Zana's FotoPage

By: Zana Hassan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]
Thursday, 5-Jun-2008 13:37 Email | Share | | Bookmark
bekal tangan

 
 
 
kenapa tajuk bekal tangan...that's the word my friend, ani used hehehe. last few weeks ani who stayed in tokyo, was asking me if i would like to have some more coffees....emmm the answer was definitely YES. then dia tanya any other things???? at that time the only thing that came to my mind is TAKOYAKI flour. ani cakap kebetulan ada kwn dia yg dtg bercuti ke jepun nak balik ke sini so boleh le dia kirimkan bekal tangan tu kat ku.


so finally ani, kirim bekal tangan utk ku, faridah dan fiza melalui saharil yang bekerja di uniten. terima kasih bebanyak le pada ani sekeluarga yg bermurah ati mengirimkan bekal tangan untuk kami semua. we really enjoyed the chocolates, senbei and the takoyaki too. terubat le rindu kami pada jepun. chocolate meiji almond tu memang superb.....one of our favorites masa dok jepun dulu...terima kasih kerna ani ingat nak kirim kat cokelat tu. irfan plak ....he really enjoyed the senbei. takoyaki plak...bila buat tak le jadi tako yaki coz could not find tako (octopus) here so jadi le ebi (udang) dan ika (sotong) yaki je. tapi memang sedap. sekali lagi ku nak ucapkan TERIMA KASIH PADA ANI atas ingatannya pada kengkawan kat sini especially us. . dan tak lupa juga pada SAHARIL yang tolong bawa all those things to me. dan ku telah menyusahkan saharil, dimana dia terpaksa dua hari berturut2 dtg pkns bangi utk sampaikan kiriman ani tu. sebabnya the first time ku tak dengar bunyi h/p ku. so terpaksalah saharil datang lagi on the next day. he is a nice guy. akak berterima kasih banyak pada saharil yang sudi menyampaikan kiriman k/ani tu.

tepung takoyaki, katsuo bushi dan juga nori


ni plak takoyaki yg sedang dlm acu dan juga yg dah siap ku masak dan sedia utk dimakan. aceli ku pinjam acu takoyaki faridah. ku punya acu....dah ku simpan dlm stor dan tak tau mana nak cari. terpaksalah minta ihsan dari faridah pinjamkan ku acu dia. dah kat 2 minggu ku simpan acu tu. ku dah guna abis pun tepung tu hehehe....2 kali buat....ha puas dah makan takoyaki...emmm sedappppnyaaaaaa


Tuesday, 27-May-2008 20:59 Email | Share | | Bookmark
apa2 aja

 
 
 

irfan ngan zulfar.
semalam ku bawa derang berdua gi tengok cite narnia kat alamanda. zulfar ni anak kwn ku , faridah. the night before, irfan gi tido umah faridah lepas balik swimming. the following night plak ku bawa zulfar balik lepas swimming, tido umah kami plak. marah adik2 zulfar, nurul dan ifa coz ku cuma bawa zulfar aja sori le...nanti makcik ros bawa nurul ngan ifa plak tido kat umah makcik ros yek. main sakan le budak lelaki 2 orang ni. semalam pagi....ku tido balik lepas kejut derang solat subuh. last2 terlajak sampai kol 9.30. so pe lagi bgn kelam kabut le buat bekpas, basuh kain segala. mana taknya nak gi tgk wayang show kol 12 pm. by 11.15 cengitu kami kuar umah. syairah tak ikut, coz dia dah tengok ngan girlfriends dia last week. so ni turn irfan le plak . not bad gak cite tu...siok gak le....


ni plak ...seperti biasa...shots taken by syairah...emmm nampak sgt le foto yg ku amik begitu tak berseni kalau dibandingkan dgn yg dia amik


ni kek stroberi yg ku letak filling stroberi. resipi amik dari fp k/tun - boxhousestudio

kek stroberi
Bahan-bahan
240 g mentega
10 g Quick 75 atau ovalette
200 g gula kastor
Secubit garam
4 biji telur
290 g tepung naik sendiri, diayak
dgn 60 ml susu manis)
1 camt strawberry paste
1 camt pewarna pink rose

Cara Membuatnya
Putar mentega dan ovalette hingga kembang.
Masukkan gula dan garam, putar hingga gebu.
Bubuh sebiji demi sebiji telur dan putar sebati.
Kemudian masukkan pula tepung, kacau rata-rata.
Akhir sekali, tuangkan stoberi pes & kaler yg dipilih).
masuk dlm papercup and bakar pada 170 - 180 C selama 20 minit atau hingga masak.

