: intan akak dah jawab kat blog intan. check it out.



[quote]


[<<  <  6  7  8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  18  19  20  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net