Quote:
sembang jom:
roylazim: tu cuppies nak cepat tu hehehe. nasib le...

dOd: tu bukan akak amik fotonya. kalau akak amik sure tak berangle . anak akak syairah yg amik.

rani: ya lah tak le rasa rugi byar tiket tgk narnia tu... ni dok berangan nak tgk kungfu panda lak hehehe. filling tu yg buat sempoi kek tu hehehe

umieaisyah: definitely seni tu bukan turun dari akak hahaha syairah is 14 yrs old. kapis guna papercup lembut tu specially buat utk kwn akak. caj dia rm1.00 je.

maklang: amik le maklang...zana pun selalu gak dok amik resipi kat fp maklang....kita share2 le kan. lagipun resipi tu zana amik dari fp k/tun...kat fp k/tun lak tulis kata dari fp babybatriesyia kot kalau tak silap hehehe

jasmeen: sila le amik jasmeen...ko kidnap le....tak ada halnya....dah ltk kt fp...maknanya utk dikongsi le kan ada kemajuan dlm biz pun kerna doa kawan2 kat fp ni le gak kannnnnn wei byknya nak buat...last tido plak jadiknya...akak suka tuuuuuuuuu

linda@kaori cake: linda....mana ada meletup....once a while je rezeki masuk...so bila ada tu...tima je semua hahahaha berkat doa kengkawan le gak. ishhh tahap deco akak...cukup le di tahap bawah sesangat. linda punya ada kelazzzzzzz dan selera akak le



Saturday, 24-May-2008 23:59 Email | Share | | Bookmark
Ode sepanjang minggu

 
 
 
View all 6 photos...

was a busy week for me, bz means...rezeki...jadi syukur atas segala yg diberiNYA. ode permulaan minggu ni adalah dari kawan opis lama kat penang dulu, en hilmi ( thank you for your support - u've done so much in promoting my homebiz, really appreciate it). en hilmi nak coklat kek utk di anto pada his niece, balkish yang tinggal di tmn kajang impian. on the same day juga, nani ode lagi ...tapi kali ni utk besday aina plak, nak coklat kek tapi dgn gambar dora the explorer (sori..agak cacat rupa dora tu ) utk besday aina afrina. EPI 4TH BESDAY AINA..... . nani...adalah antara gud frens yang ku ada di sini thanks nani for yr support.

dari selasa lagi ku dah slowly start buat frozen karipap ngan cucur badak frozen untuk k/marina (my schoolmate and also coursemate juga )


ni plak wat malam rabu, utk kawan syairah, my doter. aceli dia nak 2 je...tapi ku wat 9 pcs..so yg baki, syairah gi lelong kat kawan2 dia yang lain licin le...coz jual murah sesangat ...tapi ya lah utk anak2 yg masih bersekolah....


khamis plak...pagi rasa cam nak demam so ku telan ubat, lepas anto anak2 ke sekolah...ku masuk tido balik...kol 10 pg ku bangun...rasa agak selesa...so continue buat cucur badak frozen...tup tup tup dapat sms dari my regular customer aka my coursemate...Lina azim...dia nak karipap dan cucur badak frozen - 10 packs each and also yg bergoreng untuk dianto ke umah abang dia kat bdr baru bangi juga. so seme frozen products yang ku kononnya buat utk k/marina...telah beralih tangan pada lina le plak ....tengahari lak check emel...nengok...linda - my coursemate juga minta tulun buatkan 200 cuppies utk jamuan sek. agama anak dia dan minta kirimkan pd lina petang tu juga....alamak ada a few hours je lagi. yg frozen pun belum settle...so ku ckp ku hanya boleh buat 100 saja tu pun masih 50/50 sempat ke tak. kol 2.30 ptg kot ku baru sibuk baking 100 cuppies stroberi utk linda. ku minta syairah tolong ku...susun papercups dan juga tabur manik2 kat atas icing cuppies. nasib syairah dah abis exam so she has helped me a lot these past few days....thanks syairah....mama appreciate it. just a simple deco utk linda. by 5 pm...ku start goreng karipap dan cucur badak plak and only at 6.20 pm baru dpt kuar umah gi anto seme ode tu. balik terus singgah mc'donald cari dinner then singgah yummie utk cari barang utk order seterusnya.


mlm jumaat dan early morning jumaat tu ku sibuk siapkan order dari k/dot. k/dot my senior masa kat itm dulu. last friday pun order gak...this week pun dia order. dia placed order bukan utk dia aja...tapi utk a her colleagues juga. TERIMA KASIH K/DOT. so their orders are 70 pcs of blueberry muffins, 20 pcs of chocolate cake + ganache+bc, chocolate cake+ganache+rice, plain chocolate cakes and cheese cupcake. alhamdulillah semuanya selamat ku anto ke putrajaya holdings pagi tu. malam pulak ku buat lagi karipap frozen yang ditempah oleh k/marina dan ina, sebelum tido buat inti cucur badak.


hari ni sabtu, pepagi bangun lepas bekpas terus buat cucur badak frozen, sedia kan lunch, pastu gi anto irfan gi swimming, ari ni tak tunggu, minta faridah tolong bawa irfan balik. balik terus baked marble cupcakes, blackcurrant muffins and baby cheesetarts tempahan k/marina...kat kol 7 malam baru abis baking and packing. nasib karipapa frozen dah disiapkan semalam dan cucur badak frozen pagi tadi. pastu dinner simple je...nasi goreng cina k/marina...sampai utk pick up tempahan dia kat kol 11 mlm. almaklumlah all the way dari kota damansara.....lama dah kami tak jumpa sejak balik dari jepun ni le kali ke 2 ku jumpa dia. so kata k/marina memang amik kesempatan ni ode dari ku w/pun jauh...coz ini le cara nak berjumpa-jumpaan hehehe. .... niway kawan2 ku ni ...ina, lina, k/marina dan linda...seme dok area tmn tun and kota damansara... finally THANK YOU PADA KORANG SEMUA COZ SUPPORT KU.... CAYANG KORANG MUAH MUAH....


Wednesday, 21-May-2008 23:29 Email | Share | | Bookmark
layan jer

 
 
 
View all 5 photos...
this week quite bz gak...selalu pepagi lepas anto anak...ku tido je...kekadang ter rajin gi le exercise tapi sejak basikal irfan kurang angin...dan berenti kayuh basikal ha. tp minggu ni ada ode frozen foods ie karipap and cucur badak so 2-3 ari ni dok buat tu le pepagi. so tak dapat le nak tido hahaha padan muka ku.


ni gambar eva masa ikut opah dia dtg tolong ku ikat riben door gift itu ari. asyik mengekor si irfan aja. sampai tak ingat makan minum ....yg dia tau ikut irfan...kalau ngan irfan tu..usik skit je...siap gelak beso ha. ngantuk pun dia tahan mata...sampai nangis2 mama dia paksa tido ...cian eva

nampak je ku hala kamera kat dia...cewah cewah terus posing


ni adalah jenama kopi kegemaran ku.tapi ni dok ken beli kat jepun. so yg ni kawan ku, KAK TUN @ NABAHATUN yg kini dok ada kat sana tolong belikan utk ku. TERIMA KASIH K/TUN.


UDANG MASAK...EMM APA YEK..HANTAM SAJALAH KURMA BERCILI

mudah aja caranya

15 ekor udang
2 sdb serbuk kurma
1 1/2 sdb cili mesin
sebatang serai dititik
bawang besar potong bulat
1 ulas bawang putih dimayang
2 ulas bawang merah dimayang
1/2 cwn santan
kentang dipotong bulat dan digoreng terlebih dahulu
cili merah dipotong.

panaskan minyak tumis...bawang yang dimayang hingga kekuningan then masukkan cili mesin dan serai, tumis hingga pecah minyak then masukkan serbuk kurma yg dibancuh dgn skit air. tumis hingga garing then masukkan udang. kacau sebati, biar seketika then masukkan santan, bawang besar, cili merah dan kentang. biar didih seketika. tapi jangan lupa perasakan dengan garam dan skit gula yek...


Monday, 19-May-2008 15:45 Email | Share | | Bookmark
cite last week - selamat hari guru

 
 
 

lamb chop style ku le nih....tangkap senang je. lamb chop ku ni cam fast food...kejap je siap hehehe. lamb chop memang faveret anak2 ku. dulu ku tak pandai makan kambing atau lamb. tapi masa kat jepun dulu....hubby rajin beli lamb bila musim sejuk. so ku pun cuba le makan..emmm not bad, terus pandai makan. anak2 plak...dah kami dok beli dan masak...derang pun reti le makan. tapi anak2 sedara ku seme tak mo makan kambing atau lambi ni...tak lalu...walhal tak penah rasa pun...rugi sungguh depa kan. lamb ni ku selalu suka buat sup siam (segera je...campak sup siam adabi hehehe) dan kurma. dan masakan yg paling favorite musti lah lamb chop. ku ni jenis tak berapa rajin so bila nak buat lamb chop ku akan sesiap beli whipped potato dan coleslaw dari kfc sebagai pelengkap hehehe

Lamb chop citarasa ku

Blend je: bwg besar, bwg putih, halia, lada hitam, skit jintan manis, sos tiram, garam dan skit gula melaka. dah siap blend ni terus je curah ke lamb tu dan perap le...lagi lama lagi sedap. then bila nak makan....grill le atas grill pan....sos lada itam emmm anak2 dan hubby kurang gemor. so derang cuma perlu sos cili je. so tangkap senang kan ku punya lamb chop....cuba lah.


ni plak buah tangan anak2 ku buat cikgu derang masa hari guru. selalu dok pi beli hadiah kat kedai rm2 this year tukar le plak...bagi cupcake. terhegeh2 nak menyiap kannya ha. sorang cikgu dapat 3 biji . cupcake dlm cup square tu plak buah tangan ku buat sarah, anak lin. dah janji ngan sarah nak kasi cupcake dlm bekas tu utk dia kasi kat cikgu dia masa teacher's day. ari tu cam bz gak le.... malam buat cupcake...pepagi sibuk bakar muffin untuk senior ku masa kat itm dulu, k/dot kat putrajaya. thanks to k/dot sudi order dari zana yek. terpusing2 juga ku nak gi anto tu. wpun dok slalu gi putrajaya tapi ku xdrive. ku bila tak drive...tak ingat jalan hahaha...anyway muffin tu sampai dengan selamat pada k/dot akhirnya


bz sgt friday morning tu tak sempat nak amik gambar muffin bluberi ngan stroberi tempahan k/dot tu. ni gambar lama, layan je lah


[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net